Община Карлово

Официален сайт

С Ъ О Б Щ Е Н И Е – 11.05.2018 г.

     Билети за конкурса-спектакъл “Царица на Розата – Карлово 2018”, който ще се състои на 18.05.2018 г. от 19.00 часа в зрителната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г.”, ще бъдат пуснати в продажба от 14 май /понеделник/. Билетите могат да се закупят всеки делничен ден от 08.30 часа до 17.00 часа от касата на община Карлово, която се намира в Информационния център на административната сграда. Цената на билета е 10 лв.

Проект „Мъдростта на книгите и знанието, изграждаща сила на утрешните будители!”

1522M
   Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”, гр. Карлово в партньорство със
Сдружение „Млади, активни, креативни”, с. Куртово стартираха дейности по проект „„Мъдростта на книгите и знанието, изграждаща сила на утрешните будители!”. Тематичната област на проекта е „Развитие на местната общност” с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата. Обединени от любовта към родния край, чрез активното участие на местната общност и с доброволчеството на младите хора от Карлово и общината, ще се опитаме да „изплетем” отново невидимата нишка между библиотеката, книгата, любознанието и хората. 
   Проектът предвижда насърчаване на четенето сред местната общност от всички възрасти чрез изграждане на стабилно партньорство между Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров”, Карлово и младежкото НПО „Млади, активни, креативни” и използване на иновативни и креативни методи в четенето. 
   Целите, които поставяме са: Привличане на младежи, които ще обучим в ценностите на доброволчеството и ще разчитаме на тях при изпълнението на всички дейности, заложени в проекта; Проучване на нагласите и мнението на местните жители на община Карлово, относно мястото, ролята и предлаганите услуги от Общинската библиотека и читалищните по места чрез онлайн анкети, Насърчаване на четенето и любовта към книгата сред най-малките жителина Карлово чрез създаване на „библиотеки без стени”, Изработване на „преносими къщички за книги”, които ще подарим в детските градини в Карлово, Популяризиране на „Къщичките за книги” сред децата от детските градини чрез метода „Чети, слушай и рисувай” и Привличане на нови посетители на библиотеката чрез интерактивния метод „Живи библиотеки”. 
   Проблемът е битуващия стереотип в малките населени места, че библиотеките са онези затворени пространства пълни със стари книги. Децата и подрастващото поколение все по-често използват съвременните технологии - компютри, таблети, смартфони за набиране на информация и гледане на филми и по-рядко влизат в библиотеката и посягат към книгата. С този проект бихме искали да променим нагласите на хората и да ги убедим, че съвременните библиотеки предлагат много модерни услуги, нови интересни книжки и различни четива за малки и големи. Библиотеките са и местата за срещи, обществени дискусии и намиране на нови приятели. 
   Подарените „Къщички за книги” ще останат в детските градини след приключването на проекта, което ще допринесе за устойчивостта на постигнатите резултати. Ангажираността на учителите и децата да поддържат набор от разнообразни книжки в тях ще допринесе за насърчаване на ранното детско четене и изграждане на самосъзнание на децата да пазят книжките. Дейностите по проекта ще привличат трайно новите потребители на предлаганите библиотечни услуги. Надяваме се създадените добри практики да бъдат мултиплицирани от други библиотеки, с което ще допринесем за разчупването на установените в обществото стереотипи за остарелите библиотечни услуги. И след приключване на проекта библиотеката и сдружението ще продължат да си партнират и да организират разнообразни дейности сред деца и младежи, с които да ги насърчават да четат и активно да ползват предлаганите библиотечни услуги.
Източник: Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“

Отбелязваме 9 май – Ден на победата и Ден на Европа

1519M
   С празнична програма на пл. „20-ти юли“ и изпълнения на военен духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бяха отбелязани Денят на победата и Денят на Европа. Честването бе организирано от община Карлово, Общински съвет на Съюза на ветераните от войните от България, 61-ва Стрямска механизирана бригада и Военен клуб Карлово. Слово, по случай 73 години от края на Втората световна война, произнесе Петко Терзийски – председател на Общинския съвет на ветераните от войните, а поздрав към присъстващите и всички жители на община Карлово поднесе Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово. 
   На празничното честване присъстваха кметът на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет – Карлово – Теодор Шойлеков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Пламен Йорданов, заместник-кметът Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните от България – Петко Терзийски и граждани. В знак на почит към милионите жертви паднали по бойните полета по време на Втората световна война, бяха поднесени цветя пред паметника на Свободата на площад „20-ти юли“. 
   В Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните членуват 45 души, от които 14 живи ветерани, 9 от тях живеят в община Карлово. Най- възрастният е на 98 години, а най-младият на 94, останалите членове на организацията са потомци и съмишленици.

1520M

1521M


Участничките в конкурса “Царица на розата – Карлово” 2018 пробваха официалните си тоалети в модна къща БАНДЕРОЛ

B556 

     Участничките в конкурса-спектакъл “Царица на розата – Карлово” 2018 пробваха официалните си тоалети във фирмения магазин на модна къща БАНДЕРОЛ, която е официален дизайнер на конкурса. На всички момичета бяха взети точни размери, за да бъдат ушити и спортните им облекла, с които ще се представят на I-ви тур.
   Модна Къща БАНДЕРОЛ гр. Карлово е създадена през 2002 г. от Никола Карадамянов и Десислава Дамянова. Има широк обхват на производство на мъжки и дамски бутикови официални тоалети. Смесвайки различни материи и цветове, разнообразни кройки с подчертано елегантен силует, моделите на БАНДЕРОЛ могат да се претворят в различни визии, запазвайки индивидуалността на всеки, който заложи на марката.
B557

Откриха изложба на художничката Петра Керкенезова

   Антон Минев заместник кмет на Община Карлово откри в Общинска художествена галерия Карлово изложбата на художничката Петра Керкенезова. Тя е завършила  Художествената академия в София, специалност текстил. Била е дизайнер, а по - късно става учител по изобразително изкуство в Карлово. Има самостоятелни изложби в Карлово и Букурущ с уникален текстил и дизайнерски проекти за текстилната индустрия.
     " .... И в рисуването на цветя, портрети или пейзажи, и в творчеството си на огромния стан най-големият на Балканския полуостров”, каза художника Димитър Бакърджиев, Петра Керкенезова търси съвършения баланс за най-точното и най-деликатното изразяване на творческото си намерение. Безспорен професионалист като изпълнител, тя очарова с разнообразно съчетаване на цветове, с идейни хрумвания и преклонение пред духовните ценности на българина. Независимо къде прави изложби, тя намира място и за образа на Васил Левски, каза още Бакърджиев.
      На изложбата присъстваха творци, преподаватели,гости,приятели и граждани.
31543867 10211256603521909 7054664318335320064 n   31886618 10211256605321954 7685802048721256448 n