Община Карлово

Официален сайт

В Карлово отбелязваме 140 години от избора на Първи градски съвет

1406М
   Днес в Карлово тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от избора на Първия в България градски съвет, сформиран след Освобождението. За негов председател е избран Васил Караиванов – първи братовчед и сподвижник на Васил Левски. Така, само няколко дни след освобождението си, в град Карлово се поставя началото на самостоятелно общинско управление и градът се превръща в административен център на Стремската долина. 
   Тържественото отбелязване на годишнината започна в храм „Свети Николай“, мястото където е избран Първия градски съвет, със света литургия, отслужена от архиерейския наместник отец Марко Тодоров. Пред паметната плоча, поставена в предверието на храма, която отбелязва началото на градското самоуправление, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, председатели и членове на Общински съвет Карлово по време на най-новата история на общинското управление, наследници на Васил Караиванов и граждани поднесоха цветя. Тържественото шествие, предвождано от военния оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, премина през родната къща на Васил Караиванов, където неговият наследник - Васил, рецитира стихотворение, посветено на Васил Левски. В центъра на град Карлово – пред паметника на първия председател на градския съвет – Васил Караиванов бяха поднесени венци и цветя. 
   Отбелязването на годишнината продължи в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово, с тържествена сесия на Общински съвет Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави общинските съветници и всички присъстващи в залата. В своето слово той каза: „Тези достойни наши съграждани, тези наши предци трябва да ги споменаваме по-често, не само на 16 януари, а по всички възможни поводи, за да е ясно, че историята на нашия град е хилядолетна, че историята на нашия град е славна и че трябва да има приемственост… Нашата свобода и възстановяването на държавността е плод на борби – десетилетни и столетни, плод на хиляди жертви, плод на жажда за свобода, плод на осъзната жажда за наука и образование. Възстановяването на държавността нямаше да бъде реалност и възможно ако не съществуваха българските общини по времето, когато нямаше държава и вътрешната революционна организация с комитетите, които създаде нашия велик съгражданин – Апостола на Българската свобода. Това никога не трябва да го забравяме и в ден като днешния, винаги трябва да си го припомняме!“ Специални поздрави към всички присъстващи в залата отправиха децата от вокална група „Карловойс“ – с ръководител Анита Илиева, Мариана Караиванова – родственичка на Васил Караиванов, Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово, Веска Ненчева – народен представител от 44-тото НС, полковник Станимир Христов – Началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков закри тържествената сесия с емоционална реч, в която той цитира изречението: „Нека думите да се превърнат в дела“.

1405М

1407М

1408M


Начало на кампанията за заплащането на данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозни средства за текущата 2018г.

СЪОБЩЕНИЕ
           Община Карлово уведомява гражданите и фирмите на територията на община Карлово, че от 11.01.2018 г, започна заплащането на данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозни средства за текущата 2018г.

За улеснение на жителите на общината,местни данъци и такси могат да се плащат всеки ден  и с работно време както следва:

 от 8.15 ч. до 17.00 ч на касите на Местни данъци и такси  – гр. Карлово ул. “Парчевич”  8А от понеделник до петък,

в касите на ИЗИПЕЙ /Easy Pay/ с работното им време,

в ”Банка ДСК” с работното им време

във всеки клон на“Български пощи”чрез пощенски запис за данъчно плащане с работното им време

чрез Интернет банкиране

чрез ПОС терминално устройство

по банков чрез:

БАНКОВА СМЕТКА:

IBAN       -    BG 81 FINV 9150 8416 0253 82

 BIC      -  FINVBGSF

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН КАРЛОВО

Данъкът върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци се плаща на две равни вноски в следните срокове: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим.

На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.


Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски в следните срокове: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим.

