Община Карлово

Официален сайт

Общински съвет – Карлово проведе редовно заседание

1516М
   На редовно заседание на Общински съвет – Карлово, проведено в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово, бяха приети годишните финансови отчети за 2017 г. на дружествата с общинско участие: МБАЛ „Д-р Киро Попов“, „Медицински център І Карлово“ ЕООД, „Медико-техническа лаборатория 1 Карлово“ ЕООД и „Общински стол“ ЕООД. 
   На заседанието беше одобрена процедура, която да се приложи при избор на кредитна институция за теглене на дългосрочен ниско-лихвен кредит от община Карлово. Общинския съвет одобри започване на процедура за подготовка и провеждане на конкурс за възлагане управлението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Друго важно решение, което взеха общинските съветници е приемането на актуализирана „Програма за управление на отпадъците на община Карлово за периода 2016-2020 г.“ С нея се въвежда проекта за компостиране на отпадъците. „Въвеждането на система във всички селища от общината за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци от растителен произход от останалите твърди битови отпадъци ще намали количеството на битовия отпадък, което се извозва до депото за твърди битови отпадъци и ще увеличи неговия капацитет с още около 6, 7 години“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Това ще намали и отчисленията, които общината плаща по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. 
   На заседанието бяха приети още: План за развитие на социалните услуги в община Карлово и Отчет по изпълнение на дейностите от Общинската програма за закрила на детето за 2017 г. Приета бе нова Програма за закрила на детето за периода 2018-2019 г. По предложение на кмета на община Карлово, общинските съветници приеха, поземлен имот, съответстващ на УПИ І Етнографски музей в кв. 129 в град Карлово - районът в който е издигнат паметника на Христо Проданов, да бъде преименуван на Парк „Христо Проданов“. 
   Всички решения на Общински съвет – Карлово, които бяха взети на днешното заседание ще бъдат качени на официалната интернет страница на община Карлово в законно установения срок.

1517М

Извършва се дезакаризация на зелените площи в община Карлово

1812g
       В периода 24-25 април се извърши дезакаризация на всички зелени площи на град Карлово и населените места от община Карлово.
      В началото на месец май, при подходящи климатични условия ще се извърши повторна обработка на зелените площи на територията на община Карлово.

МОМИЧЕТАТА ОТ ДОМА ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ ОТ ГРАД БАНЯ ДОНЕСОХА КУПА ЗА БЪЛГАРИЯ

B551 

     От 19.04.2018 г. до 22.04.2018 г. се проведе международен турнир по интегриран футбол в Берлин, Германия. Българският тим беше селектиран от Асоциацията за развитие на българския спорт и включваше пет момичета от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост /ДПЛУИ/ в град Баня, както и спортни специалисти.
     „Момичета от България се справиха страхотно със задачите си в надпреварата и заслужават поздравления за поведението и активността си през целия турнир. Те много добре осъзнават възможността да бъдат пример за живеещите в институции, показвайки на практика как интеграцията чрез спорт е възможна и трябва да се прилага целенасочено и систематично”, заяви Ивайло Лазаров – треньор на родните състезатели и преподавател в НСА.
    Кубрат Пулев неведнъж епоказвал, че подкрепя българите навсякъде по света. Този път той зарадва родния тим по интегриран футбол, като се срещна с момичетата от българския отбор. Най-добрият ни професионален боксьор посети отбора по време на турнира в Олимпийския парк в Берлин.Пулев води своята подготовка в комплекса и след поредната си тренировка през уикенда подкрепи родните състезателки в надпреварата с отбори от Германия и Италия.
   След мачовете Кубрат разговаря с момичетата, поздрави ги за отличното представяне и им вдъхна допълнителна увереност за предстоящите им спортни предизвикателства. Те от своя страна пък му пожелаха успех и късмет по пътя към спечелването на световната титла в тежка категория.
  “Момичетата са изключително развълнувани от подкрепата, която получиха от г-н Пулев. Той е един от най-разпознаваемите български спортисти и за тях беше страхотно удоволствие да го срещнат”, каза Стефка Джобова, която е преподавател по адаптирана физическа активност и спорт в НСА и ръководител на българската делегация на състезанието в Берлин.
   Кметът на Източен Берлин посрещна топло нашите състезателки и увековечи участието им в турнира, като се снима с тях и знамето на Карлово.

