Община Карлово

Официален сайт

ОУ „Христо Ботев“ гр. Калофер да стане средно училище, реши Общинския съвет

1083М
       На проведеното днес заседание на Общински съвет Карлово, съветниците единодушно приеха предложението на кмета д-р Емил Кабаиванов за промяна статута на ОУ "Христо Ботев“ гр. Калофер, от основно училище в средно. По този начин ще се даде шанс в учебното заведение да бъдат създадени, в съответствие с промените в закона, професионални паралелки, в които да се подготвят нужните за града и предприятията в него кадри. Дава се възможност на учениците да продължат и завършат обучението си в едно и също училище. Взетото решение ще бъде представено в Регионалния инспекторат по образование за становище. Друга точка от дневния ред, която бе разгледана и приета, бе свързана с одобряване на бюджетната прогноза на Община Карлово за периода 2018 – 2020 г. Общинският съвет прие още Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства в зоните определени за безплатно паркиране на територията на Община Карлово.

    На днешното заседание на ОбС - Карлово бе решено придобитият дървен материал от кастренето и санитарната сеч, да бъде разпределен на пенсионерските клубове и храмовите настоятелства, които се отопляват на твърдо гориво.
   Останалите докладни записки, които съветниците разгледаха бяха свързани с разпореждане с имоти общинска собственост. Всички взети решения от заседанието на Общинския съвет ще бъдат публикувани на официалния сайт на Община Карлово в законно установения срок. 
   В началото на днешната редовна сесия кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков поздравиха общинските съветнички Бонка Карчева – за нейния рожден ден и Веска Ненчева – за избирането й за народен представител в 44-то Народно събрание. 

1084М 1085М

ТРИ ПЪРВИ И ДВЕ ВТОРИ НАГРАДИ ЗА ДЕТСКА ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „РОЗОВА ДОЛИНА”

1442g
      Три първи и две втори награди завоюваха възпитаниците на Велина Иванова от детската фолклорна формация „Розова долина” при Народно читалище „Васил Левски-1861г.”, Карлово, на проведения от 24 до 26 март 2017г. Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти”. Ежегодно, за седемнадесети път, през последната седмица на месец март, форумът е място за изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно –песенно, инструментално и танцово изкуство. Тази година конкурсът е вписан в културния календар на Европейската столица на културата – Пловдив. Участниците са разпределени в VІ възрастови групи, а 20-членно жури под председателството на проф. акад. Милчо Василев – Ректор на АМТИИ – Пловдив оценява изпълнителските им качества.
     В І-ва възрастова група карловските деца Никол Гаджева и Даниела Авитабиле завоюваха Първо място, а във ІІ-ра възрастова група Първото място е за Никола Цолев и две Втори награди – за Филип Пенев и Дияна Гатева.

Международна среща „Пътят на водата” в Истанбул

1441g            
        Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата. Такава беше и Международна среща
"Пътят на водата" вИстанбул, Турция с участието на фолклорни групи от България- община Пловдив, Румъния, Черна гора, Албания, Македония,Турция.
    Община Пловдив бе представена от Фолклорен клуб "Тракийка" при НЧ "Св.Св.Кирил и Методий -1914г." град Баня и народната певица Дарина Славчева - Ансамбъл "Тракия".
Източник:
НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1914г” Баня 

Община Карлово подкрепя инициативата “Часът на Земята”

B360
     За поредна година община Карлово подкрепя инициативата “Часът на Земята”. Тази година тя ще се проведе на 25 март. Мотото на “Часът на Земята” в България е: “Загаси светлините, отвори очи за планетата.” 
    Това е най-мащабната акция в света и започва през 2007 г. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. “Часът на Земята” дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. “Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.
     Призоваваме всички граждани, които желаят да се включат в мащабната акция, да изключат осветлението си за 1 час на 25 март (събота) от 20.30 до 21.30 часа.

Румен Читов представи творбата си „Ариадна” в Общинска художествена галерия Карлово

1438g  
      В Общинска художествена галерия художникът Румен Читов представи своята творба „Ариадна”.
     „Създадох визуална версия на аспект от античен мит, в който нишката или пътят – съдбата изминат от героя е себепознание и персонификация. Това е пътя към осъзнаване на моите отговорности и с радост да открия и следвам себе си през лабиринта от условности от делника, за да достигна своята Ариадна. Ариадна е моята различност, която съществува, за да бъде преодоляно допустимото, обичайното”, каза Читов при откриването на събитието.
    Посетителят бе провокиран от един от най-привлекателните сюжети в историята на изкуството – митът за дъщерята на критския цар Минос – Ариадна, внучка на Хелиос, спасителката на заключения от Минотавъра в лабиринта на остров Крит – Тезей. В какво се състои този лабиринт, всеки посетител на изложбата е оставен сам да намери отговор и спасение, своята нишка на Ариадна – израз, който е находчиво решение в сложна ситуация с много условности.
     На събитието присъстваха карловските художници Димитър Рашков, Дечко Тодоров, Димитър Бакърджиев, Иван Томанов, приятели и гости.