Община Карлово

Официален сайт

1334M

   Представители от общината на японския град Мураяма, префектура Ямагата г-н Кацухико Ягучи и г-н Хитоши Нишидзука се срещнаха с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и изразиха готовност за сътрудничество и обмен в областта на културата, икономиката и екологията между двата града. Те представиха интереса на кмета на град Мураяма г-н Такао Шифу към град Карлово за посещение на делегация от 25 човека от японския град за Празник на розата 2018 година. Подобно на град Карлово, в град Мураяма се отглеждат розови насаждения. През 2002 година там е открит парк „Хигашизава“, който е известен в Япония със своите 750 вида рози от цял свят, включително и от България. Японският град провежда два пъти в годината, през юни и септември, празник посветен на градинската роза, която е техен символ. Японците проявиха интерес към българския автентичен фолклор и народните традиции и обичаи. Д-р Кабаиванов изрази своята готовност за сътрудничество и в други практически области, като архитектура, благоустрояване, екология, икономика, управление на отпадъците и др.  Той представи забележителностите, инфраструктурата, минералните извори в град Баня и традиционния бизнес в общината. „Япония е една високо технологично развита страна, от която можем много да се учим, особено по отношение на дисциплина и организация“, заяви кметът. Той подари на двамата японски представители златни значки с образа на Васил Левски и дискове със записи от Празника на розата в Карлово. Гостите от своя страна подариха на кмета, типичните за град Мураяма розови сладки.
  При посещението си в България  японските представители са договорили с Българската федерация по художествена гимнастика провеждане на тренировъчни лагери на националния ни отбор в град Мураяма за подготовка за Олимпиадата в Токио през 2020 година.
   Г-н Ягучи и г-н Нишидзука разгледаха Туристически комплекс „Старинно Карлово“ и посетиха парфюмерийното предприятие „Българска роза“. 

1335M

1336M