Община Карлово

Официален сайт

Владимирския държавен университет в Русия за първи път постави бюст паметник на Николай Григориевич Столетов – Генерала на българите

55k
        Заместник кметът на община Карлово – Стойо Карагенски и скулпторът и директор на художествената галерия в гр. Карлово – Димитър Рашков посетиха гр. Владимир и Владимирския държавен университет. Целта на посещението бе да предоставят дарение на  бюст паметник на генерал Столетов, чиито автор е карловският скулптор Димитър Рашков. Тържествената церемония по връчване на дарението се състоя на 20.05.2017г. в първи корпус на Владимирския университет. 
     В церемонията участваха ректорът на университета - Анзор Саралидзе, кметът на гр. Владимир - Олга Деева, първият секретар на посолството на република България в Русия – Красимир Димитров и потомци на рода Столетови
    В обръщението на посланика на република България в Русия – Бойко Коцев, предоставено от първият секретар на посолството Красимир Димитров, се изтъква :
    „Ние българите се гордеем с това, че нашата история е свързана с легендарните герои на Шипка. Действията на българското опълчение под ръководството на генерал Столетов са едни от най-ярките проявления на българското национално освободително движение. Името на генерал Столетов остава завинаги в сърцето на нашия признателен народ, който го нарича още „Генерала на българите“. Аз съм уверен, че общите исторически, духовни и религиозни корени на България и Русия , ще останат живи и ще се утвърждават за в бъдеще, а нашето поколение сме длъжни да пазим и развиваме топли и дружески отношения между нашите народи и страни.“

Първата изнесена приемна на Областна администрация - Пловдив се проведе в гр. Карлово

1130M
     На 18-ти май, в зала „Васил Караиванов“ в сградата на община Карлово на ул. „Петко Събев“ 1 се проведе първата изнесена приемна за настоящия мандат. Тя беше инициирана от  областния управител Здравко Димитров. В екипа, воден от г-н Димитров, бяха включени главният секретар на Областна администрация-Пловдив –  Борислав Димов, директорът  на дирекция АКРРДС – Николай Аджеларов, директорът на дирекция АПОФУС – Лидия Гимишева и експерти от администрацията. Освен тях присъстваха и  специалисти от регионалните институции – В и К, Басейнова дирекция, Регионална дирекция по горите, Регионална  инспекция  по околна среда и водите и общинска служба по земеделие – гр. Карлово. Те се срещнаха с кмета на гр. Карлово – Емил Кабаиванов, кметове от околните населени места, както и с общински съветници. Целта на изнесената приемна беше, на място и в пряк контакт, да изслушат проблемите им и да намерят начини за тяхното решаване.
    По време на срещата, като основни проблеми се очертаха отстраняването на различните видове аварии по В и К системата и възстановяването на последствията на нарушенията по инфраструктурата след природни бедствия и аварии. Специално внимание беше отделено на проблема със сезонния недостиг на вода в селата Богдан и Васил Левски.
   Като основна задача, която беше поставена пред специалистите, беше начинът за обезпечаване на предстоящите ремонти.
   След Карлово, изнесени приемни ще се организират и в другите общини от областта, като идеята е те да не са еднократни, а да се превърнат в традиция. Това е начин, поставените проблеми да се поставят лично и срокът за тяхното разрешаване да се съкрати.
Източник: Областна администрация Пловдив

1131M

Съобщение на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението Карлово

                МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
РАЙОННА СЛУЖБА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО КАРЛОВО
гр. Карлово, ул. “Хр. Проданов” №7
НА ВНИМАНИЕТО
НА ЖИТЕЛИТЕ НА
ОБЩИНА КАРЛОВО
И ОБЩИНА СОПОТ
   Във връзка с подготовката за провеждане на жътвената кампания, за периода 21.06.2017 – 26.06.2017г, на територията на община Карлово и община Сопот, съвместно с Главна Дирекция „Аграрно Развитие“ към ОД“Земеделие“ Пловдив ще се извършат проверки за изправността и допускане на земеделската техника – зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси за участие в кампанията по прибиране на реколтата, както и за спазването на противопожарните изисквания в селскостопанските обекти.
За да не се допускат пожари през летния период, напомняме следното:
-      за участие в жътвената кампания се допуска само технически изправна, обезопасена и оборудвана с уреди за пожарогасене земеделска техника;
- в никакъв случай да не се пали огън на откритовъв ветровито време;
- при никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, на треви в междублоковите пространства, където има паркирани автомобили, както и близост до бензиностанции и газостанции;
- особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти;
   Още веднъж напомняме, че в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) е ЗАБРАНЕНО паленето на стърнища и други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.
    При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните лица по Закона за МВР – глоба в размер от 200 до 2000 лева.
    При възникване на пожар своевременно съобщете на тел. 112.                     
РСПБЗН КАРЛОВО

