Община Карлово

Официален сайт

Група за изворен фолклор град Баня, откри изложба в Етнографски музей Пловдив

1506g
       На 1 юни в Етнографски музей  Пловдив, Групата за изворен фолклор при НЧ "Св.
Св.Кирил и Методий -1914г." Баня, взе участие в отриване на изложба на български шивици, организирана от клуб "Българка", Пловдив.
Изложбата беше открита от неговия председател Мария Андонова, която благодари на Читалище "Възраждане" за тяхната подкрепа, а на Етнографски музей, че дава възможност повече хода да се докоснат до това богатство от шивици, багри и красота, създадена от българката.
    Иванка Близнакова -художествен ръководител представи ГИФ, като подчерта близостта на двете групи, едните като носители на фолклора - "Живи човешки съкровища", а другите като продължители на онова което е останало от нашите баби, за да му предадат нов живот и го запазят за нашите деца.
Аксения Бутева от Министерство на културата поздрави жените от клуба, като пожела никога да не пресъхва  изворчето българско

Покана по повод църковния празник Свети дух

      1505g
     На 5 юни от 11:00 часа в храм „Св.Николай”, по случай празника Свети Дух, съпругата на кмета на община Карлово – Станимира Кабаиванова ще даде курбан за здравето и благоденствието на жителите на карловската община.
     Свети Дух е част от Светата Троица. Според християнската вяра той дава живот и освещава човешките души и тела. Този ден е и празник на Светата църква. 

Д-р Кабаиванов се срещна с френски студенти, стажуващи в общината

1148М
    Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с 14 френски студенти от град Тарб /близо до гр. Тулуза/, които се обучават по градинарство и земеделски култури и в период от две седмици проведоха своя стаж на територията на общината. Студентите са участвали активно в розобера в масивите на с. Каравелово, посетили са дестилерии за производство на розово масло в района  и са се запознали с целия процес на розопроизводство. През свободното си време французите са посетили местните културно-исторически забележителности и са присъствали на Празника на розата. 
   „Един от проблемите на местните розопроизводители е липсата на работна ръка, така че вашата помощ е неоценима“, каза кметът при срещата със студентите и им благодари за това, че са избрали карловския край за своето практическо обучение. „Българското розово масло е всепризнато, целта на нашите розопроизводители е най-вече да запазят неговото високо качество, което е в основата за присъствието му на световните пазари“, каза още кметът и пожела на студентите, като изкачват стъпалата на своето развитие да го правят стабилно и да поддържат нивото, което са постигнали. Те от своя страна благодариха за гостоприемството и възможността да се запознаят отблизо с красотата на карловската Розова долина. 
    На срещата присъстваха заместник-кметът Антон Минев и председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури Зара Клисурова. 
   Целият стаж на френските студенти е организиран със съдействието на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури и се финансира по програма „Еразъм“.

ОБЩЕСТВЕН ФОРУМ В КАРЛОВО ЗА ПЪРВАТА СЕСИЯ НА СЪЗДАДЕНИЯ ОБЩИНСКИ ФОНД

1145M
    На 31 май в зала „Васил Караиванов” се проведе Обществен форум по проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна” на Платформа АГОРА и Община Карлово, подкрепен от Фондация „Америка за България”.
   Форумът бе открит от заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев. Модератор бе Ива Таралежкова – председател на УС на Форум „Гражданско участие” - мрежа от над 100 неправителствени организации от цялата страна. В работата на форума взеха участие и председателят на Сдружение „Платформа АГОРА” – Емилия Лисичкова и Кремена Христова, член на АГОРА.
 Обсъден бе Статута за работа на Обществен форум – Карлово, Правилника за дейността на Общински фонд за подкрепа на инициативи на общността от цялата община, приоритетната област в настоящия момент  - „180 години от рождението на Васил Левски” и сроковете на първата сесия на фонда. С цел обществен контрол над работата на Фонда бе избрано  5-членно Настоятелство.

1147M

1146M

ИНИЦИАТИВА НА МКБППМН КАРЛОВО И РЗИ - ПЛОВДИВ

        1500g
      На 31 май – Световния ден за борба срещу тютюнопушенето, МКБППМН и РЗИ – Пловдив проведоха инициативи под надслов „ Направи своя избор – не пуши!”
       Г-жа Вили Начева – главен експерт в РЗИ – Пловдив изнесе лекция на тема” Вредата от тютюнопушенето” в ОУ „Св.св. Кирил и Методий” – гр. Карлово. Учениците от 7 а клас и групата по здравно образование с интерес дискутираха по въпросите за вредата от тютюнопушенето. Изразиха мнение, че тютюнопушенето е все още модерно, но те осъзнават последиците от употребата на цигарите. 
       На пл. „20 – ти юли” – гр. Карлово, г- жа Начева проведе безплатно изследване на въглеродния монооксид в издишвания от пушачите въздух и даде полезни съвети.
      Клуб „Доброволци  към МКБППМН” проведоха кампания ,”Бонбон срещу цигара”, като провокираха пушачите да се лишат от една цигара. За непушачите също имаше изненади и  подаръци. Раздадени бяха и информационни материали за вредата от  тютюнопушенето.
 Младежите посетиха и служителите на Община Карлово, като ги включиха в своята кампания. Те отправиха своя призив:
ДА ИЗБЕРЕМ ЗДРАВЕТО, ДА ОПАЗИМ НАШИЯ ЖИВОТ И ЖИВОТА НА ДРУГИТЕ.