Община Карлово

Официален сайт

B553 

     „…Въпреки чудовищното унищожение Клисура ще възкръсне от пепелта. Разказва се една история – Чуждестранни кореспонденти дошли тук, за да разкажат на света за потушаването на Априлското въстание, попаднали на група клисурци, тръгнали да се прибират към града без нито една останала къща. Попитали ги защо се връщат, като няма дори къде да се подслонят. Тогава най-възрастният отвърнал – А небето над Клисура там ли е още? Щом небето над Клисура го има, ние ще изградим нова Клисура… И ето я днес – красива, достойна, съхранила паметта на загиналите…“ – каза в своето емоционално слово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя бе гост на тържественото отбелязване на 142-годишнина от Априлското въстание, което се състоя в Клисура на 30-ти април.
     Тържественият митинг-заря бе открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който каза: „…Град Клисура и до ден днешен не може да възстанови своя икономически блясък, но тя блести най-сияйно и най-чисто в българската история със своя саможертвен пример. И за това скъпи клисурци и уважаеми гости на Клисура, днес ние прекланяме глава пред саможертвата на клисурци от 1876 година. Да бъде вечна паметта им. Бог да ги прости. Да живее България!“
     В тържеството взеха участие фолклорен ансамбъл „Розова долина“ и представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
    На 1-ви май в Клисура бе направена възстановка на моменти от Априлското въстание, в която участваха местни самодейци и членове от НД „Традиция“. Слово за участието на клисурци в Априлската епопея изнесе кметът на града – Генка Тодорова.
  Да се поклонят пред подвига на Априлци в Клисура бяха: Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Георги Търновалийски, Борис Ячев, Веска Ненчева – народни представители от 44-тото Народно събрание, Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив, Теодор Шойлеков - председател на ОбС Карлово, Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски – заместник-кметове на община Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, полковник Емил Янев – заместник-начлник на Военна академия „Г. С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, главен инспектор Христо Бахлов – началник на районно управление на МВР – Карлово, общински съветници, кметове, ръководители на държавни, неправителствени и културни институции, стотици жители и гости на града.

B554