Община Карлово

Официален сайт

Община Карлово подкрепя инициативата “Часът на Земята”

B360
     За поредна година община Карлово подкрепя инициативата “Часът на Земята”. Тази година тя ще се проведе на 25 март. Мотото на “Часът на Земята” в България е: “Загаси светлините, отвори очи за планетата.” 
    Това е най-мащабната акция в света и започва през 2007 г. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. “Часът на Земята” дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. “Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.
     Призоваваме всички граждани, които желаят да се включат в мащабната акция, да изключат осветлението си за 1 час на 25 март (събота) от 20.30 до 21.30 часа.

Румен Читов представи творбата си „Ариадна” в Общинска художествена галерия Карлово

1438g  
      В Общинска художествена галерия художникът Румен Читов представи своята творба „Ариадна”.
     „Създадох визуална версия на аспект от античен мит, в който нишката или пътят – съдбата изминат от героя е себепознание и персонификация. Това е пътя към осъзнаване на моите отговорности и с радост да открия и следвам себе си през лабиринта от условности от делника, за да достигна своята Ариадна. Ариадна е моята различност, която съществува, за да бъде преодоляно допустимото, обичайното”, каза Читов при откриването на събитието.
    Посетителят бе провокиран от един от най-привлекателните сюжети в историята на изкуството – митът за дъщерята на критския цар Минос – Ариадна, внучка на Хелиос, спасителката на заключения от Минотавъра в лабиринта на остров Крит – Тезей. В какво се състои този лабиринт, всеки посетител на изложбата е оставен сам да намери отговор и спасение, своята нишка на Ариадна – израз, който е находчиво решение в сложна ситуация с много условности.
     На събитието присъстваха карловските художници Димитър Рашков, Дечко Тодоров, Димитър Бакърджиев, Иван Томанов, приятели и гости.

Община Карлово започна текущ ремонт на площад “Васил Левски”

B359
     Община Карлово започна текущ ремонт на площад “Васил Левски”, който е свързан с честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода. Средствата са осигурени от държавния бюджет с Постановление на Министерски съвет във връзка с юбилея от рождението на Васил Левски. В текущия ремонт на площада се предвижда: подмяна на стара тротоарна настилка и ремонт на паважни настилки; повдигане на пропаднали улични бордове; ремонт на осветление и осветителни стълбове, облагородяване на зелени площи и ремонт на градското обзавеждане.


Карлово и Калофер са сред 10-те града от страната, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“)

B358
     След оспорвана конкуренция сред 30 предложения бяха избрани десетте града, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“), целящ да промени 10 населени места в България“. Десетте града, в които ще се реализира проект TheSpot са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, София, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански. В тези градове ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности.
     TheSpot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.
     „С TheSpot BG Бъди Активен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват”.
     BG Бъди Активен инициира проекта, вдъхновен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „спортни“ места в града си. Подобни места има в повечето български градове, а младите хора, които живеят в по-малките общности, често се чувстват изолирани, недостатъчно чути и без перспектива. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, общуват и да бъдат активни. Отговор на това предизвикателство търсят организаторите именно чрез вграждане на творческия потенциал на младежите в проекта. Всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на новото любимо място – от идеята как да изглежда и какви дейности могат да се упражняват там, до самото построяване и разработване на мястото. 20 от тях ще имат възможност да преминат специално обучение за организатори на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планирани и обучения за менторство на млади хора.
     За Карлово проектът ще се реализира от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, а за Калофер от Сдружение „Млади, активни, креативни“. Двете младежки организации се пребориха за реализиране на проекта в двата подбалкански града и заемат съответно първо и второ място сред класираните 10 града.