Община Карлово

Официален сайт

1114М

     С възстановка на събитията станали през паметната 1876 година в Клисура бе отбелязана 141-та годишнина от Априлската епопея. В нея се включиха над сто местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“. 
Тържеството започна с поетичен рецитал, след което кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесе слово. „Ние трябва ясно да кажем, че е време вече България да има своя Национален идеал през 21 век, да има своята национална доктрина….Трябва да знаем какво си заслужава да направим, какво трябва да оставим на нашите деца и внуци. Освен добър и проспериращ живот, освен стабилна икономика, трябва да оставим заветите, които ние наследихме от възрожденците, да оставим идеалите на българското православие, на християнството. Да оставим вярата, че може и трябва да се борим за силна, независима и свободна България“, каза кметът и благодари на всички млади хора, които направиха възстановка на онзи страшен и паметен Април.  Той благодари на клисурци и за инициативата им за възстановяване на храм „Свети Николай“, където са събрани костите на част от героите на Април. 
    В знак на почит цветя бяха поднесени на паметника на Никола Караджов, клисуреца, преподписал Кървавото писмо и вдигнал   града на бунт през април 1876. 
   На тържеството в Клисура присъстваха народният представител Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, началник щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Станимир Христов, общински съветници, кметове на населени места, стотици граждани и гости на Клисура.

1115М
1116М

1117М