Община Карлово

Официален сайт

Кукерските групи от община Карлово с награди от 27-ия Международен фестивал „Сурва 2018” Перник

1705g
Сурвакарите от групата на пернишкия квартал „Бела вода” и от село Джерман, заедно с кукерската група от кв. Сушица, град Карлово са победители в 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018” Перник. Те са носители  на най-голямата награда – „Златната маска”, определи жури с председател проф. Д-р Георг Краев.
    Кукерските групи от община Карлово, които участваха в 27-ия Международен фестивал в Перник са: от село Климент, село Соколица, село Столетово, село Войнягово, село Дъбене, град Баня, село Домлян, село Васил Левски и кв. Сушица, Карлово.
            Награди получиха:
-         кукерска група от село Климент която спечели в раздел „Награда за обучение в традицията” Кукери – БРОНЗОВ МЕДАЛ
-          кукерската група от село Домлян спечели „Специалната награда на Областен управител, област Перник”
-          кукерската група от село Васил Левски спечели „Специалната награда на кмета на община Перник”
        На фестивала участваха над 7500 души от девет държави, показващи маскарадни обичаи от своите земи. От древни времена кукерството остава една от най-обичаните традиции у нас, вещаеща отминаването на зимата и прогонваща злите сили. Със специални маски и костюми, кукерите танцуваха и извършваха обредни действия за здраве и плодородие.  
1706g

ПРОДЪЛЖАВА ПОДГОТОВКАТА НА ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО”

 Продължава подготовката на ОФК “Левски Карлово”  за проления полусезон на първенството на 3 лига.  

           Днес възпитаниците на треньора Красимир Манолов играха втората си контролна среща, този път с отбора на ОФК “Трявна”. Срещата завърши при резуртат 3 : 2 за ОФК “Левски Карлово”. Въпреки, че в този етап от подготовката резултатите не са най-важни, победата срещу един от водещите отбори на северозападна 3 лига е за самочуствие. В състава на нашия отбор играха много нови, млади футболисти, които показаха, че имат качества, но им предстои много работа, за да ги развият.   Головете за нашия отбор отбелязаха Георги Райнов в 7 и 16 мин. и Стефан Чилингиров в 63 мин.           

             Отборът на ОФК “Левски Карлово” игра в следният състав:  

            1  Цветан Тодоров (капитан) ( 74 мин. 12  Тодор Колев), 4. Борис Бисеров ( 18 мин. 14 Атанас Джаферов),  9  Никола Данчев, 6 Християн Момчилов, 11 Стойчо Недков, 21 Марио Георгиев, 7 Кирил Ангелов, 8 Динко Михайлов, 79 Георги Райнов ( 50 мин. 22 Стефан Чилингиров), 19 Александър Александров,  22 Стефан Чилингиров ( 31 мин. 10  Станислав Михайлов),   

           Следващата  контролна среща на представителния отбор  на ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО” е в петък – 2 февруари от 18,00 ч. на спортен комплекс “Коматево” с отбора юноши 19 на ПФК “Ботев” Пловдив. 

