Община Карлово

Официален сайт

140 години от „Страшното“ в Карлово

1214М
    Днес отбелязваме 140 години от най-жестокия ден в историята на град Карлово – „Страшното“. През лятото на 1877 година турска армия и башибозук нахлува в града и зверски убива над 800 души от най-елитното карловско население - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии. Сред тях са иконом Христо Попвасилев – създателят на девическото училище в Карлово, учителите Матю Татнилов, Атанас Маджаров, д-р Киро Попов – първият дипломиран лекар в града и много други. Директорът на Исторически музей  - Карлово Мария Деянова припомни пред присъстващите историята и жестоките събития от този период. Дни на кръв, сълзи и ужас. Историята е такава и трябва да се помни каквато е била и никога да не забравяме този трагичен период. 
    За почит на свидните карловски жертви пред гроба на загиналите, който се намира в двора на храм „Св. Николай“, отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на карловска духовна околия, отслужи заупокойна молитва и панихида. Пред гроба се преклониха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът Стойо Карагенски, директорът на НМ „Васил Левски“ Дора Чаушева, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, общественици и граждани.

1213М

Литературен салон, посветен на Апостола

75k

       По случай 180 години от рождението на Васил Левски в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово се проведе литературен салон, организиран от НМ „Васил Левски“. Той бе открит от директора на НМ „Васил Левски“ – Дора Чаушева и заместник-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски. В литературния салон участва проф. Пламен Павлов от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", който представи своята книга "Левски: Другото име на свободата". Според проф. Павлов  изписаните страници за него са хиляди, но и в днешно време той все още не е разгадан и разтълкуван, както не е бил разбран дори от своите най-близки съратници и съвременници. Професорът признава, че това не е изследователска книга, макар че в същото време тя има и много нови изследователски моменти. Не се чувства пряк специалист по българско възраждане, но пък както всеки българин и както всеки историк, благодарение на големия си пиетет към тази възрожденска епоха и към личността на Васил Левски, той е решил да издаде своя книга. В нея се спира на почти всички важни моменти от живота на Васил Левски, от неговата революционна дейност, от изграждането на комитетската мрежа, като се започне и от образованието дори – въпрос, по който проф. Павлов има свое мнение, че Васил Левски получава едно много добро завремето си образование. Той разглежда отношенията на младия Васил Кунчев с неговия вуйчо Хаджи Василий, за заминаването му от Войнягово за Северна Добруджа, Влашко, ивключването му в четата на Панайот Хитов. Има особено мнение за революционната организация, като сериозна военизирана организация. Всички комитети той разглежда като такава потенциална въоръжена организация за бъдещо въстание. 

       Втората книга която беше представена бе романът на Неда Антонова "Първият след. Походниците от националния поход „По стъпките на Апостола“ които също участваха в литературният салон представиха презентации, със снимков и видео материал от туристическия преход и техните преживявания.

Източник: НМ „Васил Левски“
76k

Медал за „Любов и вярност” за семейство Стамови от Карлово

1573g
      Павел Журавлев директор на Руски културно-информационен център /РКИЦ/ беше гост в дома на семейство Стамови  - Ана Тимофеевна и Димо Стамов от Карлово. Той им връчи награда за дългогодишен брак на българо-руските семействата -  медал за „Любов и вярност” и грамота от Организационния комитет „ Ден на семейството, любовта и верността в Руската федерация”.
    Денят на семейството, любовта и верността в Русия се празнува на 8 юли. Възниква преди години в град Муром /Владимировска област/, където са мощите на светите съпрузи Петър и Феврония, покровители на християнския брак, чиято памет се почита.
    Ана и Димо са семейство вече 25 години. Ана е инженер-технолог „обувна промишленост”, работила е като преподавател. Запознават се с Димо в град   Кимры Тверска област, където той работи в строителството.
    „ Вие, превърнахте днешния ден г-н Журавлев в празник и събитие за нашето семейство. Любовта е магията, която пази семейството, обичта е най-важната опора за един човек. Чувствам България като моя родина...” каза Ана Стамова.
      Огромен букет и торта поднесе Директорът на Руски културен-център в София Павел Журавлев на семейството.На събитието присъства Стойо Карагенски зам-кмет на община Карлово и Ива Савчева от отдел „ Образование и култура”, които връчиха подарък от името на  община Карлово. 

1572g