Община Карлово

Официален сайт

Община Карлово започна текущ ремонт на площад “Васил Левски”

B359
     Община Карлово започна текущ ремонт на площад “Васил Левски”, който е свързан с честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на Българската свобода. Средствата са осигурени от държавния бюджет с Постановление на Министерски съвет във връзка с юбилея от рождението на Васил Левски. В текущия ремонт на площада се предвижда: подмяна на стара тротоарна настилка и ремонт на паважни настилки; повдигане на пропаднали улични бордове; ремонт на осветление и осветителни стълбове, облагородяване на зелени площи и ремонт на градското обзавеждане.


Карлово и Калофер са сред 10-те града от страната, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“)

B358
     След оспорвана конкуренция сред 30 предложения бяха избрани десетте града, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“), целящ да промени 10 населени места в България“. Десетте града, в които ще се реализира проект TheSpot са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, София, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански. В тези градове ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности.
     TheSpot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.
     „С TheSpot BG Бъди Активен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват”.
     BG Бъди Активен инициира проекта, вдъхновен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „спортни“ места в града си. Подобни места има в повечето български градове, а младите хора, които живеят в по-малките общности, често се чувстват изолирани, недостатъчно чути и без перспектива. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, общуват и да бъдат активни. Отговор на това предизвикателство търсят организаторите именно чрез вграждане на творческия потенциал на младежите в проекта. Всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на новото любимо място – от идеята как да изглежда и какви дейности могат да се упражняват там, до самото построяване и разработване на мястото. 20 от тях ще имат възможност да преминат специално обучение за организатори на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планирани и обучения за менторство на млади хора.
     За Карлово проектът ще се реализира от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, а за Калофер от Сдружение „Млади, активни, креативни“. Двете младежки организации се пребориха за реализиране на проекта в двата подбалкански града и заемат съответно първо и второ място сред класираните 10 града.

Посланикът на Индия посети Карлово

22k
     Посланикът на Република Индия в Република България Негово превъзходителство Раджеш Кумар Сачдева и Хардеш Гири – втори секретар в посолството на Индия посетиха Карлово и се срещнаха с ръководството на Общината. Дипломатите гостуваха по покана на Иглика Кирякова – директор на езиков център „Интерлетера“, възпитаниците на който организираха  ден на Република Индия в Карлово.

    Господин Сачдева бе посрещнат от председателя на Общинския съвет Теодор Шойлеков и секретаря на Общината Стефан Стефанов, с които проведе официална среща. На нея бяха обсъдени възможностите за инвестиции, туризъм и бизнес, които предлага община Карлово. Посланикът изтъкна, че е възхитен от природата на България и карловския регион и сподели, че Индия проявява интерес към земеделието и износа на розово масло. Секретарят на Общината Стефан Стефанов представи изградената карловоска Индустриална зона, като часто от Тракия икономическа зона и перспективите, които има за инвестиране в нея.

     Посланик Сачдева благодари за топлото и гостоприемно посрещане и сподели, че в момента Индия е най-бързо развиващата се икономика в света и в последните години много индийски бизнесмени проявяват интерес към България.

     Негово превъзходителство Раджеш Кумар Сачдева и г-н Хардеш Гири присъстваха на тържеството посветено на Република Индия и организирано от езиков център „Интерлетера“, което се проведе в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово.
20k

Община Карлово започна възстановяване на асфалтовите настилки в гр. Карлово и общинската пътна мрежа

18k  

   Община Карлово започна възстановяване на сериозните нарушения в асфалтовите настилки по част от улиците в град Карлово и общинската пътна мрежа, образували се в следствие на тежките атмосферни условия през настоящия зимен сезон. С цел предотвратяване на пътнотранспортни произшествия общинската администрация предприе незабавни мерки за отстраняването на образувалите се дупки. Строителната техника, с която се извършва ремонтирането е “Печматик”.  Тази технология представлява студено изкърпване на пътни настилки, като съчетава последователно няколко операции - издухва, засмолява, сама смесва емулсията и фракцията, като едновременно с това я  загрява, и накрая я полага чрез налягане. По този начин се спестява време и не се затруднява движението на пътни транспортни средства.

19k