Община Карлово

Официален сайт

Къща “Райно Попович”

Част от комплекс „Старинно Карлово” е и къщата на учителя и книжовник Райно Попович, която е паметник на културата от национално значение. Там ще ви посрещнат аниматори, които ще ви запознаят с историята на къщата. Ще ви покажат мястото, където Райно Попович е посрещал и преподавал на своите ученици. Точно тук, в малката стая за молитва, Апостолът на свободата - Васил Левски е изпял първите си църковни песнопения.

Всеки посетител сам може да си изработи уникално свидетелство на автентична старинна преса с восъчен печат, което представлява старинен документ с послание от Райно Попович, преведено от старогръцки на старобългарски. Интересна атракция е изработването на ароматизирана хартия, носеща уханието на цветовете на карловската маслодайна роза.

При желание предлагаме на посетителите да изобразят сами картички с печат - роза, да напишат любимата си буква на кирилица или глаголица върху ръчно изработена хартия с истинско гълъбово перо и мастило. Могат да си сътворят ръчно изработени изделия чрез плъстене на вълна.


Raino popovich