Община Карлово

Официален сайт

Фондация "Кукери" обявява конкурс

logo-kukeri x21

НАГРАДИ "КУКЕРИЯ СТАРЧОВДЕН 2013" ЗА КУКЕРСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ПУБЛИКАТА

ПО ВРЕМЕ НА ОБЩИНСКИЯ КУКЕРСКИ ПРАЗНИК "СТАРЧОВДЕН"

В ГРАД КАРЛОВО 2013

           "Кукерия" е нещо като "кукерска магария". Фондация Кукери, с любезното спонсорство на Фамилна изба "Шато Копса" Карлово, обявява винена награда  "КУКЕРИЯ СТАРЧОВДЕН" за кукери и кукерска група, които взаимодействат най-добре с публиката по време на кукерските празници "Старчовден" в Карлово  2013 г.- Общински кукерски празник на площада в Карлово на 16 март 2013 г. и Старчовден в кукерските селища на община Карлово на 16 и 17 март 2013 г.

Най-добро взаимодействие означава, че кукерската група и индивидуалните кукери  въвличат зрителите в своето представяне по време на празника в най-голяма степен, а също по най-симпатичен и/или впечатляващ начин. Взаимодействието може да включва закачка с един или повече зрители от публиката или друго.

НАГРАДИТЕ:

 

За кукерска група - 1 награда:

            4 бутилки вино по 0,75л/бутилка и 3 бутилчици (0,25л/бутилка) + грамота

За индивидуални кукери - 3 награди:

1-во място: 3 бутилчици вино от "Шато Копса" (0,25л/бутилка) + грамота

2-ро място: 2 бутилчици вино от "Шато Копса" (0,25л/бутилка) + грамота

3-то място: 1 бутилчица вино от "Шато Копса" (0,25л) + грамота

Индивидуалните кукери, които спечелят бутилчиците, може да са от наградената кукерска група или от друга от участващите на празника кукерски групи от община Карлово.

ИЗБОР:

 

          Изборът на най-добре взаимодействащи с публиката кукерска група и индивидуални кукери ще се извърши смесено, чрез гласуване от 3-членно жури и от публиката по интернет. Публиката и журито гласуват по интернет, но в две различни форми. Формата за гласуване на журито е достъпна само с парола.

           ПРЕСМЯТАНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ

           Всеки глас от публиката е равен на 1 точка, а всеки глас от член на журито - на 5 точки. Общият сбор точки на всяка от участващите кукерски групи на празника на площада в Карлово е сума от точките, получени от журито и от публиката. Например една кукерска група/кукер може да получи 20 гласа от публиката, които са равни на 20 точки, както и 15 точки от тримата членове на журито (3 гласа х 5 точки/глас), което е равно на 35 общ сбор. Мястото й в крайната класация ще зависи от броя точки, получени от другите кукерски групи/кукери.

           Гласуване за кукерска група:

           Всеки гласуващ от публиката и журито може да даде по 1 точка (1 глас) на 1 до 3 кукерски групи от Карловско. 12-те кукерски групи от Карловско, за които може да гласувате, са от селищата: гр. Баня, с. Васил Левски, с. Войнягово, с. Горни Домлян, с. Домлян, с. Дъбене, гр. Калофер, с. Каравелово, с. Климент, с. Соколица, с. Столетово, кв. Сушица.

           Гласуване за индивидуални кукери:

           Всеки гласуващ може да гласува за 1 до 3 от номинираните кукери, които ще бъдат публикувани на сайта на "Кукерия". 

           НОМИНИРАНЕ:

            Всички кукерски групи от Карловско, участвали на празника на площада в Карлово на 16 март 2013, са номиирани за участие в гласуването, съответно са кандидати за наградата "КУКЕРИЯ  - СТАРЧОВДЕН 2013".

Индивидуални кукери могат да бъдат номинирани за награда всеки зрител, присъствал на празника. Всяко номиниране на кукер от жури или публика е нужно да бъде подкрепено с доказателство за взаимодействието на кукера с публиката, което може да бъде, както и от членовете на журито.

Всяко номиниране на кукер от жури или публика е нужно да бъде подкрепено с доказателство - илюстрация за взаимодействието на кукера с публиката, което може да бъде по един или повече от следните начини:

-    Снимка (с кратък текст кой е на снимката, къде е сниман, дата)

-   Видео клипче (с кратък текст кой е на видеото, къде е сниман и дата)

-    Словесно описание, до половин стандартна машинописна страница (около 300 думи)

-    Аудиозапис (с кратък текст кой е на снимката, къде е снет, дата)

         Доказателствата  - илюстрации могат да бъдат изпращани до Фондация Кукери на email Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или публикувани на стената на Фейсбук групата "Кукери от Карловско www.kukeri-karlovskobg.weebly.com.

Всяка номинация трябва да включва текста "Номинация за Награда "КУКЕРИЯ СТАРЧОВДЕН 2013" за ......(дайте някакво име или псевдоним на избрания от Вас кукер) от град/село......(селището от което е съответния кукер)".

         Всички номинации и доказателства ще бъдат публикувани на сайта "Кукерия-Старчовден 2013".

