Община Карлово

Официален сайт

В Карлово започна първият Национален ученически събор “С Левски в ума и сърцето”

B396

     В Карлово започна първият Национален ученически събор, в който участват средни училища, носещи името на Апостола на Българската свобода. Съборът е под наслов “С Левски в ума и сърцето” и е посветен на 180-годишнина от рождението на Васил Левски.
     Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев откри националната среща в зала “Васил Караиванов” и пожела на всички участници да поддържат винаги в сърцето си пламъка на Апостола. Ученици от цялата страна представиха с кратки презентации своите училища. Първи бяха домакините от СУ “Васил Левски” гр. Карлово, които развълнуваха всички присъстващи в залата със своята презентация. Те бяха поканили и двама от най-малките родствениците на Васил Левски. Националният събор ще продължи с шествие със знамето на всяко училище, което ще премине през площад “20-ти юли”, ул. “Гурко”, ул. “Александър Стамболийски” и ще стигне до паметник “Васил Левски”. Там всички участници в събора ще отдадат своята почит към Апостола.
     В ученическия събор участват 20 български училища, носещи името на националния ни герой. Всяко училище отправя послание, а всички послания от учениците ще бъдат обединени в общо, което ще се прочете пред паметника на Васил Левски. Това участниците ще завещаят за идните поколения.
     Националният ученически събор е организиран от община Карлово и Министерството на образованието и науката.
B397


Предварителна информация за разписанията на влаковете за периода 2017/2018 г.

GERB KARLOVO
      Ежегодно през м. декември влиза в сила ново разписание на влаковете, като през 2017 г. ще влезе в сила от 10 декември 2017 г. и ще бъде с период на действие до 8 декември 2018 г.
Предоставяме на Вашето внимание извлечение от проекта на разписанията на влаковете за гара Карлово, гара Калофер и гара Баня.
Предложения и становище за промени в предоставения проект очакваме не по-късно от 10 юли 2017 г. на e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING

karlovo баня
kalofer

Празник на Лавандулата 2017

65k
       С празнична света литургия в храм „Света Богородица“  Карлово  започна международния празник на Лавандулата, фестивал на етерично-маслените култури.

         В двора на Патевата къща, част от туристически комплекс „Старинно Карлово“, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово откри  третия  празник на Лавандулата. Лавандуловата фея - Владимира Чомакова и Царица  Роза 2017 - Христина Караколева приветстваха гостите и повелиха „Да бъде празник“.

       Самодейци от гр. Баня изпълниха ритуала „Еньова буля“, а мъжки певчески състав от село Каравелово изпълниха тематични песни. По традиция  гостите минаха под Еньовия венец за здраве, дегустираха питки с мълчана вода, продукти от роза и лавандула.

       Празникът продължи с шествие водено от гайдарски състав от град Калофер до площад „20-ти юли“. Самодейци при читалищата от Климент и Баня изпълниха ритуал „Пеперуда“ и танца „Еньовден“, а танцьори от сдружение „Любен Каравелов“ село  Каравелово представиха  ритуал „Жънене на лавандула“.
 
        Празничният концерт продължи  с български фолклор, с музиката и багрите на танцьорите от Музикален колеж „Щефан Няга“ гр. Твардица, Република Молдова,  детски танцов състав „Китчица“ и група за народни танци „Китка“ град Раковски. 

66k

В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури

B395
     В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури, който е част от програмата за Празника на лавандулата в града. Форумът бе открит от председателя на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България – Зара Клисурова, а заместник-кметът на община Карлово Антон Минев приветства всички присъстващи в зала “Васил Караиванов”.
     Наситен с исторически данни, представяне дейността на Института по розата и етерично-маслените култури, тенденциите и развитието на пазара на етерично-маслените култури, форумът бе изключително полезен за всички участници в него от различни краища на България, Гърция, Турция и Молдова.
     Международният форум на етерично-маслените култури бе организиран с подкрепата на община Карлово и фондация за биологично земеделие “Биоселена”.
     Вторият ден (24 юли) от Празника на лавандулата в Карлово ще започне с празнична Света литургия в храм “Успение на Св. Богородица”. След това Царицата на розата и Лавандуловата фея ще посрещнат гости в Патевата къща, която е част от архитектурен комплекс “Старинно Карлово”. Следва ритуалът “Пеперуда”, с който земеделските стопани измолват дъжд, а след това ще се извие Еньово хоро на площад “20-ти юли” в Карлово.