Потърсете в сайта
Старинно Карлово
Енергиина ефективност
Новини
Отменя се националният протест на превозвачите, предвиден за 13 януари
10.01.2020

   
  „За община Карлово, въвеждането на ТОЛ системата ще се отрази основно на обществения транспорт по главен път І-6 – София – Бургас, път ІІ-64 Пловдив – Карлово и участъка между град Баня и село Васил Левски, които са от републиканската пътна мрежа“, това заяви заместник-кметът Антон Минев на пресконференция по повод проблемите в транспортния бранш. С въвеждане на ТОЛ системата ще се увеличат разходите за дейността на превозвачите. Заместник-кметът съобщи, че в предварително проведени разговори с фирмите, обслужващи общинската транспортна схема, те са проявили разбиране да не се включат в националния протест, обявен за 13.01.2020 г., с оглед на социалния характер на услугата. За проявеното разбиране и тяхната отговорна позиция той им благодари.
   Кризата в обществения транспорт се изостри през 2019 г., когато след значително намаляване на пътникопотока, се наложи намаляване броя на превозите от общинската транспортна схема, с което общината частично омекоти кризата, засегнала голяма част от населените места в страната. Работна група, в която членува кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, като зам.-председател на НСОРБ, е изготвила пакет от мерки за по-ефективна система за дофинансиране на  обществения превоз на база изминати километри, а не както е до сега - броя на населението в общината и промени в нормативната база.
   Заместник-кметът изрази надежда, че финансовите условия в бранша ще се подобрят и заяви, че община Карлово ще продължава да настоява пред държавните институции за промяна на системата за дофинансиране на обществения транспорт, както и за създаване на единен информационен регистър на всички транспортни фирми и транспортни схеми с информация за цените, маршрутите и промените, които настъпват в рамките на годината.
   След проведената пресконференция, стана ясно, че въвеждането на ТОЛ системата в страната се отлага за 01.03.2020 г., а националния протест на превозвачите, насрочен за 13.01.2020 г. няма да се проведе.
8:15-12:15/ 13:00-17:00