         ГРАФИК:

         Номиниране и гласуване:

         - Номиниране на индивидуални кукери: от 20.00 ч. до 00.00 ч.

         - Начало на гласуване: 16.03.2013 г., събота, от 13.00 ч.

         - Край на гласуване: 30.03.2013 г., 20.00 ч.

       Обявяване на наградените: 01.04.2013 г., неделя, 12.00 ч.

 

Празник на буквите „НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ”

328

       На 14 март децата от 1-ви клас на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Карлово с г-жа Лидия Христова, представиха пред своите родители и гости един великолепен "Празник на буквите". Тържеството се проведе в Детски отдел на Общинска библиотека – Карлово, но това не беше просто тържество, а феерия от музика, песни, танци, драматизации и стихове, един истински литературно-музикален спектакъл „НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ”! С невероятна артистичност децата от по-горен клас се потопиха в приказния свят и разказаха на малките първокласници части от приказки. Подаръкът, който получиха от тях, естествено, беше книжка. С ритъм и усмивки децата пренесоха гостите и в света на музиката. Изпяха много песнички за азбуката, буквите, книжките, букварчето. Всеобщо умиление предизвикаха и техните народни танци. Всички гости на този истински спектакъл останаха приятно очаровани и заредени с положителни емоции. Благодарим за положеното старание, труд и доброто представяне на децата! Нека бъдат винаги така заредени с усмивки и ентусиазъм и да продължат да ни изненадват с плодовете на своята работа!

 

Източник: Общинска библиотека Карлово

329

Ден посветен на числото „π “

14 март е ден посветен на числото π (пи). Учениците от 10 б клас при СОУ „Христо Проданов” с профил „Природоматематически“ проведоха един емоционален математически празник с много игри и забавления. Математиците доказаха, че са и отлични творци, като написаха „ценни“ творби.

Когато видя π, се сещам за весели математически игри. А госпожите ни гледат с недоумение, как се излагаме с нашето изявление.

 

Ах ти число π, ти довлече ни беди на нашите умнички глави, с които Бог ни надари!

 

N257

Изнесена приемна в с. Домлян

327

Ръководството на Община Карлово проведе изнесена приемна в с. Домлян. На нея жителите поставиха въпроси свързани с транспорта до селото и липсата на връзка със съседни села, ползването на свободни пасища. Хората споделиха проблеми със забавените плащания по различни социални програми, както и въпроси с плащането на данъци.

            На изнесената приемна присъстваха зам.-кметът Антон Минев, секретарят Стефан Стефанов и служители от Общинската администрация, които отговориха на питанията и се ангажираха с разрешаването на поставените проблеми.

            Следващата изнесена приемна ще бъде на 20.03.2013 г. в с. Пролом.

Пресконференция по проект "Подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение в община Карлово чрез модернизация на МБАЛ "д-р Киро Попов"

 N256

Днес в зала “Васил Караиванов” на Община Карлово се проведе пресконференция по проект: “Подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение в община Карлово чрез модернизация на МБАЛ “Д-р Киро Попов – Карлово” ЕООД”, по договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-11/2011/012.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. На пресконференцията присъстваха кметът – д-р Кабаиванов, управителят на болницата д-р Пелев и ръководителят на проекта Иван Иванов.

Общата стойност на проекта е 3 810 740,34 лв., от които 3 723 474,39 лв. представлява безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. (от които 3 164 953,23 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 558 521,16 лв. национално съфинансиране) и собствен принос на Община Карлово в размер на 87 265,95 лв.

Общата цел на проекта е да се осигури качествено медицинско болнично обслужване и равни възможности за достъп до лечение в община Карлово, като необходима предпоставка за подобряване на условията за живот на населението в общината.

            Специфични цели:

-         Осигуряване на подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в лечебното заведение, съобразена с действащите санитарно хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на територията на община Карлово;

-         Създаване на условия за социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение.

С изпълнението на проекта ще бъде подобрено качеството на ранната диагностика и лечение в МБАЛ „Д-р Киро Попов – Карлово” ЕООД, чрез закупуване на медицинска апаратура, а именно: компютърен томограф, дигитален рентгенов апарат за графия и скопия, система за дигитализиране на рентгенови образи-CR система, анестезиологичен апарат, биохимичен анализатор, имунологичен анализатор, автоматичен коагулометър, хемодиализни апарати, водоочистваща система за хемодиализни апарати, дефибрилатори, дефибрилатор за деца, респиратор, видеоендоскопска апаратура: гастроскоп, колоноскоп и бронхоскоп, кардио ехограф, пациентни монитори, ЕЕГ, ЕМГ, видео колпоскоп, хистероскоп, централна стерилизационна апаратура.

     В проекта са заложени дейности по информация и публичност, които целят повишаване информираността на обществеността в община Карлово по отношение на финансовия принос на Европейския фонд за регионално развитие за подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение в община Карлово.

           Проектът е насочен, както към всички пациенти на МБАЛ „Д-р Киро Попов – Карлово” ЕООД, които са населението на община Карлово и съседните общини – Сопот, Хисар, Калояново, Павел баня, Антон, Пирдоп, така и към работещите в лечебното заведение специалисти.