Община Карлово

Официален сайт

Тържествено отбелязахме 9-ти май в Карлово

B387
     На площад “20-ти юли” в Карлово бе отбелязан 9-ти май – Ден на Европа и 72 години от края на Втората световна война - Ден на победата. Честването започна с ритуал по издигане на знамената на Република България и Европейския съюз. Тържествени слова произнесоха Петко Терзийски – Председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните във войните от България, както и военният историк Петър Ненков, който завърши своето слово с думите: “Честит празник, скъпи приятели! Честита победа над хитлерофашизма! Честит празник на обединена Европа! Дълбок поклон и вечна слава на героите и на падналите по бойните полета на войната.”
     На тържественото честване присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, заместник-кмета на община КарловоСтойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, общински съветници, ветерани от войните, офицери и сержанти от резерва и запаса, като и много жители на града.


Професор, доктор по изкуствознание Чавдар Попов откри изложба посветена на 180 години от рождението на Васил Левски

1477g         1478g

  В Общинска художествена галерия Карлово професор, доктор по изкуствознание Чавдар Попов откри
Юбилейната изложба на Николина Канарова, посветена на 180 година от рождението на Васил Левски.
      „Нина Канарова въпреки, че има различни периоди в нейното творчество, остава вярна на нейният стил и може да бъде разпозната - като скулпторката Нина и по нейната идентичност на творец”, каза професор Попов.
       През 2005 година Николина Канарова и нейният съпруг Недко Кръстев бяха удостоени с Наградата на Карлово. Паметници на Васил Левски има в с. Дебово, с. Васил Левски, бюстове на Апостола има в училища и учреждения в цялата страна.
     Гостите имаха възможност на видят фотоси от паметниците, както портрети и малки скулптури на Левски, картини от всички периоди на творческия път на Николина Канарова.
      На събитието присъстваха Стойо Карагенски зам.-кмет на община Карлово, общински съветници, много приятели, творци от цялата страна.

ВРЪЧВАНЕ НАГРАДИТЕ НА КОНКУРСА НА МКБППМН „КЛАС НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ” И „ КЛАС НА МЕСЕЦ МАРТ”

1475g
    Днес 04.05.2017 г. МКБППМН връчи своите награди за конкурса „Клас на месеца”, организиран от комисията. Целта е превенция и намаляване броя на отпадналите ученици от училище.
Плакет и грамота „КЛАС НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ” получиха:
НАЧАЛЕН КУРС:  
І а  кл. на СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
СРЕДЕН КУРС:
VІІ а кл. – СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
ГОРЕН КУРС:
ХІІ Б кл. – СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
Плакет и грамота за „КЛАС НА МЕСЕЦ МАРТ” получиха:
НАЧАЛЕН КУРС:
І а  кл. на СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
СРЕДЕН КУРС:
VІІ Б кл. – СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
ГОРЕН КУРС:
ХІ А кл. – СУ „Христо Проданов” – гр. Карлово
   Секретарят на МКБППМН – Карлово Нели Минчева поздрави учениците, като им пожела да бъдат все така сплотени, да работят в екип и да представят своето училище не само на общински, но и на национални и международни  изяви.  Всеки клас с постиженията си е достоен да участва в надпреварата за голямата награда „КЛАС НА ГОДИНАТА” – еднодневна екскурзия в страната по избор на класа. 

Източник:

Секретар на МКБППМН-Карлово 

Д-р Емил Кабаиванов в Клисура: „Време е вече България да има своя национален идеал през 21 век“

1114М

     С възстановка на събитията станали през паметната 1876 година в Клисура бе отбелязана 141-та годишнина от Априлската епопея. В нея се включиха над сто местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“. 
Тържеството започна с поетичен рецитал, след което кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесе слово. „Ние трябва ясно да кажем, че е време вече България да има своя Национален идеал през 21 век, да има своята национална доктрина….Трябва да знаем какво си заслужава да направим, какво трябва да оставим на нашите деца и внуци. Освен добър и проспериращ живот, освен стабилна икономика, трябва да оставим заветите, които ние наследихме от възрожденците, да оставим идеалите на българското православие, на християнството. Да оставим вярата, че може и трябва да се борим за силна, независима и свободна България“, каза кметът и благодари на всички млади хора, които направиха възстановка на онзи страшен и паметен Април.  Той благодари на клисурци и за инициативата им за възстановяване на храм „Свети Николай“, където са събрани костите на част от героите на Април. 
    В знак на почит цветя бяха поднесени на паметника на Никола Караджов, клисуреца, преподписал Кървавото писмо и вдигнал   града на бунт през април 1876. 
   На тържеството в Клисура присъстваха народният представител Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, началник щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Станимир Христов, общински съветници, кметове на населени места, стотици граждани и гости на Клисура.

1115М
1116М

1117М