Потърсете в сайта

Забележителности в община Карлово

Дата на публикуване: 19.06.2018 18:08

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОБЩИНА КАРЛОВО

 

 

Град Карлово

 


Етнографски комплекс „Старинно Карлово“


        По европейски проект са реставрирани и адаптирани пет знакови за град Карлово сгради с висока историческа и естетическа стойност. Това са едни от най-емблематичните единични паметници на културата в града. Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална възможност за посетителите да се потопят в неповторимата възрожденска атмосфера на един изключително своеобразен български град, в който всеки може да преоткрие себе си и своите корени.
Всяка къща предлага различни атракции и демонстрации, в които всеки посетител може сам да участва.
www.starinnokarlovo.com
www.facebook.com/starinnokarlovo
tourizam_obshtinakarlovo@abv.bg
Тел : 0335/54 591; 0892 22 45 15 ; 0892 22 45 16

Работно време :  

Всеки ден от 9.00 - 17.00ч. 
  Starinno Karlovo logo

Karlovo tablo cut


Национален музей “Васил Левски”

    Родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски се намира в западната част на Карлово близо до централния площад “20-ти юли”. Къщата е построена в края на ХVІІІ век. Останала необитаема, тя се саморазрушава в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. и е отворена за посещение като музей през 1937 г.
Музеят на Апостола е включен в “100-те национални туристически обекта”.
Музей “Васил Левски” е отворен всеки ден от 8.30 до 13.00 ч. и от 14.00 до 17.00 ч. Намира се на ул. “Генерал Карцов” 57,
тел. 0335 9 34 89, www.vlevskimuseum-bg.org,  v_levski_museum@mail.orbitel.bg

NM Vasil LevskiИсторически музей

          Историческият музей се намира в Стария град в една от най-представителните сгради от епохата на Възраждането - някогашното петокласно мъжко училище, построено през 1871 г. Това е мястото, където посетителят обогатява знанията си за миналото на Карлово, за бурния живот на карловци през вековете, за бележитите личности, родени в него. Богатата експозиция дава възможност да се проследи историята на Карловския регион от праисторическата, античната и средновековната епоха. Специално внимание е отделено на дарителите от Карлово, сред които и най-големите български благодетели, родени в града, Евлогий и Христо Георгиеви.

Историческият музей работи от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. без почивен ден. Намира се на ул. “Възрожденска” 4, тел. 0335 9 47 28,

e-mail: musei_karlovo@abv.bg
          museumkarlovo.com

Istoricheski muzei

 

Мазаковата къща

            Експозиция представя карловския градски бит от края на ХІХ и началото на ХХ в. Експозицията е изложена в къщата, строена от видния карловски просветител иконом Христо Попвасилев. Всяка една от стаите е подредена тематично с изцяло оригинални тъкани, облекла, мебели и др. от богатия етнографския фонд на музея. С много оригинални експонати е представена традиционна кухня в карловски дом. Пресъздаден е работен кабинет на Стефан Мазаков – общественик и народен представител от Карловско.

Отворена е за посетители всеки ден от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч. Намира се на ул.”Евстати Гешев” 3. За контакти и заявки: Исторически музей - Карлово, тел. 0335 9 47 28.

 

Даскалботевата къща

             В къщата може да се разгледа фотодокументална изложба, представяща живота и делото на видния възрожденски просветител, баща на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев.
Къщата е отворена за посещения от понеделник до петък от 8.00 до 12.00ч. и от 13.00 до 17.00ч. Намира се на ул. “Даскал Ботьо” 11. За контакти и заявки: Исторически музей – Карлово, тел. 0335 9 47 28.

 

Паметникът на Васил Левски

           Паметникът на Васил Левски, издигнат в Карлово на площада между двете църкви, е един реален израз на дълбока почит и признателност към великия Апостол на свободата от страна на неговите съграждани. 
Полагането на основния камък на паметника става на 15 май 1903 г. в присъствието на княз Фердинанд. Построен е по проект на Марин Василев. Скулптура е изобразил Апостола на свободата в цял ръст с револвер в ръка, а до него ревящ лъв (народа). На пиедестала на паметника са изписани имената на загиналите през страшните юлски и августовски дни на 1877г. карловци, възприели веруюто на Левски : „Нам свобода и човешки правдини трябват!”


pametnik levski1

 

Църквата “Света Богородица”

           Църквата “Света Богородица” е построена през 1851 година от майстори строители от Карлово и Брацигово, а изтъкнати зографи от Банско, Трявна и Самоков рисуват иконите на храма. На северната стена на църквата карловският художник Дечко Тодоров изработва стенопис, изобразяващ момент от ръкополагането на дякон Игнатий в йеродяконски сан. Камбанарията на църквата е построена през 1897 г. на мястото на хилендарския метох.