Официална делегация, водена от кмета, посети град Зеехайм-Югенхайм в Германия

B389

     Официална делегация, водена от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, посети град Зеехайм-Югенхайм, Германия в периода 04-07 май 2017 г. Другите членове на делегацията бяха заместник-кмета на община Карлово Антон Минев, г-жа Донка Димитрова и г-жа Иванка Мухтарева. Посещението бе по повод сключване на меморандум за побратимяване и сътрудничество между немския град и Карлово. Поканата за официалната визита бе отправена към д-р Кабаиванов от ръководството на община Зеехайм-Югенхайм и фондация “Хайлигенберг”.
     През първата част на посещението бе организирана работна среща, която започна с приветствие и поздравително слово от кмета на Зеехайм-Югенхайм – Олаф Кюн, председателя на фондация “Хайлигенберг” – д-р Йоахим Хорн и кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов. На срещата бяха проведени разговори, свързани с меморандума за побратимяване между двата града, който се предвижда да бъде окончателно одобрен през месец септември, когато делегация от община Зеехайм-Югенхайм ще посети Карлово. Д-р Емил Кабаиванов предложи по време на това посещение да бъде организирана и среща с местния бизнес.
     На 6-ти в замъка Хайлигенберг, който се стопанисва от едноименната фондация, бе организиран Ден на България и Карлово. Програмата включваше цялостно представяне на община Карлово, което бе направено с презентация от заместник-кмета Антон Минев. Бяха прожектирани и два филма от конкурса-спектакъл Царица на Розата и Празника на розата в Карлово, които възхитиха и очароваха всички присъстващи. Самодейци от Германия, изучаващи български народни танци повече от 20 години, представиха танци от всички фолклорни области на България. На събитието присъстваха: Олаф Кюн – кмет на град Зеехайм-Югенхайм, Картсен Петзолд - PRкъм община Зеехайм-Югенхайм и отдел “Побратимяване на градове”, Иван Йорданов и Стефан Димитров - консули на България в Германия, Майкъл Галер – евродепутат, д-р Йоахим Хорн – председател на фондация “Хайлигенберг”, Мартина Айке – член на управителния съвет на фондацията, Моника Кунц – управител и ръководител на маркетинга на фондацията, Паскал Иванов – представител на Българска роза АД във Франкфурт, както и стотици гости.
     В замъкa Хайлигенберг е роден първият български княз след Освобождението на България Александър фон Батенберг. В самия замък има музейна експозиция, в която е представено родословното дърво на българския княз, различни негови предмети и вещи. В момента замъка се поддържа от фондация “Хайлигенберг” и в него се организират концерти, тематични изложби и сватбени тържества.
     Специални благодарности отправяме към д-р Рабих Комати и д-р Сигрун Комати, която е заместник-председател на Немско-българското общество в Германия и преподавател в Софийския университет, които организираха и направиха възможно посещението на делегацията от община Карлово в град Зеехайм-Югенхайм.
B391


НАГРАДИ ОТ ФЕСТИВАЛА „ОТ НЕБЕТО ИДВА ЛЮБОВТА”

1129М

    Завърши ІV Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта”. Тази година, поради големия интерес, домакините, село Чавдар, Софийска област, организираха фестивала в два дни – 13 и 14 май. Сред 59 колектива от цялата страна се състезаваха и три от Карловска община, които донесоха награди.
Трио „Импресия” при Народно читалище „Васил Левски-1861г.”, Карлово завоюва първа награда, с трета награда са вокална група „Детелина” при Културен клуб на пенсионера село Каравелово и вокална група при Народно читалище „Просвета-1927 г.”, село Богдан.
Източник: НЧ „Васил Левски – 1861 г.“