Община Карлово

Официален сайт

В Карлово се проведе изнесена приемна на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков

B503 

     В Карлово се проведе изнесена приемна на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) д-р Веселин Божков. Той бе посрещнат в зала „Васил Караиванов“ от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който го представи като един от най-компетентните специалисти в своята област и му благодари за отделеното време да проведе тази ползотворна среща с жителите на община Карлово.
     Преди провеждането на изнесената приемна кметовете и кметските наместници на населените места от община Карлово имаха възможността да представят свои проблеми, които са свързани с покритието на мобилните оператори, фиксираните мрежи, пощенските услуги, покритието на радио и цифрово телевизионно разпръскване и др. Д-р Веселин Божков предварително се бе запознал с посочените оплаквания и на изнесената приемна коментира конкретните проблеми и мерките, които е предприел за тяхното разрешаване. Г-н Божков поясни, че е поставил въпросите пред съответните мобилни оператори и част от тях са декларирали надграждане и подобряване на услугите, които предлагат, през 2018 г., което ще доведе до усилване на сигнала и разрешаване на проблемите, свързани с покритието на мобилните оператори на територията на община Карлово. Председателят на комисията прие и други сигнали за проблеми, свързани с комуникациите, от жители на Карлово. Поставен бе казус за слаб обхват и лошо покритие на един от мобилните операторите, който е декларирал добро и много добро покритие на 2G и 3G мрежата на града. Според г-н Божков проблемът с качеството на услугата се дължи на това, че капацитетът на съответните средства не отговаря на реалното потребление. Той увери гражданите, че ще предприеме проверка и по този въпрос.
     Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията проведе широка дискусия с аудиторията, която обхваща целия периметър на дейностите, които комисията извършва и също така даде много полезна информация за всички присъстващи в залата. На първо място той подчерта, че хората трябва да подобрят потребителската си култура и да четат внимателно договорите, които сключват с мобилни оператори, интернет доставчици и доставчици на цифрова телевизия. Г-н Божков припомни, че в случаите на проблеми с мобилните оператори, още през 2009 г. е въведена преносимостта на мобилните номера и всеки един потребител може да смени лесно своя оператор, когато не е доволен от услугата, която той му предоставя.
     Комисията за регулиране на съобщенията осъществява държавната секторна политика в областта на далекосъобщенията и пощенските услуги. КРС е специализиран независим държавен орган, натоварен с функцията да регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения. В условията на равнопоставеност и прозрачност, съобразно българското законодателство, комисията се стреми да насърчава конкуренцията на телекомуникационните пазари в страната. Националният регулатор работи за увеличаване на инвестициите в сектора, развитието на новите технологии в областта на съобщенията и защита на потребителите в България.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи първото си официално посещение в Карлово

1349М
   Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева направи първото си официално посещение в Карлово. Тя бе посрещната пред Община Карлово с почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада и кмета д-р Емил Кабаиванов. След среща с кмета и ръководството на общината, г-жа Караянчева присъства на представянето на книгата „Азъ служих при Дранговъ“ с автор Красимир Узунов, което се състоя в Камерната зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ 
    Събитието започна с прожекцията на филма „Две смърти не стигат“, след което д-р Кабаиванов представи гостите, сред които: генерал Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в НС, народните представители: вицеадмирал Пламен Манушеви, Веска Ненчева и Жельо Бойчев, полковник Деян Дешков изп. дл. командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, председателя на Общински съвет – Карлово Теодор Шойлеков, автора на книгата Красимир Узунов и благодари на г-жа Караянчева за присъствието й. 
    Книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ е написана във връзка със 100 годишнината от смъртта на полковник Борис Дрангов, поредната от творчеството на автора, посветена на Първата световна война, на най-голямото и велико усилие на българския народ за освобождение и обединение на Отечеството. 
    „Такива родолюбиви теми, такива хора като Дрангов трябва да бъдат разказани. Защото Дрангов е история. Дрангов е гордост. Дрангов е храброст. Един достоен български офицер.“, каза председателят на Народното събрание  в своето изказване. 
   „Нашите воини са единствени, които са стоели до последно, до последния човек са умирали. Няма друг такъв войник. Другите са се предавали….Ние сме длъжници на тези хора, длъжници сме на всички загинали, длъжници сме на всички останали живи, които забравихме и отрекохме. Длъжници сме на полковник Дрангов. Длъжници сме за това, че този невероятен военен педагог, че този истински родолюбец, не сме го изучавали, не сме изучавали неговите трудове, не сме се учили от него на родолюбие, на дълг, на чест, на войнски добродетели. За това правим това представяне.“, каза вицеадмирал Пламен Манушев при представянето на книгата.
   „Достойнството на тази книга е, че ни обръща към едни истински времена, времена пълни с лидери, с хора с висока стойност“, изтъкна ген. Константин Попов. 
   След представянето на книгата д-р Кабаиванов връчи на председателя на Народното събрание Почетна грамота за проявено и доказано родолюбие, патриотизъм и вярност към заветите на Апостола на свободата, кристал и златна значка с образа на Васил Левски. Почетни грамоти и значки бяха връчени на ген. Константи Попов, вицеадм. Пламен Манушев, народните представители Веска Ненчева и Жельо Бойчев, Красимир Узунов. 
   В препълнената Камерна зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“, д-р Емил Кабаиванов награди с екземпляр от книгата „Азъ служихъ при Дранговъ“ заслужили ученици и военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, директори на училища и учители, карловски общественици, директори на музеи, историци, членове на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и граждани.
1350М