Curkva Sv. Bogorodica  

 

Църквата “Свети Николай”

             Църквата “Свети Николай” е паметник на възрожденската архитектура. Издигната е през 1847 г., а сред иконописците са Станислав Доспевски и Иван Зографски. Камбанарията на църквата е построена през 1890 г. При тържествено биене на камбаните ясно се чува името на църквата “Све-ти-Ни-ко-лай”. Тук през 1858 г. за първи път е отпразнуван денят на българската писменост. В двора на църквата се намира гробът на Гина Кунчева – майката на Васил Левски.

Curkva  Sv. Nikolai

 

Водопадът “Сучурум”

               Това е водопадът “Сучурум” в превод “хвърчаща вода”, “най-чудесното нещо в Карлово”, както пише Райно Попович. Водопадът е висок 15 метра и се намира само на 1 км. северно от центъра на града. Особено приятна е разходката по улица “Водопад”, която отвежда до него.

 

Град Калофер

 

Национален музей “Христо Ботев” – гр. Калофер

           Разположен е в парк "Ботевата градина" и включва следните обекти: мемориална къща-музей, изложбена зала, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева – майка на поета. Целият ансамбъл е обявен за паметник на културата. Къщата на Христо Ботев представя автентичната обстановка, в която е живяло семейството на героя. В изложбената зала са аранжирани лични вещи, документи, публикации и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, както и на неговото семейство и съратници.

Работно време: Всеки ден от 8.30 до 12.00ч. и от 13.00 до 17.30ч. Адрес: гр. Калофер, Тел. 03133 52 71

Екопътека “Бяла река” – гр. Калофер

           Екопътека Бяла река се простира на надморска височина от 570 до 630 м. Дължината й е 1.83 км. Разходката протича сред внушителната красота на Национален парк Централен Балкан. Времетраенето е около час. Пътеката започва северозападно от гр. Калофер, близост до Калоферския манастир. Началото на Екопътеката е на около 280 м от външната граница на Парка, близо до едноименния бивак. По осем дървени моста, трасето пресича разпенените бързеи на планинската река и оформя своеобразна осмица с дължина 1 830 м и денивелация в най-високата си точка около 97 м. Маршрутът проследява ждрелото на Бяла река. Минава се през бивак Бялата река, от там пътеката продължава към хижа Рай. Поставени са и информационни табели, разказващи повече за животинските и растителни видове, обитаващи парка.
По маршрута са разработени две интерпретативни теми – “Ждрелото на Бяла река” и “Дендрология”, които по атрактивен начин запознават с уникалното природно богатство на Централен Балкан – гори, води, животни и растения. Могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен Балкан също така има и изобилие на животински видове, между които мечки, вълци, диви кози, царски орли.

Калоферският мъжки манастир “Св. Рождество Богородично”

              Намира на около 7 км. от гр. Калофер в северна посока. Манастирът е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от хълмовете на Стара планина. На около 200м. зад манастира е входа на Национален парк “Централен Балкан” и комплекс “Бяла река”. Близо до Калоферски мъжки манастир се намира и екопътека “Бяла река”, която е част от комплекс „Бяла река”, включващ още бивак “Бяла река” и детски център за оцеляване сред природата “Джендема”.

Калоферският девически манастир “Въведение Богородично”

Намира се в балканското градче Калофер, на десния бряг на река Тунджа. От 1991г. към манастира съществува и неделно училище, като занятията се провеждат в специално обзаведена стая всеки петък. Освен православно вероучение, монахините преподават и църковно пеене на хора към неделното училище.

 

Град Клисура

 

           Разположен в центъра на града. Сградата е построена през 1926 г. в чест на 50-годишнината от Априлското въстание и е архитектурен паметник на културата. Музейната експозиция представя културно-историческото наследство на града. Разположена е на три нива – художествена галерия, бит, поминък и култура през Възраждането и участие на Клисура в Априлското въстание през 1876 г.

           Музеят обслужва три исторически къщи, които са неразделна част от историята на града:.

