Потърсете в сайта

Д-р Емил Кабаиванов: Клисура свети като слънце в новата история на България!

01.05.2021 16:57
     „Клисура свети като слънце в новата история на България! Днес ние сме тук, за да сведем глави пред паметта на загиналите, да помечтаем за силна и свободна България – България, каквато я искат и Апостола, и Раковски, и десетките, загинали за нашата свобода. Тук сме, за да покажем, че сме единни и можем да се борим с трудностите! Тук сме и, за да кажем – както нашите предци, че България ще я има и трябва да я има!“ С тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри на 30 април тържествения митинг по повод 145 години от избухване на Априлското въстание в Клисура. Кметът припомни, че повече от 400 човека дават живота си за свободата на България, а Клисура е първа в трескавата подготовка за въстанието. „Клисура въстава на 20 април и е свободна шест дни… Ордите на Тосун бей я нападат и опожаряват, но тя не губи своя дух!“, каза още д-р Кабаиванов.
     Отбелязването на 145 години Априлска епопея започна с фолклорен концерт на танцов ансамбъл „Розова долина“ към Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово.
     Генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, прие почетния строй на подразделения от 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което произнесе тържественото слово.
    С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи на площад „20 април 1876г.“ почетоха паметта на геройски загиналите за свободата на България, а пред монумента на Априлци бяха положени венци от името на държавни и обществени институции.
      Празничният 1 май започна с музикална програма на Вокална група „Карловойс“ и поетично изпълнение на ученика Петър Цанков.
     „…Клисурци останаха българи. Те отсякоха един клон от дървото на българщината, направиха си от него ятагани и пищови и се опълчиха срещу вековния поробител. И напоиха с кръвта си земята… Не трябва да забравяме, че притежаваме идно неизмеримо богатство – нашата национална свобода! Тя е съкровище, платено с много кръв. Априлското въстание бе пропито с кръвта на клисурци и Клисура завинаги ще остане символ на геройство!“, каза пред десетките, дошли на честването, Генка Тодорова – кмет на борческия град.
      Официално слово произнесе вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова. „Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за безценния урок по родолюбие, памет и достойнство… Клисура се превърна в пепелище, но не загина, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода… Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението.“, каза вицепрезидентът.
     Местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“ направиха военно-историческа възстановка на паметните за Града на Боримечката събития от преди 145 години.
     Честванията в Клисура на 30 април и 1 май уважиха народни представители, ръководството на община Карлово и на Общинския съвет.

ГалерияВремето в Карлово