Община Карлово

Официален сайт

В Карлово се проведе “Ден на приятелството с Ирландия”

DSC 30

За четвърта поредна година по инициатива на УЦ “Интелект” Карлово и съдействието на Община Карлово в зала “Васил Караиванов” се проведе “Ден на приятелството с Ирландия”. Официален гост бе посланикът на Ирландия Н. Пр. г-н Джон Роуън и съпругата му. Стойо Карагенски - председател на Общински съвет Карлово и Петя Найденова - директор на дирекция “Хуманитарни и социални дейности” поздравиха гостите и пожелаха успехи на учениците.

            Възпитаниците на УЦ “Интелект” представиха на английски език проекти, свързани с бита, историята, традициите и фолклора на Ирландия. Над 10 бяха мултимедийните презентации, а отделно бе подредена изложба с плакати от проектите на участниците. Имаше и кулинарна изложба с традиционни ирландски ястия, които са приготвени по рецепти, изпратени от посолството на държавата у нас до родителите на учениците. Деца от специализираната паралелка за народни танци от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” Карлово изпълниха български народни танци.

            До този момент УЦ “Интелект” е организирал “Ден на приятелството” с посолствата на Япония, САЩ и Аржентина. Езиковото училище “Интелект” е едно от най-добрите в района и стотици хора на различна възраст са получили дипломи и сертификати.

29

БМЧК ще събира средства за подпомагане на деца

28

Пловдивският епархийски съвет даде разрешение на доброволците от Българския Младежки Червен Кръст да набират средства с касички на БЧК пред православните храмове “Св. Николай” и “Св. Богородица” в Карлово. Даренията ще се набират по време на църковните празници – Цветница /28.04.2013 г./ и Разпети Петък /03.05.2013 г./

Тази кампания е с цел подпомагане на деца и млади хора за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, за тяхното обучение и хуманитарни ценности и толерантност.

Преглед на любителското художествено творчество на военните формирования от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада

N295  

На 24.04.2013 г. в НЧ „Васил Левски – 1861 г.” Карлово се проведе прегледът на любителското художествено творчество на военните формирования от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Военнослужещите от район Плевен се представиха с танцов състав „Северняци”, естрадни и народни песни. Формированията от Казанлък взеха участие с танцова формация „Роза”. Военнослужещите от район Карлово представиха хумор и сатира, различни стилове песни и народни танци.  

           В прегледа участие взеха ученици от клуб Приятели на армията” на СОУ ”Васил Левски”, ОУ „Кирил и Методий” гр. Карлово, ПГ „Ген. Вл. Заимов”, СОУ „Иван Вазов” гр. Сопот, фолклорен състав "Tроп end the dance”, детски балет Орфей, група от НЧ Христо Ботев с. Дъбене. Бурни аплодисменти получиха Нина Върбанова от Плевен за песента Майко България”, танцовите състави Северняци, Роза от Казанлък, Tроп end the dance” от Карлово, соловите изпълнения на сержант Севдалина Трайкова и сержант Стойл Енев, хуморът на учениците от клуб Приятели на армията и водещият сержант Борислав Миланов. Прегледът завърши с химна на 61-ва Стрямска механизирана бригада „Стайкова могила”, изпълнен от смесения войнишки хор на военно формирование 34750. Командирът на поделението бригаден генерал Димитър Шивиков благодари на всички самодейци, взели участие в прегледа и връчи благодарствени адреси на ръководителите.

Любителското художествено творчество в 61-ва Стрямска механизирана бригада е естествено продължение на утвърдените с години традиции в тази област. Творческите изяви на самодейците допринасят за издигане на авторитета на Българската армия сред обществеността и повишаване на мотивацията за военна служба.

 

Представиха книгата “Обречени на дълга”

13M

На 25.04. 2013 г. във Военен клуб гр. Карлово беше представена втора част на книгата „Обречени на дълга”. Книгата на Стефан Стефанов е възпоминание за българските миротворци, загинали в Ирак и паметна признателност на офицерските кандидати Гърди Гърдев, Валентин Донев, Преслав Стоянов, Паун Георгиев, Цветан Камов, Марин Милев. На презентацията присъстваха бригаден генерал Димитър Шивиков - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, близките на загиналите военнослужещите от състава на четвърти и пети пехотен батальон – Ирак. Бригаден генерал Димитър Шивиков припомни историята за събитията по време на мисиите в Ирак. Изказа своите съболезнования на присъстващите роднини на загиналите и представи автора на книгата Стефан Стефанов. Авторът накратко описа пътя, който е извървял при написването и издаването на книгата и самото съдържание на произведението. Презентацията завърши с прочувствени изказвания на близките на загиналите военнослужещи.

Общоармейски шампионат по дуелна и щафетна стрелба

N294  

На 24.04.2013 г. от 09:00 часа на ГУЦ Тюлбе район Казанлък бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, откри общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба. В състезанието участваха отборите на СВ, ВВС, ВМС, 61мбр, 2мбр, 68 бригада специални сили, Военна полиция, ВА Г. С. Раковски, НВУ Васил Левски”. В словото си бригадният генерал Димитър Шивиков призова отборите в навечерието на 137-годишнина от Априлската епопея и по случай 6 май - Ден на храброста и празник на Българската армия, да превърнат шампионата в един истински празник и да демонстрират своите способности. Състезанията започнаха под ръководството на полковник Христо Зафиров - главен ръководител на общоармейския шампионат, подполковник Венелин Дерибеев - секретар и главен съдия Матей Масов от Министерство на отбраната. Най-добре се представи отборът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който отборно се класира на първо място. Второто място съдиите присъдиха на 68 бригада специални сили, а на трето място се класира отборът на Сухопътните войски. Победителите бяха наградени с купи, а състезателите с медали.