Община Карлово

Официален сайт

Председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков предаде поздравления от Конин на кмета д-р Кабаиванов

1177М
      Председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков предаде на кмета д-р Емил Кабаиванов специални поздрави и кристална статуетка от кмета на Конин Юзеф Новицки. Тази година се навършват 20 години от побратимяването на Карлово и Конин, което беше специално отбелязано при посещението на карловската делегация по време на Дните на Конин.
    От 16 до 18 юни председателят на Общинския съвет  Теодор Шойлеков и ръководителят на Младежки информационен център – Карлово Цветина Захарлиева посетиха полския град и се завърнаха от там с отлични впечатления.  

1178М

Празникът на лавандулата в Карлово започна с детско шоу

    1169M
   Детско лавандулово шоу с участие на Феята на лавандулата и Царицата на розата се проведе на площад „20-ти юли“ в Карлово. Събитието даде старт на Фестивала на етерично-маслените култури, който ще се проведе в рамките на два дни и е наситен с инициативи. 
   Лавандуловата фея и Царицата на розата приветстваха от сцената своите малки почитатели и пожелаха на лицата им винаги да греят усмивки, а в сърцата си да носят красота, щастие и доброта. Празникът продължи с песни, танци и весело настроение. В програмата участваха: деца от ДГ „Васил Левски“, ДГ „Светлина“, ДГ „Първи юни“, ДГ „Слънце“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Гина Кунчева“. С индивидуални изпълнения се изявиха Сиана Каканашева с музикален педагог Анита Илиева, Божидара Бодурова и Ангел Кръчмаров от ДГ „Слънце“. Лавандуловото шоу завърши с шествие на децата от всички детски градини заедно с Феята на лавандулата и Царицата на розата. 
   По повод Фестивала на етерично-маслените култури, който се организира за трети пореден път от община Карлово, на площад „20-ти юли“ е представена Алея на лавандулата с арт ателиета и изложения на производители.
1170M
1172M

1173M

1174M

1175M

1176M

1171M

ЮНЕСКО одобри „Централен Балкан“ за биосферен резерват

1536g
ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ за биосферни резервати. Решението е взето на 29-та сесия на 
Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“, състояла се в Париж от 12 до 15 юни. Така Съветът потвърди, че четирите биосферни резервата отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия.
Номинирането на Национален парк „Централен Балкан“ за биосферен резерват от нов тип бе подкрепено от общините в крайпарковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните държавни институции в тези общини разбират предимствата на залегналата в Севилската стратегия концепция за съвременните биосферни резервати като инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.
Ефективното управление на биосферните резервати предполага участие на заинтересованите страни, за постигане на устойчив баланс между опазването на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство и справедливата подялба на ползите от управлението на територията. 
Парковата дирекция посреща решението на ЮНЕСКО „Централен Балкан“ да бъде одобрен за биосферен резерват и включен в световната мрежа на биосферните резервати, като още един знак на международно признание, че защитената територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление.
Информация от 29-та сесия на MAB ICC, на която е било взето решението за включване на 4-те обекта може да намерите на:

Покана 26.06.2017 г.

B394

В Карлово започна Национална научна конференция за Васил Левски

1166M
   В Карлово започна Национална научна конференция „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национално освобождение“, посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата. Директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева откри конференцията, която се провежда в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово. Заместник-кметът на общината Антон Минев приветства всички участници и гости на конференцията и изрази своето очакване на нея да бъдат изнесени нови, интересни факти за живота и делото на Апостола на свободата. По предложение на заместник-председателя на фондация „Васил Левски“ и заместник-кмет на община Карлово Стойо Карагенски, конференцията започна с минута мълчание в знак на почит към проф. Иван Стоянов – историк, изследовател и автор на редица научни трудове за Васил Левски, носител на наградата на Карлово за 2016 година, дългогодишен председател на фондация „Васил Левски“. 
   Научната конференция се ръководи от проф. Пламен Митев, който благодари на община Карлово за домакинството и на всички организатори - Министерство на културата, НМ „Васил Левски“, ИИИ при БАН и фондация „Васил Левски“ за провеждането на конференцията. Научният форум ще протече в рамките на два дни. Ще бъдат изнесени 41 научни доклада от изтъкнати учени, преподаватели, музейни работници и специалисти.  Приветствие към участниците в конференцията бе поднесено от името на председателя на сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски. Пред присъстващите бе представена инициативата на ученици от СУ „Христо Проданов“ Карлово за издадена книжка „180 причини да се гордеем, че сме карловци“ и кръгова диаграма с дати и значими събития от живота на Васил Левски, реализирани по спечелен проект от училището. 
    Вторият ден от конференцията ще се проведе в НМ „Васил Левски“. 
  Научната конференция е една от най-значимите прояви, включени в националната програма, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

1167M
1168M