Община Карлово

Официален сайт

ВРЪЧВАНЕ НАГРАДАТА НА НОМИНИРАНИТЕ В КОНКУРСА „КЛАС НА МЕСЕЦА” ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ 2017

1415М
    Конкурсът на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) - Карлово „Клас на месеца” продължава и през новата учебна 2017/2018 г. Целта е превенция отпадането на ученици от образователната система. 
    На  19.01.2018 г., Секретаря на МКБППМН – Нели Минчева връчи грамота и плакет на V г  клас от СУ „Васил Левски” – гр. Карлово. Те достойно заслужиха „Клас на месец ноември и месец декември 2017 г. 
ІХ а клас получи своя приз в третата възрастова група – Горен курс и станаха „Клас на месец ноември”.
     Честито на наградените!
     Желаем им здраве, нови творчески успехи и мотивация да се борят за голямата награда „Клас на годината” .
Източник: МКБППМН

1416М

1417М

Община Карлово изказа благодарност към РС „ПБЗН“

107к

       Днес в Камерната зала на НЧ „Васил Левски – 1861“ Карлово се проведе годишен анализен отчет за периода 2016-2017 година на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Карлово /РС „ПБЗН“/.
       На събирането присъства Антон Минев зам.-кмет на община Карлово. Той поздрави присъстващите служители и връчи от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов Почетна грамота – за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществената дейност по повод 180 години от рождението на Васил Левски, благодарствено писмо и златни значки с лика на Апостола на ръководния състав.
      Заместник-кметът изказа благодарност за своевременното, професионално и бързо реагиране на Пожарната служба при възникване на кризисни ситуации и природни бедствия и допълни,че населението на карловска община разчита в трудните моменти на съдействие и подкрепа на служителите РС „ПБЗН“ Карлово.

106к

Теодора Илиева Петкова е първото родено бебе за 2018 година в община Карлово

1410М
   Теодора Илиева Петкова е първото бебе родено през 2018 година в карловската болница. Малката Теодора е родена на 1 януари в 09.40 в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ с тегло 2,890 кг и 49 см. Днес щастливите родители на момиченцето, чехкинята Даниела Хероутова и карловецът Илия Петков, присъстваха на празника на родилната помощ, който по традиция бе отбелязан в АГ отделението. 
   Пред присъстващите гости и персонала на отделението д-р Андриан Минев припомни древния ритуал „Поливане“, който по-късно бе изпълнен от майката на бебето и акушерката, помогнала при раждането. Той съобщи, че през 2017 година в акушеро-гинекологичното отделение са родени 335 деца, от които 3 двойки близнаци. Директор дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ на община Карлово Петя Найденова поздрави родителите на детето, началника на АГ отделението д-р Камен Каменов, старшата акушерка Бисерка Иванова, лекарите и акушерките по повод техния професионален празник, като отбеляза, че въпреки кризите, които природата понякога поднася, все пак живота побеждава и днешния ден го потвърждава. От името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов тя поднесе поздравителен адрес към специалистите от болницата и златно медальонче със Света Богородица за малката Теодора. По традиция малчуганите от ДГ „Слънце“ поднесоха музикален поздрав към лекарите и всички присъстващи и ги закичиха с китка здравец. 
   Поздрави към работещите в АГ отделението на болницата и родителите на Теодора поднесоха още управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев,  народният представител Веска Ненчева, зам.-председателят на Общински съвет – Карлово Анастасия Чолакова, представител на община Сопот, общински съветници, директорката на ДГ „Слънце“ Донка Нанева, лекари от другите отделения на болницата, признателни пациенти. 

1414М

1411М
1412М

1413М

Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев бе учреден в парламента

1697g
     Д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово участва в учредяването на Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев в парламента. Почетен патрон на честванията е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
    „Нека да не забравяме завета на Ботев, че българският народ е способен сам да гради бъднините си, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на учредяването на Националния комитет. Приех да бъда патрон на тази инициатива, защото преди 170 години в поробена България се ражда един от най-светлите умове, авантюрист и пророк, безумец и спасител, знаменосец на правдата, удивително мъдър за възрастта си. Ботев изумява с ораторска дарба, поетически гений, нечовешка дързост и чутовна промисъл”, допълни Цвета Караянчева.
       По думите на председателя на Народното събрание и днес словата на Ботев звучат като написани в сегашно време и нямат равни по сила и ръст. Няма друга личност в духовния пантеон на нацията, която да изпълва с такова съдържание думите "свобода" и "робство", "любов" и "омраза", допълни Цвета Караянчева. Тя представи участниците в инициативния комитет, сред които са заместник-министър председателят по обществения ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, образователният министър Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов, на Калофер Румен Стоянов, кметът на Враца Калин Каменов.
     Инициативният комитет ще работи през цялата 2018 година и ще координира всички прояви по повод рождението на Христо Ботев. Сред планираните събития са конференция, изложби, събор на училища, носещи неговото име, организиране на младежи за участие в похода Козлодуй-Околчица. Инициативният комитет обсъди и идеята за емитиране на юбилейна монета, издаване на публицистиката на Ботев, организиране на цялостно издание, достъпно в Интернет. По повод годишнината от рождението на Христо Ботев ще бъде създадена интернет страница, на която ще бъде публикуван календара на събитията в рамките на честванията, с възможност да се допълват нови инициативи.
 Източник : Народно събрание
1698g

Кметът на община Карлово отмени бедственото положение, което бе обявено вчера вследствие на бурния вятър

B521 

     Със заповед № 43 от 19.01.2018 г. на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов бе отменено въведеното вчера бедствено положение вследствие на бурния вятър, който нанесе множество материални щети на територията на Карловска община.
     Кризисният щаб на община Карлово заседава рано тази сутрин и набеляза основните мерките, които ще предприеме за справяне с нанесените материални щети. Няколко екипа от общинска администрация и служители на консорциум „Чистота Карлово“ са разпределени на групи и обезопасяват районите с поражения от силния вятър. Започнато е цялостно почистване на град Карлово и всички населени места от общината. Сформирани са три комисии, които описват всички щети, нанесени от бурния вятър. Организирани са групи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които със собствени средства и сила почистват района на карловското поделение и около него. 
     Продължават съвместните действия на екипите от община Карлово и EVN, които работят по отстраняването на щетите по електроразпределителната и електропреносната мрежа на територията на цялата община.
     Писмените заявления за нанесени материални щети, които всички жители на община Карлово могат да подадат на гише № 5, трябва да бъдат за законни основни жилищни сгради, които семейството обитава. Община Карлово ще предостави информацията за постъпилите заявления на дирекция „Социално подпомагане“– Карлово. Служители на дирекцията ще предоставят на всеки пострадал заявление-декларация по образец от чл. 16, от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, за кандидатстване и отпускане на еднократна помощ, с максимален размер от 375 лв. Тази помощ се изплаща в месеца, следващ месеца на подаване на заявлението.
     Жителите на Карловска община, които имат направена застраховка „Автокаско“ на моторно превозно средство, могат да получат служебна бележка от община Карлово.

     Чл. 16. от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане

     (1) За задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата може да се отпуска еднократна помощ веднъж годишно.

     (2) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г.) Еднократната помощ по ал. 1 до петкратния размер на гарантирания минимален доход се определя със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или от упълномощено от него длъжностно лице.