Община Карлово

Официален сайт

Открита бе фотодокументална изложба посветена на 101 години от рождението на д-р инж. Иван Ночев

      1618g
     В Исторически музей Карлово бе представена фотодокументална изложба посветена на 101 години от рождението на авиоинженер Иван Ночев. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев откри експозицията, която е организирана със съдействието на Община Карлово, Исторически музей Карлово, Дружество Ракетчик „Джон Ночев” и е част от Европейските дни на наследството в България.
        Военният историк доц. д-р Петър Ненков представи важни моменти от живота на д-р инж. Иван Ночев.
    В гигантската надпревара за овладяване на Космоса карловеца Иван Ночев е изобретил реактивните двигатели на спускаемия апарат, с които е станало плавното кацане на Луната, излитането и успешното скачване с кръжащия около Луната кораб. При кацането на Луната двете части на модула „Орел” били свързани с четири болта. При излитането обратно към кораба „Аполо-11” болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „Орел”... Тази малка ракета на Ночев преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба, скачили „модула на Ночев” с „Аполо-11”.
      Иван Стефанов Ночев е роден в Карлово на 23 септември 1916 г. От малък се увлича по техниката, завършва аероотдела на механотехническо училище, стажува в завод "Арсенал" в Казанлък и започва работа при брат си Ганчо  в Държавната аеропланна работилница. Двамата полагат основите на Аеропланната работилница към летище "Марино поле" - Карлово. През 1942 г. Иван Ночев, заедно с други майстори по ремонта на самолети, е изпратен на специализация в Германия. Записва се за студент в Берлинската политехника, но войната го принуждава да се върне в България. В 1944 г. пак е студент - в Пражката политехника, прехвърля се във Виенския технически университет, където се дипломира като инженер. Работи на Виенското летище и отново се завръща у нас. Но в родината на немския възпитаник Ночев не са гледали с "добро око" и той решава да емигрира.
     В 1951 г. прелита океана и се установява в Канада. Какво ли не е работил - от бране на диви ягоди край Торонто до старши инженер в компания. Няма да гадаем кой и как открива Иван Ночев, но от 1956 г. той е вече в САЩ. С работата си Джон Ночев си завоюва завиден авторитет не само в Сан Диего, но и в цяла Калифорния. Американският Конгрес го удостоява с високо отличие за заслугите му към НАСА. Казват, че лични приятели са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър. В началото на 1991 г. Ночев съобщил на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Ала на 13 март след кратко боледуване починал. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего присъствали трима президенти - Картър, Рейгън и Буш-старши. Нима само този факт не е показателен за изключителния талант на българина, за приноса му като водещ ракетен конструктор на НАСА.
    На представянето на експозицията беше връчена грамота за дарителство на Иван Чонов за предоставени автентични документи от живота на Ночев, а художничката Петра Керкенезова бе нарисувала портрет на Иван Ночев.
    По повод Европейските дни на наследството на България, на 30 септември в Исторически музей Карлово ще се проведе ден на отворените врати. Входът за всички музейни експозиции ще бъде безплатен.
1619g

Песни и танци на „Базара на общностите“ в Карлово

1254M
    С танци, песни и опитване на традиционни ястия за българската, руска, каракачанска,турска и ромска общности премина "Базара на общностите", който бе организиран от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ по проект "Всички са равни" за Световния ден на мира -21 септември. 
   Събитието бе открито от заместник кмета на Община Карлово Антон Минев, а младежи от ансамбъл "Розова долина" поздравиха всички с китка от български народни танци. Всяка от общностите представи своята култура и традиции. Катерина Димитрова от каракачанската общност демонстрира умело въртене на тава, по стара каракачанска традиция, а ученици от ОУ „Генерал Карцов“-с. Христо Даново и ОУ "Райно Попович“ – гр. Карлово бяха подготвили ромски и индийски танци.
   Гостите на събитието можеха да опитат каракачанска дърпана баница, румънски козунак, да пият чай от старинен руски самовар, български и ромски пити и баници, руски сладки изкушения и турска баклава. Събитието илюстрира как на територията на Община Карлово мирно съжителстват различните общности. По последното преброяване през 2011година 85 % от населението на България е българско, 8,8 % представители на турския етнос, 4,9 % роми, а руската общност е най-голямата сред чуждестранно пребиваващите в България граждани(65,5%).
Източник: СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“

1255M

1256M

1257M

1258M

1259M

ВРЪЧВАНЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ОТ КОНКУРС, ОРГАНИЗИРАН ОТ МКБППМН

1617g
       На 20.09.2017 г.  Заместник кметът на община Карлово и Председател на МКБППМН - г-н Антон Минев връчи голямата награда от конкурса "Клас на месеца". ХІ а клас на ПГ "Тодор Влайков" - гр- Клисура стана "Клас на годината 2016/2017 г." и получи еднодневна екскурзия в страната. Честито на победителите!
      Пожелаваме нови успехи и през учебната 2017/2018 година. Конкурсът продължава и през тази учебна година. Апелът на МКБППМН към учениците е " Бъди в час, бъди отговорен и част от живота на своето училище"

Кметът д-р Емил Кабаиванов ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов

Untitled 3

    Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов ще се срещне с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков във връзка с официалното представяне на постигнатите резултати и предстоящите мерки за подкрепа на образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 
   Събитието ще се състои на 21 септември 2017 г. от 11.00 ч. в Гранитната зала на Министерски съвет на бул. „Дондуков“ №1 в София.

Откриване на новата учебна година на Езиков Център ИНТЕРЛЕТЕРА

     Като официален подготвителен център за изпитите за придобиване на сертификати на Университет Кеймбридж, Езиков Център ИНТЕРЛЕТЕРА  има удоволствието да съобщи,  че за поредна година 43 възпитаника на центъра се явиха на гореспоменатите изпити през месеците май и юни и всички те получават заслужените си сертификати от международно признатата организация.
      На 12.09.2017 бяха връчени сертификатите на учениците, явили се на най-високите нива, съответно изпитите FCE и САЕ.
     На 19.09.2017, по време на откриването на учебната година на Езиков Център ИНТЕРЛЕТЕРА, което ще се състои в зала „Васил Караиванов“- Община Карлово в 19.00 часа, ще бъдат връчени и сертификатите на явилите се на детските изпити на Университет Кеймбридж YLE, както и на изпитите KET и PET.
     Поздравления за всички деца и млади хора, сдобили се с ценните документи, които за пореден път защитиха името на ЕЦ ИНТЕРЛЕТЕРА, както и на града. Пожелаваме на всички деца от Карлово и региона да бъдат все така амбициозни и да жънат нови успехи!

Източник : Езиков Център ИНТЕРЛЕТЕРА