Община Карлово

Официален сайт

Гражданите благодарят

С писмо до кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов, признателни граждани изказват благодарност към служителите от отдел “Местни данъци и такси” за проявената от тях висока компетентност, експедитивност и професионализъм. В писмото си те благодарят както на кмета, така и на началника на отдела и на целия екип, който ръководят за доброто отношение към гражданите.

Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов дари 30 тома литература на българската църква в Одрин

N274  

По инициатива на кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, група от Общинската администрация и родолюбиви граждани посети българската църква “Св. Георги” в Одрин. Посещението бе по повод честванията на 100 години от Балканската война и Одринската епопея. Петя Найденова – директор на дирекция “Хуманитарни дейности” подари от името на кмета 30 тома българска литература, част от които предостави директора на НМ “Васил Левски” Дора Чаушева. Сред книгите са Тефтерчето на Левски, биографични книги за Апостола, юбилеен календар, тематичен календар с икони “Небесните покровители на България”. Групата разговаря с отец Александър Чъкърък, който е свещеник в българската църква и съпругата му Мария. В храма функционират библиотека, музей и читалище, които се посещават ежедневно между 10 и 20 групи българи.

N275

"Дай Боже дъжд" пяха в с. Климент

5M

Народният обичай “Пеперуда” пресъздадоха самодейци от с. Климент с ръководител кмета Мано Манов. В ритуала участват момите от селото, които се събират и обикалят къщите, като пеят песента “Дай Боже дъжд”. За “Пеперуда” наричат сиротно момиче. Облечена в бяла роба с разпуснати коси и боса, заедно със своите другарки играят и пеят, обикаляйки къщите с молитви за дъжд. На широка поляна, стопаните подреждат трапеза с постни гозби за почерпка на всички участници.

Този народен обичай се провежда в автентичен вид за втора поредна година в с. Климент. Той е част от проекта на Община Карлово “Обновяване и обогатяване на културния живот, чрез организиране и промотиране на културни събития, като главен фактор за изграждане на идентичността и неповторимостта на община Карлово”, финансиран по ОП “Регионално развитие 2007-2013 г.”

6M

Общинска библиотека - Карлово ще участва в "Работилница за идеи"

           logo1 1

         Мирослав Колев директор на Общинска библиотека Карлово - спечели конкурс по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”, и бе одобрен за участие в “Работилница за идеи на млади библиотекари”.

         Работилницата е насочена към млади библиотекари до 35 години. Тя ще се проведе в две сесии, първата от които ще започне на 10 април.

        Общинска библиотека в лицето на Мирослав Колев се включи в работилницата след като участва в конкурс, на който той представи своя идея и проектно предложение – „Поздравления към Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. Идеята на програмата е да се даде възможност за изяви на младите библиотекари, като се създаде тази работилница. Тя ще допринесе за запознанства между работещите в библиотеките от цялата страна, ще се обмени опит и най-важното - ще бъдат създадени нови иновативни модели за работа в съвременната библиотека.

В ЦДГ „Слънце” се проведе урок по Чистознание

N272  

На 03.04.2013 г. в ЦДГ „Слънце” гр. Карлово се проведе час по Чистознание. Много населени места в страната са част от образователната инициатива Чистознание, която се реализира в рамките на националната кампания „Да изчистим България за един ден!”. Всяка година студенти по педагогика от Софийския университет и популярни лица от ефира на bTV посещават десетки български училища и детски градини, за да проведат своя час по Чистознание. Под формата на игра децата учат полезни неща, свързани с намаляването на обема на отпадъците, тяхната повторна употреба и рециклиране.

С прожекцията на късометражно детско филмче децата от ЦДГ „Слънце” научиха, че отпадъците трябва да се събират разделно, че на пластмасата и стъклото им трябват стотици години, за да се разградят и затова не трябва да се изхвърлят на земята. Пластмасата в жълтия контейнер, стъклото - в зеления, а хартията - в синия. След урока бе проведено и състезание, в което малчуганите трябваше да оцветят различни предмети в жълто, зелено и синьо.

N273