Община Карлово

Официален сайт

      748M
      Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-областният управител на Пловдив област Георги Пилев и Царицата на розите Карина Димитрова посрещнаха министър Николина Ангелкова в Карлово. 

      Министърът на туризма бе на работно посещение в града на розите по покана на кмета на общината. „Изключително ме впечатли посрещането от Царицата на розите, това би впечатлило всеки турист, посетил града”, каза министърът. „Карлово и общината имат голям потенциал за развитие на туризма”, бяха нейните думи и посочи данни, според които за една година има ръст на туристическите посещения в общината. От работната среща, на която присъстваха и представители на Съвета по туризъм, хотелиери и кметове на населени места, стана ясно, че Карлово е включен в 8-те туристически дестинации в България с проекта „Долината на тракийските царе”. Министър Ангелкова се запозна с туристическите и археологически дадености на Карлово и региона, като специално място бе отделено на разкрития Тракийски градски център от VІ-V в. пр. Хр. в с. Васил Левски. По думите на министъра, ако се прецени, че това е ключов археологически обект за региона, Министерство на туризма ще предложи на Министерството на културата официално да стартират разкопките по него и той да бъде включен в списъка на приоритетните обекти. Министър Ангелкова се запозна още с възможностите за развитие на СПА туризма в гр. Баня, историческия и културен туризъм от Клисура до Калофер, както и с природните забележителности, които се намират на територията на община Карлово. Кметът д-р Кабаиванов пое ангажимент и като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, да внесе предложения за законодателни промени относно развитие на СПА туризма в националните курорти, както и в областта на образованието и подготовката на кадри за туристическия бранш. 
     На срещата присъстваха още председателят на Общински съвет – Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметовете на общината Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деанова, общински съветници.
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов показа на министъра на туризма Николина Ангелокова туристическия комплекс “Старинно Карлово”. По стара българска традиция министър Ангелкова бе посрещната с хляб и сол в Патевата къща. Там тя видя ароматни билки, събирани в покрайнините на Карлово, козметика и етерични масла, с есенция от маслодайна роза и лековити кремове. След това на вниманието на министъра на туризма бяха представени къщата на Райно Попович и Бухаловият хан. В тях тя се докосна до старите карловски традиции и занаяти. Възхити от сръчността на днешните майстори, които с любов и всеотдайност свещенодействат над дървото, метала, тъкачния стан и куките за плетене на калоферска дантела. Министър Ангелкова остана удивена от красотата и културното наследство на Карлово, от уникалността на местните бит и култура.
749M


750M

751M