B552

Кметът на община Карлово посети град Зеехайм-Югенхайм в Германия, за да подпише Споразумението за приятелство и сътрудничество между двете общини

201K


      Официална делегация от община Карлово, водена от кмета д-р Емил Кабаиванов, посети град Зеехайм-Югенхайм, Германия в периода 19 – 21 април 2018 г. Другите членове на делегацията бяха председателят на ОбС Карлово – Теодор Шойлеков, заместник-кметът на община Карлово – Антон Минев и началникът на отдел „Канцелария“ – Слави Джалъзов. Посещението бе свързано с подписването на Споразумение за приятелство и сътрудничество между двете общини.

        Първото събитие, на което делегацията от Карлово присъства бе официалното откриване на табела с надпис за дареното от община Карлово – корени маслодайна роза и лавандула, която се намира в двора на двореца Хайлигенберг. Председателят на фондация „ХайлигенбергЮгенхайм“ д-р Йоахим Хорн изказа своята благодарност за направеното преди няколко месеца дарение и подчерта, че: „Сближаването ни с България и Карлово е по инициатива на госпожа Комати и две жени от Карлово, които ги наричам „посланичките на розите“. Според мен производството на розово масло е цяло произведение… При пристигането ни за пръв път в Карлово ни посрещна един невероятен пейзаж и запаметяващо гостоприемство. За това решихме склона на двореца Хайлигенберг да бъде засят с български рози и го нарекохме исторически склон на розите и връзката между Карлово и Хайлигенберг. Приготвили сме една малка табела, чиято форма и размери отговарят на изискванията на двореца, но по важното е, че стотици хиляди посетители ще я видят при посещението тук“. В своето приветствие към всички присъстващи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза:„За нас е удоволствие и една прекрасна възможност късче от нашата природа да бъде част от прекрасния ландшафт на замъка. Искам да ви уверя, че с всеки изминал месец тази природна градина ще става все по красива. Ще видите цвета на лавандулата - той е разкошен. А когато маслодайната роза стане храст ще можете да се насладите на нейните нежно розови цветчета и на прекрасния й аромат.“

       На официалната церемония присъстваха почетният консул на Република България за Федерална провинция Хесен - д-р Инго-Ендрик Ланкау, кметът на град Зеехайм-Югенхайм – Олаф Кюн, председателят на фондация Хайлигенберг Югенхайм - Йоахим Хорн, д-р Рабих Комати и д-р Сигрун Комати.

       На 20-ти април делегацията от Карлово бе поканена в тържествената зала на община Зеехайм-Югенхайм, за да присъства на извънредна сесия на Общинския съвет, водена от неговия председател – Торстен Леверингхаус. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и настоящият кмет на община Зеехайм-Югенхайм подписаха Споразумението за приятелство и сътрудничество между двата града, след което се състоя официалната церемония по встъпването в длъжност на новия кмет Александер Крейсел.

     „Историческата връзка между България и двореца „Хайлигенберг“ е една от причините за това приятелство между нашите две общини… С днешното подписване град Карлово става четвъртият европейски град, с който Зеехайм-Югенхайм осъществява приятелски отношения. По този начин задълбочаваме нашите връзки със страни от Югоизточна Европа. Ние, нашите побратимени градове и техните побратимени градове, каним град Карлово да стане участник в нашата обща Мрежа на побратимените градове.“ – бяха част от думите на кмета Олаф Кюн.

      Д-р Кабаиванов подписа Харта за основаване на Мрежа между побратимените градове и общини, чиято цел е поощряване на европейското разбирателство между народите, както и изграждане на обща европейска идентичност на гражданите на общините и установяване на тясно сътрудничество между градовете-партньори. В своето тържествено слово пред всички членове на Общинския съвет на община Зеехайм-Югенхайм кметът на Карлово каза: „Надявам се дълги години от тук нататък и тези, които ще управляват нашите общини да продължат сътрудничеството, защото ние сме водени от искрени подбуди – от тези наши контакти и работни срещи да имат полза нашите съграждани, да обогатим взаимните познания за култура, история, за образователна система на двата народа. Да споделим опит за нашата ежедневна работа при ръководенето и функционирането на общинската администрация и работата с граждани.

202 K

Събор в с. Иганово

ОБЩИНА КАРЛОВО
и кметство с. ИГАНОВО

Ви канят на традиционен събор
на 28.04.2018 г. от 16.00 ч.

За доброто настроение ще се погрижи оркестър „Славей“ с ръководител Славчо Ангелов.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!