Община Карлово

Официален сайт

B358
     След оспорвана конкуренция сред 30 предложения бяха избрани десетте града, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“), целящ да промени 10 населени места в България“. Десетте града, в които ще се реализира проект TheSpot са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, София, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански. В тези градове ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности.
     TheSpot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.
     „С TheSpot BG Бъди Активен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват”.
     BG Бъди Активен инициира проекта, вдъхновен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „спортни“ места в града си. Подобни места има в повечето български градове, а младите хора, които живеят в по-малките общности, често се чувстват изолирани, недостатъчно чути и без перспектива. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, общуват и да бъдат активни. Отговор на това предизвикателство търсят организаторите именно чрез вграждане на творческия потенциал на младежите в проекта. Всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на новото любимо място – от идеята как да изглежда и какви дейности могат да се упражняват там, до самото построяване и разработване на мястото. 20 от тях ще имат възможност да преминат специално обучение за организатори на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планирани и обучения за менторство на млади хора.
     За Карлово проектът ще се реализира от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, а за Калофер от Сдружение „Млади, активни, креативни“. Двете младежки организации се пребориха за реализиране на проекта в двата подбалкански града и заемат съответно първо и второ място сред класираните 10 града.