Община Карлово

Официален сайт

"Бъди активен" - Програма на събитията по повод Европейската седмица на спорта и физическата активност

    От 29 май до 4 юни 2017 година е Европейската седмица на спорта и физическата активност, която е част от Европейската кампания NowWeMOVE. Младежкото сдружение „Млади, активни, креативни“ и читалище „Пробуда-1933“ с.Куртово като Агенти на движението към националния координатор на кампанията сдружение „БГ бъди активен“ и тази година организират богата спортна програма, в която могат да се включат всички желаещи. Събитията са:

  От 29 май до  04.06.2017 г. - Отворени врати във фитнес клуб СК„Флекс“ Карлово (всеки ден от 08:00-12:00 часа) и Бойни спортове „Левски“ Карлово – джудо и самбо

01 юни 2017 г. - Спортни игри и състезания с деца в селата Куртово и Горни Домлян  

03.06.2017 от 18:00 часа в парк „Здраве“ гр.Карлово - Открита репетиция на танцовите състави от Карлово, Клисура, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Куртово с ръководители Станислав Джапаров  

04.06.2017 г. Триатлон в гр.Баня - Финалът  на MOVE WEEK - Държавно първенство по триатлон -Акватлон - бягане, плуване, бягане, с участието над 150 деца от цялата страна

Събитията се организират в партньорство с: Община Карлово, Кметство Куртово, Кметство Горни Домлян, НЧ „Христо Ботев – 1936“ Горно Домлян, фитнес клуб СК„Флекс“, Бойни спортове „Левски“ Карлово, СК „Триатлет“ гр.Баня.

Обездвижването е бомба със закъснител, която убива половин милион европейци и струва над 80 милиарда годишно

·         1 от всеки 4 души в Европа е физически обездвижен. При младите хора това са 4 от всеки 5

·         Обездвижеността взима повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на 500 000 европейци годишно

·         Липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб

·         Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак.

РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО – 30 МИНУТИ УМЕРЕНА ДО ИНТЕНЗИВНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ НА ДЕН СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ В ЗДРАВЕТО И СЕРИОЗНИ ПРОМЕНИ В СТРЯСКАЩАТА СТАТИСТИКА
Източник: Младежко сдружение „Млади, активни, креативни“ с. Куртово

1149M

Проведе се среща на членовете на Управителния съвет на НСОРБ с проф. Николай Петров министър на здравеопазването