 На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.GERB KARLOVO


Отбелязваме 140 години от Освобождението на Карлово

B516 

     Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на Карлово. На 08.01.1878 г. след успешно преминаване на Стара планина в района на Троянския балкан, при изключително тежки зимни условия, руските войски, предвождани от генерал Павел Карцов, навлизат в Карловското поле и освобождават града от петвековно робство.
     Тържественото отбелязване на тази бележита дата за Карлово започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Пулевата къща, където преди 140 години отсяда ген. Карцов със своя щаб. Слово за паметния ден от 1878 г. произнесе директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова. С военен церемониал, химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и шествие по ул. „Васил Левски“и ул. „Ген. Карцов“ продължи празничното отбелязване на Освобождението на града.
    Пред паметника на ген. Карцов в Карлово полковник от резерва, доц. д-р Петър Ненков произнесе тържествено и емоционално слово и поздрави всички карловци с празника.
    Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Веска Ненчева – народен представител от 44-тото Народно събрание, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси от посолството на Руската Федерация, Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски – заместник-кметове на община Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йроданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници от ОбС Карлово, кметове на населени места, директори на училища и музеи, ученици и много жители на града.
 
B518 


B519

Традиционен ритуал «КЪПАНАК» в Сушица

1690g       Четири млади булки бяха окъпани от своите кумове с изворна вода на чешмата на площада в  квартал Сушица. Кметът д-р Емил Кабаиванов подари на булките икони с лика на Богородица, която да  закриля тях и семействата им.
      На събитието присъстваха народните представители Веска Ненчева и Виолета Желева, Антон Минев зам.-кмет на община Карлово, общински съветници, граждани.
    Ритуалът датира от незапомнени времена,  изпълнява се за здраве и плодородие на младите жени. Той е уникален и се провежда всяка година. Във водата влиза само тази, която предната година е минала под венчило. Колкото и да е студено, нито една булка до днес не се е разболяла. Оркестър от самодейци води всяка една от булките до чешмата. Съгласно традицията жените не трябва да се засичат на чешмата, а ако това стане, трябва да си разменят железни пари, без да си ги подават от ръка на ръка. След това във водата влизат всички именници. 
1691g

Д-р Емил Кабаиванов в Калофер: „Няма как да наречем себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев“

1397
      По повод 170 години от рождението на Христо Ботев в неговия роден град Калофер се състоя тържествен митинг-поклонение. „Няма как да наричаме себе си родолюбци и българи, ако в нашите сърца не са стиховете на Ботев. Ако поколения след Освобождението не са търсили оня вълшебен, чист като калоферския, балкански въздух стих и ефирен като него: „Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред мемориален комплекс „Христо Ботев“ в центъра на Калофер. В речта си той подчерта, колко значима личност, не само за България, но и за световното наследство е гениалният поет, след като на колоните на Сорбоната, на сградата на Обединените нации в Ню Йорк са изписани неговите забележителни стихове. „Най-важното нещо е Ботев, неговото дело и неговите пламенни стихове да са в нашите сърца. Това е истински важното и то ще бъде такова, докато нашите очи гледат и виждат величествения калоферски Балкан и красотите на майка България. Поклон пред живота и делото на великия Ботев. Памет вечна на духовното наследство, което той ни завеща.“, каза още кметът и предостави думата за тържествено слово на председателя на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов. 
   „Ботев е велик поет, но не само, той е поет от човещина, но не само, той е революционер от човещина. Защото той иска, той воюва, той не е само лек, той не е само скалпел, той е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал. Свободата е целта, която трябва да преследваме. Затова Ботев вдъхновява всички, затова той води, затова той е знаме“, каза генерал Константин Попов в тържественото си слово. 
   Днес стотици граждани и гости на Калофер се преклониха пред гениалния поет и революционер. Тържеството започна от двора на НМ „Христо Ботев“, с военен ритуал и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност поднесоха официални лица, държавни институции, кметът на Калофер, кметове на общини, политически партии и организации, културни и просветни институции, признателни граждани. 
   По повод 170 години от рождението на Христо Ботев, 2018 година ще бъде година на Ботев, това обяви на 5 януари в Калофер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе официален гост на тържественото събрание-концерт в НЧ „Христо Ботев – 1869“. 

1399

1398

1400