Община Карлово

Официален сайт

Вицепрезидентът Илияна Йотова официален гост на Празник на Розата в Карлово

DSC00291  
     
         Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на традиционния ритуал „Розобер”, с който започна Празникът на розата Карлово 2017. Тя бе посрещната от д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово и получи за спомен символа на града – истинска позлатена роза.
     Фолклорни и кукерски състави от населените места в общината посрещнаха Царицата на розата, която пристигна с файтон. Марина Свиленова Царица на Розата 2016 официално предаде короната на новата Царица на розата 2017 – Христина Караколева. Туристи от Япония, Китай, Холандия, Испания и Италия  се включиха в уникалния ритуал розобер.
     Празникът продължи на площад „20-ти юли” с шествие на Царицата на розата и военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада. Д-р Емил Кабаиванов връчи статуетката „Златната роза”, изработена от 24 каратово злато -  символ на Карлово на Царица на розата 2017.  
     „Благодаря ви, че ме направихте съпричастна на този празник не само на розата, на красотата на изяществото и на толкова много талант”, каза в приветствието си вицепрезидентът....”Много е хубаво, когато отидеш в западните страни на Европа, посетиш големите музеи и на всякъде Българската роза има своето място и своето кътче. Отдавна продуктите от българската роза имат своя стандарт за качество, имат своята европейска и световна марка....Българската роза е визитната картичка на нашата скъпа държава. Подкрепям напълно кмета на община Карлово, че държавата трябва да застане зад розопроизводителите и да ги подкрепи. Трябват повече субсидии, трябва повече внимание във всички програми финансирани от европейските фондове”, каза още Илиана Йотова на площада в Карлово.
      В празничната програма участваха фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина” към НЧ „Васил Левски - 1861”, Национално училище за танцово изкуство, Ансамбъл „ Чинари”.
           В двора на Исторически музей Карлово гостите имаха възможността да наблюдават демонстрация на розоварене.
       Официални гости на празника бяха народни представители от  44-то Народно събрание, Светлана Йорданова зам.-министър на здравеопазването, Теодор Шойлеков председател на Общински съвет Карлово, Гергана Микова областен управител на област Стара Загора, Ивелина Апостолова – зам.-областен управител на област Пловдив, г-н Сусуми Уеда временно управляващ посолството на Япония, генерал-майор Груди Ангелов  началник на ВА „Георги С. Раковски”, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметове на населени места, Царици на розата през годините, официални делегации от Осио Сотто - Италия, град Брянск - Русия, град Конин - Полша. Поздравителни адреси по повод Празника бяха получени от Народното събрание, министерства, институции, кметове на общини, кметове на побратимени на Карлово градове.
            Празничната програма продължава от 19:00 часа на площад „20 юли” с участието на рок групите „Хоризонт”, „Ренегат” и „Конкурент”.

Проведе се редовно заседание на Общински съвет Карлово

1134М
    В Община Карлово се създава Общински фонд чрез Обществен форум за подпомагане на местни инициативи в областта на културата, това решиха днес общинските съветници на редовното си заседание, проведено в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово.  Други важни решения, които съветниците взеха днес са: Да започне процедура за промяна на предназначението на бившето основно училище в с. Каравелово в Дом за възрастни хора – пансион/хоспис, както и на бившето начално училище в кв. Сушица в Център за обучение.
   На заседанието беше приет Плана за развитие на социалните услуги в Община Карлово за 2018 г.
 Общинските съветници направиха и някои необходими промени и допълнения в действащи наредби: Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Карлово и Наредбата за управление на общинските пътища.
  Останалите решения, които общинските съветници взеха са за разпореждане с имоти общинска собственост. Всички взети решения ще бъдат публикувани на официалния сайт на Община Карлово в законно установения срок.

Община Карлово ви кани на Празник на розата 2017

1133М

     Община Карлово ви кани на традиционния Празник на розата, който ще се проведе на 27 май. Празникът ще започне в 9 часа в розовите градини на Карлово /изхода за Пловдив, по пътя за с. Соколица/ с ритуал „Розобер“. Там, сред благоуханните рози, Царица на розата 2016 официално ще предаде коронната на новата Царица на розата 2017. От 10.15 ч. в Карлово започва Празничната програма с шествие на Царицата на розата по ул. „Ген. Гурко“. В центъра на града, на площад „20-ти юли“, зрителите ще видят официалното  връчване на преходната Златна роза, символ на Карлово и карловската Розова долина, на Царица на розата 2017. В програмата ще участват: Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“ към НЧ „Васил Левски – 1861“, Национално училище за танцово изкуство, Ансамбъл „Чинари“. В двора на Исторически музей Карлово от 11.30 до 13.30 ч. може да се наблюдава демонстрация на розоварене. Вечерта на площад „20-ти юли“ от 19.00 ч. започва празнична забавна програма с участието на рок групите „Хоризонт“, „Ренегат“ и „Конкурент“.
Заповядайте на Празник на розата 2017! 

„Алеята на пролетта“ приветства гостите и жителите на Карлово с празнична розова премяна

56k
       "Алеята на пролетта", създадена по инициатива на Младежки център-Карлово и Ротари клуб-Карлово е вече в розова премяна, готова да посрещне гостите на Карлово за Празника на Розата и да носи настроение на всички. За пореден път, с много ентусиазъм и творчески идеи, всички училища от града допринесоха за тази красива промяна на главната улица.( Браво на ОУ "Кирил и Методий", ОУ "Райно Попович", СУ "Васил Левски", СУ" Христо Проданов", ПТ по ЖПТ "Христо Смирненски" и ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви", УЦ "Интелект" и Социален център "По-добре заедно"). Благодарим на Ротари Клуб-Карлово заподсигуряването на материали за украсата и почерпка за всички. Група азиатски туристи бяха сред първите почитателина новия облик на алеята./Снимки на всички дръвчета на https://www.facebook.com/mgirdrosevalley//
        Честит 24 май на всички български учители и просветители и весел Празник на розата 2017.
   Изготвил: Сдружение "Младежки граждански инициатива в Розовата долина"

57k