Потърсете в сайта

Отбелязани бяха 175 години от рождението на Ботев

Дата на публикуване: 06.01.2023 15:31
   Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Николай Цветков, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметове на населени места от общината присъстваха на тържественото честване на 175 години от рождението на Христо Ботев.
   В Калофер, в националния музей, носещ името на гениалния поет и революционер, пред неговия бюст-паметник и паметника на майката Иванка Ботевa цветя положиха д-р Емил Кабаиванов, вицепрезидентът Илиана Йотова, народни представители, заместник-министрите на културата и образованието – доц. Пламен Славов и Мария Гайдарова, областният управител на област Пловдив – Ангел Стоев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, общественици, ръководители на културни институции, жители и гости на Калофер.
   „Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите роби, за да ги призове към свобода и възкресение на отечеството. От Ботевата сила и енергия се нуждаем днес, за да разсечем възела, затегнал силно обществените отношения на омраза, разделение, духовна нищета… Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев трябва да бъде и нашата самооценка. Огънят на Ботев е жив и тази жарава трябва да разровим, за да имаме и ние своя бряг и своя връх на саможертва. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срамува от нас.“, каза в официалното си слово вицепрезидентът.
   Гирлянд на славата, венци и цветя в знак на признателност бяха положени от името на държавни институции и обществени организации в подножието на Ботевия мемориал.
   В навечерието на рождената дата на поета-революционер, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна в Калофер министър-председателя Гълъб Донев, на когото връчи сребърна монета „175 години от рождението на Христо Ботев“.

Галерия