1351М

1352М

1353М

Участъкът от Републикански път II– 64 Карлово-Баня ще бъде готов до 10-ти декември

B501 

     „Участъкът от Републикански път II– 64 Карлово-Баня ще бъде готов до 10-ти декември“ – каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов на изнесена пресконференция, на която присъстваха също областният управител на област Пловдив - Здравко Димитров и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ - инж. Дончо Атанасов.
     Д-р Кабаиванов поясни още, че предстои да започне и изграждането на третото кръгово кръстовище в град Карлово на изхода за град Сопот. Община Карлово е трябвало да отчужди и плати места, които са били частна и държавна собственост, както и горски фонд. Този факт е забавил изграждането на кръговото кръстовище до този момент. Сега предстои Агенция „Пътна инфраструктура“ да сключи договор с фирмата изпълнител, която вече е избрана и да започне осъществяването на проекта. Според кмета: „Предстоящото реализиране на кръговото кръстовище ще даде значително облекчение на транспортния трафик в района. Карловци го очакват, както очакват и завършването на участъка Карлово-Баня.“
     Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ - инж. Дончо Атанасов обясни, че няма никакви съмнения в качеството на работа на фирмата-изпълнител, която извършва ремонта на участъка Карлово-Баня и се надява при добри метеорологични условия той да бъде завършен и преди 10-ти декември. Инж. Дончо Атанасов добави още, че до две години Агенция „Пътна инфраструктура“ ще направи всичко възможно пътищата около Карлово да бъдат в прекрасно състояние.
     Областният управител Здравко Димитров и инж. Атанасов отправят своя апел към всички шофьори, които ще ползват новия път, да карат със съобразена скорост, съгласно Закона за движение по пътищата.

B502

Пресконференция на кмета на община Карлово относно предстоящото снегопочистване и зимно поддържане на общинската пътна мрежа за оперативен сезон 2017/2018 г.

B500 

     На пресконференция, проведена днес в заседателната зала на община Карлово, кметът д-р Емил Кабаиванов, управителят на консорциум „Чистота Карлово“ – Стоян Иванов, гл. експерт Управление при кризи,бедствия и аварии – Ана Вълева и ст. специалист от звено „Инспекторат“ – Николай Дамянов дадоха информация относно предстоящото снегопочистване и зимно поддържане на общинската пътна мрежа за оперативен сезон 2017/2018 г.
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов припомни, че ниските температури, продължителното застудяване и тежкият снеговалеж през изминалия зимен сезон са довели до много неприятности и затруднения за гражданите на община Карлово, след което фирмата изпълнител е била глобена с 40 000 лева. През есенно-зимния сезон на 2017/2018 год. община Карлово организира и извършва зимно поддържане на около 370 км. общинска пътна мрежа, чрез снегопочистваща фирма консорциум „Чистота Карлово“ и ще направи всичко възможно да не допуска затрудненията от изминалата зима.
     Приет е Оперативен план за сезон 2017/2018, който е разработен на основата на четири основни пункта: град Карлово, град Калофер, село Розино и град Клисура, в които има денонощно дежурни служители, отговарящи за пътната обстановка. Създадена е организация за почистване и опесъчаване на спирки и райони с обществено значение (училища, детски градини, болнични центрове, църкви и гробищни паркове). Организирано е и почистването на подходите към Спешните центрове на болничните заведения и РДПБЗН. Актуализиран е списъкът на лица, нуждаещи се от хемодиализа. Организирана е постоянна връзка с хижи и Планинска спасителна служба в Карлово и Калофер. Организирана е постоянна връзка с кметовете на населени места за събиране на информация за състоянието на населените места и пътищата от общинската пътна мрежа.
    Д-р Кабаиванов отбеляза още, че в подготовката за тази зима фирмата изпълнител е подготвена с двойно по-голяма осигуреност от консумативи (240 тона солни запаси и пясък), утроено количество на гранули (10 тона химически смеси), ангажиране на повече техника (8 комбинирани машини и 8 снегорина) и по-добра организация на работата. Консорциумът е задължен да въведе във всички почистващи средства GPS устройства, за да могат те да бъдат наблюдавани и контролирани от звено „Инспекторат“, от кметовете на кметства и от общинският щаб, който отговаря за зимното поддържане.
      Кметът на община Карлово призовава всички ръководителите на учреждения, еднолични фирми, търговски дружества, собственици на имоти и управители на етажна собственост при снеговалеж и заледяване да организират своевременно и постоянно почистване на прилежащите към имотите тротоари и работни площадки, съгласно Наредба за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Карлово.
     Телефоните, на които гражданите могат да подават денонощно сигнали, свързани с пътната обстановка през предстоящия зимен сезон са: 0335/54 555 и 0896 686 704.
 

Ученици от СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград положиха клетва в Карлово

B483


     На 18-ти ноември 90 ученика от 8-ми клас на СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград положиха клетва в Карлово. След посещение на Национален музей „Васил Левски“ в зала „Васил Караиванов“ децата положиха клетва за вярност към родина, род и идеите на Апостола. Те бяха поздравени от директора на СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград Цветан Терзиев и заместник-кмета на община Карлово Стойо Карагенски, който връчи почетна грамота на училището, посветена на 180-годишнина от рождението на Апостола, негов портрет и книги за училищната библиотека. Заместник-кметът пожела на учениците от Крумовград полагането на такава клетва да стане традиция в тяхното училище и да бъдат осъществени по-тесни контакти на сътрудничество между училищата в Карлово и Крумовград, носещи името на националния ни герой Васил Левски.