Община Карлово

Официален сайт

Празник на Лавандулата 2017

65k
       С празнична света литургия в храм „Света Богородица“  Карлово  започна международния празник на Лавандулата, фестивал на етерично-маслените култури.

         В двора на Патевата къща, част от туристически комплекс „Старинно Карлово“, д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово откри  третия  празник на Лавандулата. Лавандуловата фея - Владимира Чомакова и Царица  Роза 2017 - Христина Караколева приветстваха гостите и повелиха „Да бъде празник“.

       Самодейци от гр. Баня изпълниха ритуала „Еньова буля“, а мъжки певчески състав от село Каравелово изпълниха тематични песни. По традиция  гостите минаха под Еньовия венец за здраве, дегустираха питки с мълчана вода, продукти от роза и лавандула.

       Празникът продължи с шествие водено от гайдарски състав от град Калофер до площад „20-ти юли“. Самодейци при читалищата от Климент и Баня изпълниха ритуал „Пеперуда“ и танца „Еньовден“, а танцьори от сдружение „Любен Каравелов“ село  Каравелово представиха  ритуал „Жънене на лавандула“.
 
        Празничният концерт продължи  с български фолклор, с музиката и багрите на танцьорите от Музикален колеж „Щефан Няга“ гр. Твардица, Република Молдова,  детски танцов състав „Китчица“ и група за народни танци „Китка“ град Раковски. 

66k

В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури

B395
     В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури, който е част от програмата за Празника на лавандулата в града. Форумът бе открит от председателя на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България – Зара Клисурова, а заместник-кметът на община Карлово Антон Минев приветства всички присъстващи в зала “Васил Караиванов”.
     Наситен с исторически данни, представяне дейността на Института по розата и етерично-маслените култури, тенденциите и развитието на пазара на етерично-маслените култури, форумът бе изключително полезен за всички участници в него от различни краища на България, Гърция, Турция и Молдова.
     Международният форум на етерично-маслените култури бе организиран с подкрепата на община Карлово и фондация за биологично земеделие “Биоселена”.
     Вторият ден (24 юли) от Празника на лавандулата в Карлово ще започне с празнична Света литургия в храм “Успение на Св. Богородица”. След това Царицата на розата и Лавандуловата фея ще посрещнат гости в Патевата къща, която е част от архитектурен комплекс “Старинно Карлово”. Следва ритуалът “Пеперуда”, с който земеделските стопани измолват дъжд, а след това ще се извие Еньово хоро на площад “20-ти юли” в Карлово.

Председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков предаде поздравления от Конин на кмета д-р Кабаиванов

1177М
      Председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков предаде на кмета д-р Емил Кабаиванов специални поздрави и кристална статуетка от кмета на Конин Юзеф Новицки. Тази година се навършват 20 години от побратимяването на Карлово и Конин, което беше специално отбелязано при посещението на карловската делегация по време на Дните на Конин.
    От 16 до 18 юни председателят на Общинския съвет  Теодор Шойлеков и ръководителят на Младежки информационен център – Карлово Цветина Захарлиева посетиха полския град и се завърнаха от там с отлични впечатления.  

1178М

Празникът на лавандулата в Карлово започна с детско шоу

    1169M
   Детско лавандулово шоу с участие на Феята на лавандулата и Царицата на розата се проведе на площад „20-ти юли“ в Карлово. Събитието даде старт на Фестивала на етерично-маслените култури, който ще се проведе в рамките на два дни и е наситен с инициативи. 
   Лавандуловата фея и Царицата на розата приветстваха от сцената своите малки почитатели и пожелаха на лицата им винаги да греят усмивки, а в сърцата си да носят красота, щастие и доброта. Празникът продължи с песни, танци и весело настроение. В програмата участваха: деца от ДГ „Васил Левски“, ДГ „Светлина“, ДГ „Първи юни“, ДГ „Слънце“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Гина Кунчева“. С индивидуални изпълнения се изявиха Сиана Каканашева с музикален педагог Анита Илиева, Божидара Бодурова и Ангел Кръчмаров от ДГ „Слънце“. Лавандуловото шоу завърши с шествие на децата от всички детски градини заедно с Феята на лавандулата и Царицата на розата. 
   По повод Фестивала на етерично-маслените култури, който се организира за трети пореден път от община Карлово, на площад „20-ти юли“ е представена Алея на лавандулата с арт ателиета и изложения на производители.
1170M
1172M

1173M

1174M

1175M

1176M

1171M

ЮНЕСКО одобри „Централен Балкан“ за биосферен резерват

1536g
ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ за биосферни резервати. Решението е взето на 29-та сесия на 
Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“, състояла се в Париж от 12 до 15 юни. Така Съветът потвърди, че четирите биосферни резервата отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.
Номинирането на Национален парк „Централен Балкан“ за биосферен резерват от нов тип бе подкрепено от общините в крайпарковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните държавни институции в тези общини разбират предимствата на залегналата в Севилската стратегия концепция за съвременните биосферни резервати като инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.
Ефективното управление на биосферните резервати предполага участие на заинтересованите страни, за постигане на устойчив баланс между опазването на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство и справедливата подялба на ползите от управлението на територията. 
Парковата дирекция посреща решението на ЮНЕСКО „Централен Балкан“ да бъде одобрен за биосферен резерват и включен в световната мрежа на биосферните резервати, като още един знак на международно признание, че защитената територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.
Информация от 29-та сесия на MAB ICC, на която е било взето решението за включване на 4-те обекта може да намерите на: