Община Карлово

Официален сайт

Международен студентски семинар посветен на годишнината от рождението на Апостола се проведе в НМ “Васил Левски”

79M

“Текстът “Левски” – прочити в свой и чужд контекст” бе темата на международния студентски семинар, който се проведе в НМ “Васил Левски” по повод 176 години от рождението на великия българин. Той бе открит от зам.-кмета на Община Карлово Антон Минев, а директора на НМ “Васил Левски” Дора Чаушева приветства младежите. Студенти от Австрия, Германия, Франция, Полша и България представиха свои научни разработки и доклади. Някои от темите, по които дискутираха младите хора и техни преподаватели бяха Причини за превръщането на лирическото произведение “Обесването на Васил Левски” в символ; Реализации на превода на Ботевата поема. Направиха се сравнителни анализи между националните герои Васил Левски и Йозеф Пилсудски, прозвучаха три превода на немски език на стихотворението “Обесването на Васил Левски” и други.

Съорганизатори на семинара бяха ФФ ПУ “Паисий Хилендарски” и ИФ СУ “Св. Климент Охридски”.

Започнаха тържествата посветени на 176 години от рождението на Васил Левски и Празник на гр. Карлово

78М

С тържествена Света литургия в църквата “Св. Николай” започна отбелязването на 176 години от рождението на Васил Левски и Празника на Карлово, след което бяха поднесени цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева. Архиерейски наместник Марко Тодоров и карловски духовници поведоха Литийно шествие до пл. “20 юли” в съпровод на духов оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада. Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в Националния туристически поход “По стъпките на Левски” и връчи грамоти и плакети на ръководителите на шестте лъча.

Специален поздравителен адрес до кмета на Общината, до жителите и гостите на Карлово изпрати президентът Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси по повод 176 години от рождението на Васил Левски и празника на гр. Карлово изпратиха още: Пламен Орешарски – министър-председател на Република България, Петър Чобанов – министър на финансите, Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката, Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие, Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика, Искра Михайлова – министър на околната среда и водите, д-р Таня Андреева – министър на здравеопазването, Негово превъзходителство Гийермо Асрак – посланик на Аржентина, ген. Симеон Симеонов – Началник на отбраната, Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, Минчо Казанджиев – кмет на Община Ловеч, Божин Божинов – кмет на Община Тополовград, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Виктор Баженов – директор на Руския културно-информационен център в София, Георги Гергов – Международен панаир Пловдив АД.

            Тържествата продължават: от 12.30 часа в Национален музей “Васил Левски” с Международен студентски семинар “Текстът Левски – прочити в свой и чужд контекст”; от 17.00 часа в Национален музей “Васил Левски” “Душа харизана на свободата ...” – празнично посвещение; от 20.15 часа, Национален музей “Васил Левски” – изнасяне знамето на Карловския революционен комитет; от 20.45 часа, пл. “Васил Левски” – тържествен митинг- заря.

77М

Удостоиха предсмъртно Христо Проданов с Наградата на Карлово

          86

            Наградата на Карлово се връчва ежегодно на Празника на града на 18 юли на основание на експертно решение на комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Карлово. Тя се присъжда на дейци на общината, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с родното място на Апостола. Наградата е малка пластика “Златната Богиня”, изработена от карловския художник Димитър Бакърджиев.

            Тази година комисията е взела единодушно решение, да присъди наградата посмъртно на Христо Продановпървият българин покорил Еверест.

Д-р Кабаиванов кмет на Община Карлово връчи наградата на племенницата на Христо Проданов – Светла Проданова. Тя благодари от свое име за голямото признание.

            Останалите номинации за носител на Наградата на Карлово са :

- “Ротари клуб – Карлово, предложен от Стойо Карагенски, председател на Общински съвет Карлово;

- Мария Сюпюрдекова, фотограф, предложена от група граждани;

- Мариан Кръстев, учител, поет, автор на химна на Карлово, предложен от Регионална синдикална секция към КТ “Подкрепа” и втора номинация от Женско дружество “Възпитание” Карлово;

- Петър Ненков, доктор по история, военен историк, автор на осем книги, посветени на историческото минало на Карлово и Стемската долина и на военните подвизи на 28-ми Стремски пехотен полк, предложен от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и група граждани;

- творчески екип Кунка Бакалова и Момчил Николов, предложени от група граждани.

            Церемонията по награждаването се състоя в залата на Обреден дом, присъстваха ръководството на Община Карлово и граждани. Водещ бе Драгомир Драганов.

87

 

 

Доставиха оборудването по проект “Подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение в община Карлово чрез модернизация на МБАЛ “Д-р Киро Попов – Карлово” ЕООД”

75M

Днес в МБАЛ “д-р Киро Попов” бяха доставени компютърен томограф, дигитален рентгенов апарат, респиратор и ехокардиограф, част от оборудването по проект на Община Карлово, финансиран по ОП “Регионално развитие”. По този проект болницата е получила още: анестезиологични апарати – 2 бр., биохимичен анализатор, имунологичен анализатор, автоматичен коагулометър, хемодиализни апарати – 4 бр. дефибрилатори – 3 бр., дефиблилатор за деца, газстроскоп, колоноскоп, бронхоскоп, пациентни монитори – 7 бр., ЕЕГ – електроенцефалограф, ЕМГ – електромиограф, хистероскоп, стерилизаторна апаратура, видеоколпоскоп. В петък ще бъде доставена и асансьорната уредба. Паралелно с доставката на апаратура, по същия проект в болницата в момента се извършва ремонт, с което ще бъде подобрена инфраструктурата съобразно с действащите санитарно-хигиенни и технически изисквания и с бъдещите нужди на обслужваното население. Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов на место се запозна с доставената най-съвременна апаратура и ремонтните дейности, които се извършват в болницата.

Общата стойност на проекта е 3 810 740,34 лв., от които 3 723 474,39 лв. представлява безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. и собствен принос на Община Карлово в размер на 87 265,95 лв.

76M

Романът „Градината на Всевишния” бе представен пред карловската публика

73M

В Камерната зала на „НЧ Васил Левски – 1961” бе представен новият български, исторически роман на Светослав Цветков – „Градината на Всевишния”. Актьори от карловския самодеен театър „Елена Снежина” прочетоха пред публиката откъси от книгата му, описваща времето преди падането на България под турско робство.

Светослав Цветков е роден в Карлово през 1940 г., член е на Съюза на българските журналисти от 1968г. Завършва карловската гимназия ,,Васил Левски", после служи във ВВС. Автор е на пиеси, документални филми и множество статии и есета. Носител на Наградата на гр. Карлово през 2007 г. ,,Градината на Всевишния" е втората книга на автора след сборника разкази ,,Белият двор" от 2004г.

Представянето на романа е част от мероприятията по повод 176 години от рождението на Васил Левски организирани от Община Карлово, Национален музей „Васил Левски” и Общинска библиотека. Авторът изказа специални благодарности към кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов и към всички организатори за предоставената възможност, романа да бъде представен пред карловската публика.

74M