Община Карлово

Официален сайт

Беше открита изложба живопис с платна от фонда на Общинска художествена галерия

      1696g
         В Общинска художествена галерия бе открита изложба живопис с платна от фонда на галерията. Той наброява над 800 художествени произведения от живопис, графика, скулптора и керамика на изявени български и местни творци от различни жанрове на изобразителното и приложното изкуство. Собственост на галерията са творби на Никола Танев, Георги Бакърджиев, Петко Абаджиев, Иван Лазаров, Съби Иванов, Димитър Киров, Дечко Тодоров, Пепа Николова, Димитър Бакърджиев, Димитър Рашков, Нина Канарова и много други.
      Целта на тази изложба е да покажем обновения фонд на галерията. Вярваме, че през тази година ще могат да се осигурят средства за реставрация и консервация на творби на всепризнати български художници. Карловската галерия има богат фонд, който трябва да се поддържа и добре съхранява за поколения наред, каза директорът на Общинска художествена галерия художника Димитър Рашков. 

Обстановката в община Карлово към 17.00 часа

Untitled 3
     Кризисният щаб на община Карлово продължава да работи при 24-часов режим и анализира обстановката, породена от силния вятър, който бушува през целия ден. Към момента е възстановено електрозахранването на всички селища от общината, освен в северната част на с. Васил Левски, където екипи на EVN работят по отстраняването на проблема.
     Няма данни за бедстващи хора и жертви, нанесени са само имуществени щети. Основните пътища на територията на община Карлово са почистени и проходими.
     Екипите на  РС „ПБЗН“ Карлово и EVN, както и двата сформирани екипа от общинска администрация, продължават да работят съвместно и да се отзовават на сигнали, подавани от жителите на общината. Областна дирекция на МВР Пловдив е подсигурила засилено полицейско присъствие.
     Призоваваме жителите на община Карлово, които имат нанесени щети на имуществото си, да подадат сигнал до общината в писмена форма на гише № 5, което е с работно време от 08.15 часа до 17.00 часа всеки делничен ден.
     Напомняме на всички граждани да напускат жилищата си само при необходимост, защото има опасност от падащи предмети.

Кризисният щаб на община Карлово приема сигнали за щети и прави всичко възможно за тяхното бързо отстраняване

Untitled 3  

     Кризисният щаб на община Карлово приема сигнали за щети и прави всичко възможно за тяхното бързо отстраняване.
     Бурният вятър, с напорни екстремни пулсации и пориви, нанася множество материални щети на територията на цялата Карловска община.
     Два екипа от общинска администрация и екип на Районна служба Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението (РС „ПБЗН“) Карлово работят от сутринта и провеждат спешни спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
     На спешните телефони при оперативните дежурни на община Карлово - 0335/54 555, GSM 0896 686 704, са получени множество сигнали за изкоренени дървета, нанесени щети на МПС-та, паднали клони, билбордове и електрически кабели.
    Електрозахранването в с. Васил Левски, с. Иганово и кв. Сушица към момента е възстановено. Поддържа се непрекъсната връзка с всички експлоатационни дружества, както и с РС „ПБЗН“ Карлово и  РУ на МВР Карлово за оперативна съгласуваност и максимално бързи действия при отстраняване на щетите, нанесени от бурния вятър.
     Покривът на стола на СУ „Христо Проданов“ в гр. Карлово е отнесен от силния вятър и училището работи с намалени часове. Отнесен е и покривът на здравната служба в с. Васил Левски.
     Със заповед № 41 от 18.01.2018 г. на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, съгласувана с Регионално управление на образованието (РУО) Пловдив,  е обявен неучебен ден за училищата в гр. Клисура.
     Общинският щаб и лично кметът д-р Емил Кабаиванов изказват огромната си благодарност към екипите на РС „ПБЗН“ Карлово и EVN, за бързата им реакция по отстраняване на множеството щети.
     По информация на РС „ПБЗН“ Карлово силният вятър ще намалее към 16.00 часа, до тогава община Карлово призова гражданите да излизат от домовете си само при спешни и неотложни нужди.
 

В Карлово отбелязваме 140 години от избора на Първи градски съвет

1406М
   Днес в Карлово тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от избора на Първия в България градски съвет, сформиран след Освобождението. За негов председател е избран Васил Караиванов – първи братовчед и сподвижник на Васил Левски. Така, само няколко дни след освобождението си, в град Карлово се поставя началото на самостоятелно общинско управление и градът се превръща в административен център на Стремската долина. 
   Тържественото отбелязване на годишнината започна в храм „Свети Николай“, мястото където е избран Първия градски съвет, със света литургия, отслужена от архиерейския наместник отец Марко Тодоров. Пред паметната плоча, поставена в предверието на храма, която отбелязва началото на градското самоуправление, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, председатели и членове на Общински съвет Карлово по време на най-новата история на общинското управление, наследници на Васил Караиванов и граждани поднесоха цветя. Тържественото шествие, предвождано от военния оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, премина през родната къща на Васил Караиванов, където неговият наследник - Васил, рецитира стихотворение, посветено на Васил Левски. В центъра на град Карлово – пред паметника на първия председател на градския съвет – Васил Караиванов бяха поднесени венци и цветя. 
   Отбелязването на годишнината продължи в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово, с тържествена сесия на Общински съвет Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави общинските съветници и всички присъстващи в залата. В своето слово той каза: „Тези достойни наши съграждани, тези наши предци трябва да ги споменаваме по-често, не само на 16 януари, а по всички възможни поводи, за да е ясно, че историята на нашия град е хилядолетна, че историята на нашия град е славна и че трябва да има приемственост… Нашата свобода и възстановяването на държавността е плод на борби – десетилетни и столетни, плод на хиляди жертви, плод на жажда за свобода, плод на осъзната жажда за наука и образование. Възстановяването на държавността нямаше да бъде реалност и възможно ако не съществуваха българските общини по времето, когато нямаше държава и вътрешната революционна организация с комитетите, които създаде нашия велик съгражданин – Апостола на Българската свобода. Това никога не трябва да го забравяме и в ден като днешния, винаги трябва да си го припомняме!“ Специални поздрави към всички присъстващи в залата отправиха децата от вокална група „Карловойс“ – с ръководител Анита Илиева, Мариана Караиванова – родственичка на Васил Караиванов, Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово, Веска Ненчева – народен представител от 44-тото НС, полковник Станимир Христов – Началник щаб на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков закри тържествената сесия с емоционална реч, в която той цитира изречението: „Нека думите да се превърнат в дела“.

1405М

1407М

1408M