Община Карлово

Официален сайт

Над 120 любители танцьори танцуваха на открито в парк „Здраве“

    1155M
   За първи път в Община Карлово бе проведена открита репетиция на любители танцьори на български народни танци. Събитието бе част от богатата програма  на
MOVE WEEK - Европейската седмица на спорта  и физическата активност. Организатори на събитието бяха младежкото сдружение „Млади, активни, креативни“ и читалище „Пробуда-1933“ с.Куртово, които от три години са Агенти на движението към националния координатор на кампанията NOW WE MOVE Сдружение „БГ бъди активен“ Пловдив. 
   Репетицията се проведе в парк „Здраве“ гр. Карлово. Участие взеха всички танцови трупи от Карлово, Клисура, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Куртово, ръководени от Станислав Джапаров. В тези трупи танцуват над 120 любители танцьори, които са намерили своето движение и начин на раздвижване  чрез българските народни хора и танци. Случайно преминаващи и посетители на парка имаха уникалната възможност да се хванат на хорото и да научат сложните стъпки на български хора като: „Граовско“, „Трите пъти“, „Джунгурица“ и други. Всички заедно си обещаха, че подобни репетиции ще станат традиция и често ще се събират и играят на открито. 
   „Българските народните танци са магия, зареждаща духа и тялото с изключително положителна енергия.  Танцът е силата за духа.Той гони умората и лошото настроение. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца.Танцувайте, за да бъдете жизнени, енергични и здрави“, бяха заключителните думи на организаторите на финала на репетицията.

Източник: Младежко движение "Млади, активни, креативни" с. Куртово

В Община Карлово отбелязаха църковния празник Свети дух

1508g
       Курбан за здравето и благополучието на гражданите на Карлово и на всички жители на общината дадоха на празника Свети Дух кмета д-р Кабаиванов и съпругата му.
     Архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко в съслужие със ставрофорен иконом отец Йордан отслужиха водосвет. Празникът бе почетен от десетки карловци, които запалиха свещичка и опитаха от курбана и обредния хляб.
     Курбан по повод църковния празник Свети дух бе раздаден и в други населени места на Карловската община.

ВРЪЧВАНЕ НАГРАДАТА НА НОМИНИРАНИТЕ В КОНКУРСА „КЛАС НА МЕСЕЦА” ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ

1154M
    Секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Нели Минчева отличи 11 „а” клас на ПГ „Тодор Влайков” – гр. Клисура за клас на месец Април. Учениците заслужено получиха плакет и грамота.
 Пожелаваме им здраве, нови успехи по пътя към голямата награда на конкурса – еднодневна екскурзия в страната.

Кметът д-р Емил Кабаиванов отдаде почит към Христо Ботев в родния му град Калофер

1510g
    Днес отбелязваме 141 години от героичната смърт на Христо Ботев. Честването започна от Национален музей „Христо Ботев“ с  военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Пред Мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение. Слово за Ботев изнесе Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив. 
   Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело поета-революционер. Точно в 12 часа, под звука на сирените, всички сведоха глави и отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България. 
   На церемонията присъстваха кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, народните представители Веска Ненчева и Георги Търновалийски, председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригаден генерал Пламен Йорданов, бившият министър-председател Ренета Инджова, посланикът на Ливан н. пр. Сузан Музи, общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на Калофер.


1151M

Отбелязаха Международния ден на детето в Куртово и Горни Домлян

1507g
     В Куртово и Горни Домлян децата се забавляваха със спортни игри и състезания по случай Международния ден на детето и Европейската седмица на спорта и физическата активност. Децата се състезаваха в щафетни игри, играха народна топка и футбол, състезаваха се с велосипеди, а по-големите каки и батковци показаха на по-малките как се играе на позабравената игра „Ластик“. Победени и победители нямаше, всички деца получиха грамоти, награди и почерпка. Читалището в Куртово подари футболна топка на децата, с която да продължат да спортуват и да играят през предстоящите ваканционни дни.
    Кметство Куртово, Кметство Горни Домлян, НЧ „Пробуда-1933“ Куртово, НЧ „Христо Ботев– 1936“ Горни Домлян, СНЦ „Млади, активни, креативни“ пожелават на децата много здраве, успехи и безгрижни ваканционни дни, изпълнени с много смях, игри и забавления!