Община Карлово

Официален сайт

Романът „Градината на Всевишния” бе представен пред карловската публика

73M

В Камерната зала на „НЧ Васил Левски – 1961” бе представен новият български, исторически роман на Светослав Цветков – „Градината на Всевишния”. Актьори от карловския самодеен театър „Елена Снежина” прочетоха пред публиката откъси от книгата му, описваща времето преди падането на България под турско робство.

Светослав Цветков е роден в Карлово през 1940 г., член е на Съюза на българските журналисти от 1968г. Завършва карловската гимназия ,,Васил Левски", после служи във ВВС. Автор е на пиеси, документални филми и множество статии и есета. Носител на Наградата на гр. Карлово през 2007 г. ,,Градината на Всевишния" е втората книга на автора след сборника разкази ,,Белият двор" от 2004г.

Представянето на романа е част от мероприятията по повод 176 години от рождението на Васил Левски организирани от Община Карлово, Национален музей „Васил Левски” и Общинска библиотека. Авторът изказа специални благодарности към кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов и към всички организатори за предоставената възможност, романа да бъде представен пред карловската публика.

74M

Традиционен събор-надпяване

69М

В парк „Водопад” – Карлово се проведе традиционният събор-надпяване на художествени колективи към клубове на пенсионера от цялата страна, посветен на 176 години от рождението на Васил Левски. Събитието се провежда за 22-ри път в града на Апостола.

Зам.-кметът Антон Минев даде старт на тържеството и приветства с добре дошли участниците и публиката.

Тази година в надпяването участваха 28 певчески групи от различни населени места в страната, сред които: Севлиево, Сопот, Хисар, Долна махала, Осетеново, Александрово, Песнопой, Михилци и 10 състава от община Карлово.

От името на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, бяха връчени грамоти за участието и представянето на колективите.

Традиционният събор-надпяване се провежда всяка година и е част от мероприятията, които Община Карлово организира в чест на Васил Левски и Празника на Карлово – 18 юли.

70М

Нов проект спечели читалището в с. Климент

Kliment

"По следите на изгубеното..." е проект, чрез който около 20 младежи от с. Климент за 12 месеца, участвали в приключилия проект "Да съхраним традицията - за да пребъдем", финансиран от НЦЕМПИ, желаят да продължат инициативата за запазване на местният бит, култура и история.

     Младежите ще ремонтират предоставено помещение за собствен "Младежки клуб ", където ще работят по проекти, ще реализират своите идеи и инициативи.

     По проекта ще се създаде "Център за занаяти", където чрез неформално обучение ще възродят вече позабравените занаятчийски умения. Възстановявайки местните изкуства, традиции и занаяти, ще се съхрани и популяризира безценното богатство на с.Климент, предавано от поколение на поколение. Младежите ще се научат да боядисват прежди с естествени багрила, да шият и бродират по автентичен начин дрехите от „раклата на баба”, да варят домашен сапун от мазнина с натурални масла и оцветители, да шият сейменски цървули, кукерски маски и прашки с пискюли, да тъчат на стан, да изработват геги и да предат на хурка.

     Участниците в проекта ще издирят информация за родовете в селото от 19-ти век до днес. Ще оформят "Родословно дърво" на всеки род на големи табла и с тях ще се изгради "Алея на родовете" в местност около селото - подходящо за провеждане на родови срещи. До таблата ще се направят пейки и представители на родовете ще засадят дърво.

     Чрез проекта ще бъдат възстановени обредите и обичаите на празниците "Великден" и "Гергьовден". По вече издадената книга ще се разучат характерни песни и ще се напишат сценарии по сведения на възрастни хора за тяхното пресъздаване.

       Младежите ще издирят и запишат легенди свързани с историята на селото и различни случки и събития от живота на село Климент. Тези разкази ще бъдат издадени в сборник, който да напомня на младото поколение за живота и бита на техните предци.

Инициатива "Да почистим Стара планина"

68М

Община Карлово ще вземе участие в инициативата на БТВ “Да почистим Стара планина”. В кампанията ще се включи и общинска администрация. Определените райони за почистване са: Апостоловата гора, местността “Беш бунар”, Кръста и Хайдушкото кладенче в кв. Сушица.

Гражданите, които имат желание също могат да се включат. Чистенето ще се проведе на 19.07.2013 г. от 12 до 17 часа.

Хор “Маестро Георги Атанасов” с почетен сертификат и приз за отлично представяне от фестивал в Румъния

67M

Карловският хор “Маестро Георги Атанасов” при НЧ “Васил Левски – 1861г.” взе участие в ХХІ издание на международния хоров фестивал “Д. Г. Киряк” гр. Питещ, Румъния. За своите изпълнения хорът с диригент Теодор Добройков, бе удостоен с почетен сертификат и приз за отлично представяне, както и най-значимия дар за твореца – признанието на различните публики. Певческият колектив се представи с репертоар от произведения на обработен фолклор, църковно-славянски песнопения и интерпретационни изпълнения. Хорът пя пред отбрана аудитория от професионалисти, студенти, официални румънски представители във Ватикана, посланици на дипломатически мисии от Германия и Швейцария. Концертите се състояха в акустичните пространства на Дома на културата и храм “Проф. Йон Йонеску” в гр. Тополовени, театър “Ал Давила” и манастир “Куртя де Арджеш” в гр. Питещ.

Хоровият колектив бе поканен на среща с кмета на града домакин Тополовени, който ги приветства на чист български език.

По повод 176 години от рождението на Васил Левски, смесеният хор “Проф. Йон Йонеску” от гр. Тополовани ще изнесе концерт на 18 юли, от 18.30 ч. в Обреден дом – Карлово.