Община Карлово

Официален сайт

В Карлово се проведе втората среща, свързана с българското европредседателство и избора на Пловдив за европейска столица на културата по проект на Областна администрация – Пловдив

B472

     На 10 ноември, в заседателната зала на община Карлово, се проведе втората информационна среща по проекта на Областна администрация - Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследствоо 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на култутата през 2019 г.” На събитието присъстваха двама от зам.- областните управители на област Пловдив – г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров, зам.-кметовете на община Карлово – Антон Минев и Стойо Карагенски, председателят на Общински съвет Карлово – Теодор Шойлеков, общински съветници, кметове, читалищни дейци, учители и общественици.
     Срещата откри зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова. В приветствието си, тя подчерта, че като равнопоставени членове на ЕС, ние не трябва да имаме само очаквания, че жиивотът ни автоматично ще стане по-добър, но имаме и ангажименти към европейското семейство, които трябва да изпълним в името на единна и икономически силна и развита Европа.
     Приветствие към гостите, като представител на общината-домакин, поднесе и зам.-кметът на град Карлово – Антон Минев. Той изтъкна, че по-малките общини от областта също имат какво да покажат в различни области на обществения живот и че има редица интересни изяви, с които общината да се представи на предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата.
    Представянето на проекта започна с кратък анимационен филм - „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.
     Първата презентация пред гостите направи ръководителят на проекта, началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова. Тя разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив, както и че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.
     В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.
     На информационната среща бяха представени още три презентации. Първата, на тема „2018 –от Европейска година на културното наследство, Европа за култура”, беше представена от г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация”.
     Презентацията на гл. асистент д-р Стоян Антонов от ПУ „Паисий Хилендарски”, беше на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“, представи темата „Път към Пловдив”.След края на презентацията си, представителите на
Фондация „Пловдив 2019“, обявиха отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Те подчертаха, че поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/
     Следващата информационна среща ще се проведе на 17.11.2017 г. в гр. Стамболийски.

ПОРЕДНА СЪДИЙСКА ГАВРА С ОТБОРА НА ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО”

Днес в среща от 15 кръг на Трета лига – Югоизточна зона на стадион “Атлетик” в с. Куклен пред около 150 зрители отборът на ОФК “Левски Карлово” загуби от отбора на ФК “Атлетик” Куклен с резултат 2 : 1.
В нашия състав липсваха наказаните Йордан Ковачев и Атанас Джаферов, с травма игра Стефан Чилингиров, а в края на мача в игра влязоа и невъзстановените напълно от контузии Стоян Ангелов и Никола Данчев. Срещата бе равностойна, с игра предимо в центъра на терена. Нашите футболисти бяха приели играта в своята половина и разчитаха на бързи контраатаки. При една такава в 44 мин. след пас на Васил Стефанов, Петко Фанев майсторски се освободи от двама противникови футболисти и откри резултата. 
През второто полувреме играта продължи по същия начин и когато не се виждаше как домакините ще отбележат гол, се намеси съдията Тодор Малинов. В 61 мин. при изчистване на топката от Християн Момчилов, съдията отсъди дузпа, която само той видя. В 89 мин. при бърза контраатака на нашите футболисти, топката попадна в Стоян Ангелов, който напредна в половината на домакините сам срещу вратаря и когато щеше да нанесе решителния удар, помощник съдията Желязко Пилатов изведнъж вдигна флага за засада. В 92 мин. на срещата Борис Бисеров посегна към топката в краката на състезател от домакините и съдията Тодор Малинов отсъди втора дузпа за домакините. Последва остра реакция от страна на футболистите, на терена влезе и дежурният делегат Петър Зехтински. Имаше и редица други тенденциозни отсъждания от съдийската бригада, което се случва за втори пореден мач на нашия отбор.
Срещата ще се запомни и със блестящата игра на капитана на нашия отбор Цветан Тодоров, който спаси невероятни положения, но остана безсилен пред двете дузпи.

Статистика от мача:
Главен съдия: Тодор Малинов - Пловдив
Помощници : Деян Георгиев - Пловдив
Желязко Пилатов - Пловдив
Четвърти съдия: Васил Николов - Пловдив
Делегат Петър Зехтински - Пловдив


Голмайстори:
0 : 1 Петко Фанев - 44 мин. 
1 : 1 Никола Праматаров - 61 мин. ( дузпа )
2 : 1 Никола Праматаров - 92 мин. ( дузпа )


Състави на отборите 


ФК “Атлетик” - 12 Емил Данчев, 15 Янко Гюзлев, 11 Неджиб Неджиб, 8 Димитър Джонджоров, 25 Юлиан Романов, 30 Стоян Ковачев (71 мин. - 88 Мутлу Алиев), 21 Айкут Янъков, 7 Никола Праматаров, 96 Рамадан Хайрула, 94 Борис Хаджиев (92 мин. - 79 Олгин Чобан), 29 Илхан Ибрамчик.
Резерви 1 Любомир Линкин, 88 Мутлу Алиев, 20 Окан Исмаил, 79 Олгин Чобан, 19 Валентин Фурлански, 6 Олджай Алиев, 5 Никола Домакинов
Старши треньор: Николай Андреев

