Община Карлово

Официален сайт

27-ми Национален фестивал на художествената самодейност на Съюза на глухите в България

На 10.06.2017г. от 10:00 часа в народно читалище „Васил Левски 1861г“  Карлово  ще се проведе 27-мия Национален фестивал на художествената самодейност на Съюза на глухите в България.
Моля заповядайте.

Кметът д-р Емил Кабаиванов присъства на официалното представяне на книгата „Васил Левски в изкуството“ в Перник

1156M
    Докосващо публиката представяне на книгата „Васил Левски в изкуството” се състоя в художествената галерия „Любен Гайдаров” в Перник. Инициативата е по повод 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата, организирана от Община Перник. Перник е сред градовете Ловеч, Карлово и София, които са център на културни прояви посветени на годишнината от рождението на Апостола. 
   Книгата за Левски е огромен принос за съхраняването на българския духовен живот. Тя обхваща 500 страници, отразява присъствието му във всички форми на изкуството. Автор е художникът Александър Стефанов. Той е отделил десетки години, за да събере в едно всичко, свързано с Апостола, оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци. 
  На официалната церемония кметът на Община Перник Вяра Церовска изказа специална благодарност към всички, които помогнаха това да се случи. „Щастлива съм, че днес можем да представим книгата, която е на забележителния художник Александър Стефанов, събрал и посветил живота си на това да покаже в изкуството Левски такъв, какъвто го виждат талантите. Благодаря ви, че сте тук, това е един забележителен празник за Перник.“ Тя с удоволствие връчи почетно отличие на председателя на местния комитет „Васил Левски” - Милан Миланов. 
   Празничната вечер беше съпътствана с музика и песни, изпълнени от млади и талантливи момичета и момчета, както и от Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост”. 
    На официалната церемония в Двореца на културата присъстваха народните представители Красимир Велчев, д-р Александър Александров, Юлиян Ангелов, Станислава Стоянова, Десислав Костадинова, Владимир Тошев, областният управител на Област Перник Ирена Соколова, председателят на ОбС Перник Иво Савов, Румен Димитров – зам.-министър на културата, кметовете на Ловеч и Карлово - Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов, почетни граждани на Перник, учени, общественици и културни дейци. Всички те имаха възможността да се докоснат и видят специално видео - послание от Босилеградско, което според преданието е посещавано от Апостола.
   Преди официалното представяне на книгата „Васил Левски в изкуството“, д-р Кабаиванов се поклони пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Перник и поднесе цветя в знак на признателност. Цветя пред паметника поднесоха още кметът на Община Перник Вяра Церовска, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител на Област Перник Ирена Соколова, председателя на ОбС Перник Иво Савов и неговия заместник Румяна Гьорева, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов, председателят на местния комитет „Васил Левски” Милан Миланов. 
   Васил Левски е кулминацията на националните стремежи на българския народ през ХІХ век. Той остава завинаги в родната история като идеолог и организатор на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. В съзнанието на българският народ името на Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Животът и делото на Левски остават за бъдещите поколения като пример за всеотдайност и родолюбие.

1157M
1159M
1158M

ДВЕ ПЪРВИ НАГРАДИ ЗА ТРИО „ИМПРЕСИЯ” ОТ ФЕСТИВАЛА „С ПЕСНИТЕ НА АРИ”

1512g
На 3 и 4 юни 2017 година в град Хасково се проведе ХVІІ Национален конкурс – фестивал „С песните на Ари”.
Участващите групи, дуети, триа, квартети и индивидуални изпълнители от цялата страна се състезаваха в четири категории. Трио „Импресия” при Народно читалище „Васил Левски-1861г.” Карлово представи  песните:
„Ла Палома” – стара градска песен
„Шепота на вълните” – песен из репертоара на Ари
„Чарлстон” – авторска песен в стила на старата градска песен
„Бяла тишина” - песен от 60-те години на ХХ век
Задължително условие бе изпълненията и съпровода да бъдат на живо, затова участието на триото бе съпроводено от инструментална група в състав:
Русанка Русанова – пиано
Ели Софтова – цигулка
Емил Григоров – соло китара
Алексей Тодоров – бас китара
Публиката бе очарована и от красивия танц на Мария Ангелова във финалната песен „Бяла тишина”.
Трио „Импресия” завоюва две първи награди: за най-добър дует, трио, квартет и за най-добро изпълнение на шлагер от 60-те години.