Община Карлово

Официален сайт

Открита бе изложба, посветена на 70 години от рождението на Христо Проданов

19

По повод 70-годишнината от рождението на първия българин изкачил Еверест в Общинската художествена галерия бе открита изложба на творби от национален конкурс “Христо Проданов”.

            Деца от 28 населени места са изпратили своя рисунка, посветена на Христо Проданов. Картините включват както портрети на великия алпинист, така и пейзажи на Еверест и история на българския алпинизъм. Бяха отличени най-добрите творби на ученици:

            От 1-ви до 4-ти бяха наградени Денис Пеев от СОУ “Цанко Церковски” Полски Тръмбеш, Георги Ганчев от Сопот, Димитър Димитров, Мария Иванова, Наталия Иванова от НУ “Неделя Петкова” Сопот.

            От 5-ти до 8-ми клас бяха наградени Ренета Стефанова и Станка Рушкова от СОУ “Иван Вазов” Сопот и Боряна Рачева и Борис Чонов от СОУ ” Христо Проданов” Карлово.

            От 9-ти до 12-ти клас беше наградена Ивелина Стоянова от СОУ “Христо Проданов” Карлово.

Имаше и специална награда, която бе присъдена на Юлия Налбантова и Иванка Баджарова от Куртово Конаре.

На изложбата присъстваха много гости, творци и служители на Община Карлово.

 

20

 

 

21

 

Фото-изложба “Докосване до Хималая” в Карлово

         17

         В Общинска библиотека Карлово бе открита фото-изложба на сдружение “Байкария” - “Докосване до Хималая”. Тя ни показва пътуването на Васил Тодев, Станислав Николов и карловеца Христо Николов. По време на пътешествието си, което продължава два месеца, те успяват да се докоснат до най-високата планина на Земята, да почувстват живота на хората, населяващи планинската държава Непал. За този период са изминали над 1200 километра, придвижвайки се със собствени сили из прашните пътища и каменисти пътеки, за да достигнат подножието на хималайските първенци Даулагири, Анапурна, Манаслу, Чо Ою, Еверест и Лотце.

            Христо Николов сподели интересни моменти от приключението и каза, че с тези фотографии искат да припомнят подвига на Христо Проданов, който остана завинаги при своята мечта – Еверест.

            Присъстваха много гости, ученици и приятели на Христо Николов.

18

Стартира националното проучване на Министерство на физическото възпитание и спорта

14

Министерството на физическото възпитание и спорта стартира мащабно проучване относно интереса и отношението на гражданите към физическото възпитание и спорта.
Идеята ни е да обобщим мненията на колкото се може повече български граждани във връзка с техните предпочитания, отношение и желание да практикуват определен вид спорт. Това ще е от полза за нашата бъдеща работа, както при актуализиране на нормативната уредба, така и при планиране на програмите и политиките на държавната и местна власт и на организациите по отношение на спорта.

 
Анкетата стартира на 11 април 2013 г. (четвъртък) в 10,00 часа. Допитването ще продължи три седмици.

 

АНКЕТА   http://anketa.mpes.government.bg/

 

 

Източник: Министерство на физическото възпитание и спорта

 

 

 

Изнесена приемна в с. Куртово

7M

Ръководството на Община Карлово проведе изнесена приемна в с. Куртово. На нея жители на селото поставиха въпроси, свързани с чистотата и сметосъбирането, сметищата с оборска тор, които замърсяват, дупките по пътищата. Специалисти от администрацията отговориха на поставените въпроси и увериха хората, че ще бъдат взети мерки за решаването им.

Изнесените приемни продължават по предварително изготвен график. На 17 април ще бъде в кв. Сушица.

В Карлово бе отбелязан Денят на ромите

11

С химна на ромите “Джелем, Джелем” започна Денят на ромите в зала “Васил Караиванов”. Зам.-кметът Антон Минев поздрави присъстващите и връчи грамоти за добър успех и поведение на учениците от ОУ     “Райно Попович” Карлово и ОУ “ Генерал Карцов” с. Христо Даново.

Учениците изнесоха тематична програма с много песни и танци, разказаха легенди.

            За първи път Денят на ромите е честван през 1992 година от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация “Романо юнион”.

            Началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност е поставено на Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г. Участие в него вземат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. На конгреса са приети също и флагът и химнът на ромите.