Павурджиева къща – типичен представител на типа „пловдивска симетрична затворена къща”. Тук на 15 януари 1876 г. П. Волов и Г. Бенковски основават първия революционен комитет в ІV революционен окръг. В къщата е показан градския възрожденски бит на Клисура от ХІХ в., а в двора е възстановена домашна розоварна.”

Козинарова къща - Дом на Цана Козинарова. В деня на потушаването на въстанието част от населението на града се изтегля към Копривщица, за да избегне жестокото клане от башибозуците на Тосун бей. Всички, които остават в града, намират смъртта си. В тези страшни минути Цана се хвърля в кладенеца с четирите си деца, за да избегне поруганието и жестоката смърт, като по този начин запазва честта на българската жена.

Червенакова къща - първата сграда построена след опожаряването през Априлското въстание. Там са посрещнати руските освободители на 10.01.1878г. На първия етаж е запазен автентичен дюкян от края на 19 век.

Адрес: гр. Клисура, Площад 20-ти април Работно време: Всеки ден от 8.00 до 12.00ч. и от 13.00 до 17.00ч.

Стара църква - намира се в югоизточната част на града. Тя е внушителна монументална сграда, построена в града в средата на ХVІІІ в. и е една от първите разрушени сгради по време на въстанието. От това свято място на 20 април 1876г. камбанния звън възвестява началото на въстанието в Клисура.


Живо наследство и обичаи:
Празник на Розата и розобер в гр. Карлово


            Празникът започва с ритуала “Розобер” в розовите градини край града - автентичен, идващ от миналото танц, с участието на самодейни фолклорни колективи от региона. Звучат весели мелодии на гайдарски оркестър. Девойки и младежи в народни носии демонстрират беритбата на розовия цвят. Гостите се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец. Кукерски танци внасят всеобщо оживление. На фона на бавна мелодия на кавал от розовото поле се появява Царицата на розите, която приветства всички присъстващи и ги приканва да откъснат розов цвят от царството й. Гостите наблюдават завладяващия танц "Розобер". Извива се кръшно българско хоро. От градините празникът се пренася в центъра на града, където фолклорни състави от общината и гостуващи групи завладяват с песните и танците си. Празникът продължава с демонстрация на розоварене – запознаване с процеса, през който преминава дъхавото цвете за да се превърне в прочутото по цял свят розово масло. Гостите се черпят с продукти от роза.
Еньовден, Празник на Лавандулата, етерично - маслените растения и лечебни билки


MЕЖДУНАРОДЕН ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА - под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

Празникът се провежда в двора на Патева къща от Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“.
Представя се богатството и красотата на съхранената българска народна традиция – възстановка на ритуала - “Жътва на лавандула” и обичая “Еньова буля”, и благословии за здраве и берекет. Изпълняват се характерни песни и танци от карловския край, демонстрират се занаятчийски и зографски умения, организират се творчески ателиета, изложба - базар на ястия от билки, дегустации и лектории. Демонстрация на извличане на лавандулово масло, приветствие на Царица Роза и Лавандуловата Фея. Форум на производителите на етерично – маслени култури.

Кукерски празник в гр. Карлово


            Денят за прошка – дълбоко почитан празник в християнския календар на българина. На площада в гр. Карлово играят кукерите от селищата на община Карлово. С танците и обредните си действия, вестителите на пролетта отправят молби и пожелания за здраве и плодородие, за успех и благоденствие.

 
Празник на град Карлово
ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

           Програмата на тържествата посветени на годишнината от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово включва разнообразни културни прояви, научни конференции, художествени изложби, литературни четения, спортни състезания и др. На тържествена церемония традиционно се връчва Наградата на Карлово. Тя се присъжда на изявени дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. В празничния ден се провеждат:
-          Тържествена Света литургия
-          Церемония по издигане знамената на Република България и град Карлово
-          Посрещане на участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола”
-          Празнично утро в родния дом на Васил Левски
-          Церемония по изнасяне знамето на Карловския революционeн комитет
-          Тържествен митинг-заря пред паметника на Васил Левски.

Йордановден в гр. КалоферВсяка година в Калофер на Йордановден десетки мъже, облечени в традиционни дрехи се хвърлят в студените води на Тунджа, за да извадят кръста, както повелява традицията. Уловеният кръст се дава на най- младия участник (обикновено деца между 7 – 10 год.). Под съпровод на гайди и тъпани всички заиграват хоро в ледените води, пеейки традиционни песни. Това уникалното мъжко хоро, се случва единствено там.
.. iLoveBulgaria logo ..
https://ilovebulgaria.eu/