Община Карлово

Официален сайт

1080M
      Карлово е сред 18-те града от Европа, които получават признание от Европейската комисия за усилията, които полагат за подобряване на зелената градска среда. Община Карлово е поканена за включване в проект „EnRoute на Изследователския център към Европейската Комисия, за да сподели опита си в подобряване на зелените площи и междублоковите пространства в градска среда.
Идеята на проекта е да се направи обзор на постигнатите и прилагани добри практики и да се дадат препоръки към Комисията за разработване на допълнителни програми, които да насърчават сътрудничеството между научни и изследователски институти и местните власти за подобряване средата на живот. Проектът е двугодишен и се финансира изцяло от Европейската комисия. На първата работна среща по проекта, състояла се в периода 7-8 март 2017г. в Рим, Община Карлово представи постигнатите резултати от проекта си „Зелена и достъпна среда в гр. Карлово“, финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.
    Карлово се нарежда сред градове като Осло, Хелзинки, Рим, Лисабон, Лайпциг, Манчестър, Глазгоу, Дъблин и други големи Европейски градове. Признанието за Карлово идва след съгласието на ръководството на Община Карлово да се включи в изследователския проект „TUNESinURBна Института за гората към Българската академия на науките, по който проект през 2016 г. бе направено пълно картиране и оценка на урбанизираните екосистеми.
    Предстои пълно обследване и цялостно заснемане на градската среда с дронове, за да се идентифицират зелените градски зони и „запечатаните зони“(презастроени зони без озеленяване), за които да се търси инвестиционно решение за облагородяване.

1081M
1082M