ОФК “Левски Карлово” - Фланелки сини Гащета сини Чорапи бели
1 Цветан Димитров Тодоров (капитан), 4. Борис Велинов Бисеров , 16 Пламен Станиславов Крислов, 5 Никола Георгиев Данчев, 7 Веселин Костадинов Филипов , 6 Християн Иванов Момчилов (80 мин. - 5 Никола Георгиев Данчев), 30 Васил Николаев Василев (68 мин. - 11 Стоян Ангелов Ангелов ), 8 Васил Стефанов Стефанов, 10 Лъчезар Анатолиев Ангелов, 21 Стефан Иванов Стойнов, 9 Стефан Серафимов Чилингиров ( 46 мин. - 79 Здравко Стефанов Костадинов ), 17 Петко Константинов Фанев, 
Резерви: 12 Тодор Георгиев Колев, 5 Никола Георгиев Данчев, 11 Стоян Ангелов Ангелов, 79 Здравко Стефанов Костадинов, 20 Димо Вангелов Георгиев.
Старши треньор: Красимир Манолов


Последната домакинска среща на представителния отбор на ОФК “ЛЕВСКИ КАРЛОВО” за есенния полусезон е в неделя – 19 ноември от 14,30 ч. на стадион “Васил Левски” в Карлово с отбора на ФК “Розова долина” - Казанлък.

80 години музей на Апостола в Карлово

B468 

     В зала „Васил Караиванов“ се проведе тържествено честване на 80-годишнината от създаването на НМ „Васил Левски“ град Карлово. Музеят на Апостола е институция с местно и национално значение, пазител на историческа памет и проводник на духовни ценности.
     „...Тогава, когато всички обединяваме усилията си, тогава и целта на музея може да бъде изпълнена. А тя е най-голямата – да предаваме образа на Апостола, личността, неговата революционна дейност и идеи от поколение на поколение, за да се съхрани този наш най-голям национален герой. Този, който сме убедени, че тук в България и навсякъде зад граница ни обединява всички българи...“ – каза в своето емоционално слово директорът на музея Дора Чаушева.
     Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави целия екип на музея и връчи на директора поздравителен адрес от името на кмета д-р Емил Кабаиванов и златна значка с лика на Апостола.
     Специален музикален поздрав към всички присъстващи отправиха възпитаници на СУ „Васил Левски“.Поздравителни адреси музеят получи от министъра на културата Боил Банов, директори на музеи, читалища и училища. Показан бе за първи път в Карлово и последният документален филм за Апостола - "Лъвский: Европеец в Българско".
     На тържественото честване присъстваха: Теодор Шойлеков – председател на ОбС Карлово, Стефан Стефанов - секретар на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Борис Хаджийски – председател на сдружение „Български музеи“, проф. д-р Пламен Митев – Софийски университет, проф.  Емилия Стоева – Театрална академия, родственици на Васил Левски, много културни дейци и жители на Карлово.
     Национален музей „Васил Левски“ обхваща родната къща на Апостола, експозиционна зала, мемориален параклис „Всех святих болгарских“, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща. Къщата на Васил Левски, в която той е живял със семейството си, е възстановена през 1933 г., а през 1937 г. е устроена в музей. Първи уредник на музея е Никола Славчев. През 1954 г. музеят е включен в националната музейна мрежа.


B469

В НМ „Васил Левски“ започна преглед на документални филми за Апостола

1340М
     В Национален музей „Васил Левски“ бе открит преглед на съвременни документални филми за Васил Левски. Инициативата е по повод 80 години от създаването на музея на Апостола в Карлово. Прегледът беше открит от директора на музея Дора Чаушева и заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. 
    Документалните филми, които зрителите могат да видят в Експозиционната зала на НМ „Васил Левски“ на 9 и 10 ноември представят един друг поглед към живота и образа  на Апостола на свободата. Учениците от карловските училища също ще могат да видят част от филмите, по време на организираните прожекции в СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“. 
    Първата излъчена прожекция, съдържа кадри, които киното е посветило на Апостола, от негови чествания през годините и е направен от Българска национална филмотека през 2007 г. по повод 170 години от рождението на Васил Левски. 
    На откриването в НМ “Васил Левски“ присъстваха проф. Пламен Митев от Софийския университет, проф. Емилия Стоева от Театралната академия, заместник-кметът Стойо Карагенски, представители на НМ „Христо Ботев“ и Регионален исторически музей – Ловеч, общественици и граждани. 
    По време на откриването, карловският художник  Атанас Сеизов подари портрет на Васил Левски на директорката на музея Дора Чаушева.

1341М