1502g
1499g НАЦ
ИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ В  РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ 
     На 30 май 2017 г., се проведе среща на членове на Управителния съвет с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, заместник-министри – г-жа Лидия Нейчева, д-р Мирослав Ненков, г-жа Светлана Йорданова и началника на кабинета – г-жа Николина Сотирова. От страна на НСОРБ участваха кметовете на общините Карлово, Елин Пелин и Търговище, управителят на общинската болница в гр. Велики Преслав, зам. изпълнителният директор – Емил Савов и експерт от НСОРБ.
Представителите на НСОРБ  поставиха проблемите, пред които са изправени общинските лечебни заведения, както и направиха предложения за промени, свързани с увеличение на цените на клиничните пътеки и промяна в медицинските стандарти. Т. напр. да се даде възможност в отделение/клиника от І ниво на компетентност да се осъществява диагностично-лечебна дейност по клинични пътеки в случай, че отговаря на всички изисквания за отделение/клиника от ІІ ниво, съгласно медицинските стандарти, с изключение на изискванията за персонал. Беше поставен и въпросът за неизплатената от НЗОК надлимитна дейност.
Управителят на МБАЛ-Велики Преслав представи и допълнителна обосновка за проблемите по разминаването между клинични пътеки и стандарти, необходимостта от преразглеждане на методиката за разпределяне на средствата, както и излишното оскъпяване на медицинските дейности от изискванията в стандартите. Министерството е наясно с проблема, породен от разпределянето на средствата на исторически принцип.
Представителите на НСОРБ запознаха министъра с предложението, изпратено до Председателя на Надзорния съвет на НЗОК, за промяна в публикуваните алгоритми на клиничните пътеки в Приложения № 16-2017 г.
Засегнати бяха и проблемите, свързани с привличането и задържането на лекари и медицински сестри в общинските лечебни заведения. Министърът предложи да  се търсят варианти за привличане на млади лекари чрез отпускане на стипендии, като представителите на НСОРБ го увериха, че това е само част от възможните решения. Той предложи и друга възможност, т.нар. Методично ръководство, което дава възможност в болниците да се канят завеждащи отделения от областните болници, както и специалисти, които да върнат доверието в лечебните заведения. За осигуряване на достатъчно медицински сестри е проведен разговор с министъра на образованието за увеличаването на бройките им в учебните заведения. Обсъден бе и въпросът с продължителността им на обучение, като се предложи да се въведе дуално обучение по тази специалност, за да се запълни нишата от липсата на кадри.
От страна на НСОРБ се предложи да се изработи стандарт за болнично лечение, който да включва всички необходими изисквания, свързани с престоя на пациента /отопление, хранене, постелно бельо и др./, който да се изпълнява задължително. Министърът отговори, че такива изисквания има заложени в стандартите за медицински дейности, като даде пример с храненето -  ако го няма описано в стандарта, пациента не би трябвало да  получава храна.
 Поставена бе и темата, свързана с дейността на детските ясли, детското и училищно здравеопазване. Предложението, което направи НСОРБ, е от 2018 година договореностите по КТД за минималната работна заплата в системата на общинското здравеопазване да бъдат изцяло финансирани в стандартите за делегираните от държавата дейности. Министърът е запознат с проблема, тъй като предстои увеличение на учителските заплати, а такова за заетите в общинското здравеопазване не е предвидено и се създава напрежение.
Министерството ще търси начини за осигуряване на училищата с медицински сестри, като биха могли да се използват и парамедици, след като се разреши нормативния вакуум с професията.
Представителите на общините настояха за изпълнение на междуинституционален план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, който съдържа 22 конкретни мерки. Документът предвижда до края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на Наредба 3 на МЗ за здравните кабинети в училищата.
Беше предложено, също така, разработването на  нормативна база за реда и начина на предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги и стандарти за издръжката им, тъй като в момента липсват ясни механизми за реално използване на интегрирани услуги.
Поставен бе и въпросът, свързан с решението на ВАС за отмяна на Националната здравна карта (НЗК), както и отменената Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения заболнична помощ, с които НЗОК сключва договори.
Министърът прие предложението за съвместна работа с НСОРБ по въпросите, касаещи общинското здравеопазване, вкл. евентуалното изработване на нова НЗК.
Участниците се обединиха около предложението на проф. Петров да се помисли за стратегия за общинските болници, доколкото състоянието на същите е не само здравен, но и социален казус и оставянето им в конкурентна среда би довело до тяхното поетапно изчезване.

Калояново домакин и на четвъртия детски футболен турнир за купа "Хеброс бус"

1142M
     На 2 и 3 юни в пловдивското село Калояново ще се проведе четвъртото издание на традиционния  футболен турнир за деца до 12 години за Купата на "Хеброс бус". Той е част от Националната програма "Децата и футболът" и е посветен на Международния ден на детето. Организира се от Асоциацията на българските футболисти, Българския футболен съюз и Община Калояново с участието на 8 детски тима от област Пловдив: ФК "Марица" (Пловдив), ОФК "Левски" (Карлово), ПФК "Локомотив" (Пловдив), ПФК "Брестник 1948", ФК "Металик 1938" (Сопот), ПФК "Спартак С94" (Пловдив), ФК "Юнайтед"  (Пловдив) и ФК "Калояново". Мачовете ще се играят на стадиона в Калояново, като на 2 юни започват от 10 часа, а на 3 юни - от 9 часа. Финалът за първото място и трофея е на 3 юни от 12 часа.
   Благодарение на генералния спонсор на турнира "Хеброс Бус" и лично на управителя на компанията инж. Веселин Дошков, всички участници ще получат пълна футболна екипировка и топки. Ще бъдат раздадени и следните индивидуални награди:
-     най-добър вратар
-     най-добър защитник
-     най-добър полузащитник
-     най-добър нападател
-     голмайстор
-     най-техничен състезател
-     най-полезен състезател
-     най-добър състезател на турнира
-     най-добър треньор