20180127   201801271

Панихида по повод 140 години от смъртта на Гина Кунчева – майка на Васил Левски

    1700g
       По повод 140 години от гибелта на Гина Кунчева – майка на Апостола на българската свобода Васил Левски, Ставрофорен иконом отец Йордан отслужи заупокойна света литургия и панихида на гроба и, който се намира в двора на храм „Св. Николай” в Карлово. Да почетат паметта на Гина Кунчева присъстваха зам.-кметовете на община Карлово: Данка Зидарова - Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов - Секретар на община Карлово, Анастасия Чолакова - зам.-председател на ОбС Карлово, общински съветници, Златан Тодоров - председател на Карловски комитет „Васил Левски”,  представители на институции, училища и граждани.
   На 27 януари/8 февруари 1878 г. в дома на зет си и дъщеря си умира Гина Кунчева. Тя е родена около 1817 г. в добро и заможно карловско семейство. Омъжва се на 14-15 години за своя съсед – независимия и с добро материално състояние бояджия и гайтанджия Иван Кунчев. Раждат им се пет деца: Яна, Васил, Христо, Петър и Марийка.
Гина не оставя ненаказана волността на турчина, осмелил се да я закачи пред кварталната фурна. Той нe смее да се оплаче в конака за плесницата, получена от жена, но нанесена с мъжка сила. Тя умело върти къщата и помага на съпруга си в занаята му. А той, разорен и ослепяващ, около четири години лежи болен и умира през 1851 г. След половин година Гина погребва и Марийка. Яна е задомена малко преди смъртта на баща си.
Младата вдовица удвоява усилията си, за да осигури препитанието на тримата си синове. На всяка цена иска да изучи Васил. Разчита донякъде на помощта на зет си Андрей Начов, на братята и сестрите си. Никой не я вижда разплакана, отчаяна. На брат си архимандрит хаджи Василий поверява своя първенец да му бъде послушник, а той да го изучи. Настойчиво изисква обещаното да бъде изпълнено. Но не би…
Нейното присъствие сред свои и чужди сепва, внучки и племенници ще си я спомнят „сербез”. Като излезе от стана, ще отиде в Пловдивския затвор да отнесе на клетниците по парче плат, ще се отбие при руския консул Найден Геров. Или ще замине за Троянския манастир, за да се срещне с верни другари на Апостола. Работливата й ръка приготвя мехлеми и бинтове за революцията.
Колкото жадувани, толкова и опасни стават срещите на майка и син. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов на 7/19 юли 1867 г. той слиза в Карлово, за да се види с нея и приятелите. След миговете на върховно щастие върху ú се стоварват разпити в конака, заплахи. На Петровден (29 юни) 1869 г. край Сопот задигат сюртука на Левски и в ръцете на турската полиция попадат компрометиращи го документи. Тя обръща родния му дом и двора наопаки, за да го открие, намира майка му у сестра ú Мария Фурнаджиева. Следват заплахи, псувни, плесница. Стражарите я завързват за кофата и я спускат в герана. Един от тях е с изваден ятаган, готов да пререже въжето, ако не изкаже къде е Васил. Тя има дързостта да го иска от тях. (Този случай недобросъвестни автори представят като самоубийство на Гина Кунчева.) Затварят я в къщата на поп Христо хаджи Марков. На другия ден тя е освободена – изтерзана от преживелиците, но горда от тази своя голяма победа над мюдюрина.
Така ден след ден борбено носи тежкия кръст да бъде майка на най-големия враг на падишаха! Именно гордостта от този факт ú дава сили да се държи с такова достойнство. Гина Кунчева надживява три от децата си, а за най-малкия си син нищо не знае. Сълзи рони само у дома – човешко е. Идва съдбовната Коледа на 1872 г. Една майка разбира, че краят на нейния любим син е твърде близо. Но тя не е обикновена жена, за да се предаде на отчаянието. Тя е майка на апостол!
През юли 1877 настават страшни дни. От година-две тя се е преместила да живее при Яна и Андрей, за да се грижат за нея, тъй като вече е болна. Начо, най-големият им син, търговец в Свищов, урежда прехвърлянето на сестрите си Гина, Мария и София през Балкана. Последните земни дни на многострадалната са стоплени от освобождението на родния град. Неимоверното притеснение за внучките я довършва. С думите „Децата ми, децата ми!” тя издъхва в дома на зет си около 27 януари/8 февруари 1878 г. Погребана е в двора на църквата „Св. Николай”, където лежат костите на починалите преди Освобождението енориаши, в гроба, в който са полагани покойниците от семейството на Андрей Начов. Тук може да дойде човек, да приседне под небето до камъка и да помълчи във великото единение на поклона.
/Източник НМ „Васил Левски – Надежда Петрова/
1701g

ОбС Карлово прие бюджета на община Карлово за 2018 година

B523 

     ОбС Карлово прие бюджета на община Карлово за 2018 година на редовно заседание, което се състоя в зала “Васил Караиванов”. Кметът д-р Емил Кабаиванов представи бюджет 2018 г. като напълно изпълним и реален. Той поясни още, че в него не са заложени увеличения на данъците и че всички социални функции на общината са гарантирани. Гарантирано е и нормалното функциониране на образователната система, както и средствата за всички населени места в община Карлово. Кметът добави още, че приоритет в бюджета за 2018 г. е областта на екологията. Община Карлово ще кандидатства с проект за управление на зелените отпадъци, с което ще бъде удължен животът на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Предвидено е изграждане на открити спортни площадки в град Баня и село Розино. В бюджета фигурират и средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.
     Общинските съветници приеха още докладни записки, свързани с: Процедура за побратимяване на община Карлово, Република България и община Прилеп, Република Македония; Предложения за изменения на Подробни устройствени планове, Избор на комисия за провеждане на конкурс за управител на Медицински център 1. Останалите решения, които общинските  съветници взеха са за разпореждане с имоти общинска собственост.
     Общинският съветник д-р Иван Моллов изчете декларация от името на групата общински съветници от местната коалиция „Обединени за нашата община“, която твърдо застава против процедурата по ратификация (процес на придаване на юридическа сила на документ) на Истанбулската конвенция.
      Всички взети решения ще бъдат публикувани на официалния сайт на община Карлово в законно установения срок.