Община Карлово

Официален сайт

Комитет “Васил Левски” присъди ежегодната си награда на зрелостника Дзаньо Минев и художника Дечко Тодоров

B407

     В Национален музей “Васил Левски” се състоя литературно-музикална програма, посветена на 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода Васил Левски. Председателят на комитет “Васил Левски” Златан Тодоров връчи наградата, която комитета ежегодно присъжда, на зрелостника от СУ “Христо Проданов” Дзаньо Минев и известния карловски художник Дечко Тодоров. Дзаньо Минев е отличник на своя випуск и е участник в олимпиади и конкурси от различни области на познанието. Картините на художника Дечко Тодоров рисуват пътя на безсмъртието на Апостола, както каза директорът на НМ “Васил Левски” Дора Чаушева той е човек, който е посветил част от живота и творчеството си на Васил Левски и на Карлово. Дечко Тодоров е и един от най-големите дарители на музея. Дора Чаушева припомни на всички присъстващи за величието на личността на Апостола и изказа искрените си благодарности към съпругата на проф. Кънчо Аврамов, която е дарила на музея графики и релеф на Васил Левски.
     В литературно-музикалната програма взеха участие народната певица Гуна Иванова и формация “Българи”. Със своите изпълнения те развълнуваха искерно всички присъстващи в родната къща на Апостола.
     На събитието присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, кметът на община Перник Вяра Церовска, общински съветници от ОбС Карлово, родственици на Васил Левски, участници в националния туристически поход “По стъпките на Васил Левски”, много жители на Карлово и гости от цялата страна.
B408

В родното място на Апостола на свободата започна тържественото отбелязване на 180 години от неговото рождение и празник на град Карлово

1204М

    Тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Васил Левски започна със света литургия в храм „Свети Николай“, на която присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, общински съветници, висши военни, жители и гости на Карлово. След молебена в храма бяха поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. С тържествено шествие съпровождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада всички се отправиха към пл. „20-ти юли“, където бяха издигнати знамената на Република България и град Карлово. Кметът на Карлово посрещна лъчовете с участници в националния поход „По стъпките на Апостола“, които му рапортуваха за успешното приключване на туристическия преход.
   „Днес ние се прекланяме пред идеала, който ни завеща Апостола, за свободна и независима България. Идеалът, който и след неговата геройска смърт остана да живее и да дава сили на много поколения. Свободната и независима България Левски виждаше съградена като демократска република“, каза д-р Емил Кабаиванов в тържественото си слово, с което откри празника на град Карлово и допълни: „Пред нас, като карловци, стои една голяма длъжност - да предадем заветите, спомените, духа на Левски на поколенията след нас. Тази длъжност ще бъде на нашите плещи докато сме живи. Да живее България!“
   Поздравителни адреси до кмета на община Карлово по повод годишнината от рождението на Васил Левски изпратиха: министър-председателят Бойко Борисов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, негово превъзходителство Алберто Труеба – посланик на Аржентина, кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов, кметът на община Банско Георги Икономов, кметът на община Тополовград Божин Божинов, кметът на община Стралджа Атанас Киров, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, кметът на община Перник Вяра Церовска, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, командирите на карловските военни формирования, ръководители на политически партии, обществени организации, институции и фирми.
   Кулминацията на отбелязването на 180 години от рождението на Васил Левски ще бъде тържественият митинг-заря, който ще започне в 21 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.

1205М
1206М
1208М

1207М

НЧ “Васил Левски – 1861 г.” получи Наградата на град Карлово за 2017 година

B405

     На тържествена церемония, която се състоя на площад “20-ти юли” , Народно читалище “Васил Левски – 1861 г.“ получи наградата на град Карлово за 2017 година. Национален музей “Васил Левски” бе удостоен от заместник-министъра на културата Румен Димитров с почетен знак на Министерството на културата “Златен век”, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.
     Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов награди тазгодишния носител на Наградата на град Карлово, като връчи нa Иван Хаджийски, който е председател на читалището, статуетка “Златната богиня” и парична сума в размер на шест минимални заплати. Другите номинирани майсторът на спорта Николай Бухалов, Димитър Бакърджиев, Мария Сюпюрдекова, Лиляна Обрейкова-Зидарова и НМ “Васил Левски” получиха плакети, юбилейни грамоти и цветя.
     Всички присъстващи на площад “20-ти юли” в Карлово се насладиха на прекрасните изпълнения на струнен квартет “Интро” и ансамбъл “Българе”.
     По традиция Наградата на Карлово се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – рождения ден на Васил Левски и Ден на Карлово. През годините нейни носители са били: Мерсия Макдермот (1997 г.), проф. Дойно Дойнов (1998 г.), Иван Налбантов (1999 г.), Дечко Тодоров (2000 г.), Екатерина Аргирова и Петко Абаджиев (2001 г.), Божидар Димитров (2002 г.), Ванча Дойчева (2003 г.), ст.н.с. Кирила Възвъзова и Желязко Домусчиев (2004 г.), Нина Канарова и Недко Кръстев (2005 г.), Иван Стефанов (2006 г.), Светослав Цветков (2007 г.), Стоян Джавезов и Николай Стоянов (2008 г.), Димитър Рашков (2009 г.), Иван Ранчев (2010 г.), Николай Енчев (2011 г.), СУ “Васил Левски” (2012 г.), Христо Проданов (2013 г.), доц. д-р Петър Ненков (2014 г.), проф. д-р Иван Гаврилов (2015 г.) и проф. д.и.н. Иван Стоянов (2016 г.).

B406

Резултати от обявената конкурсна сесия на Общински фонд за местни инициативи - Карлово

     Съгласно протокол на оценителната комисия, 8 проекта са одобрени за финансиране в първата сесия на Общински фонд за подкрепа на местни инициативи – Карлово. Приоритетът на сесията юни- ноември 2017 година е „Отбелязване 180 години от рождението на Васил Левски“. Средствата са от посяващ Фонд АГОРА, предоставен в рамките на проект „Активни общности: Изграждане на капацитет за промяна“, реализиран от Сдружение „Платформа АГОРА“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.


Христо Мутафчиев и Веселин Плачков засадиха дръвче по повод 180 години от рождението на Апостола

1570g
       Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и актьорът Веселин Плачков засадиха дръвче еводия на площад „20-ти юли” в Карлово. Дръвчето бе засадено по повод 180 години от рождението на Васил Левски, в знак на признателност пред делото и личността на Апостола.
     На 18 юли от 18:00 часа в НЧ „Васил Левски – 1861г.”  ще се състои премиерата на театралния спектакъл „Разпитът” с участието на Мутафчиев и Плачков.