Потърсете в сайта

До 2500 лева за обзавеждане на пострадалите от наводнението

Дата на публикуване: 08.03.2023 11:08
   Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов обсъдиха възможностите за оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите в наводнените села в региона през септември миналата година. Двамата се срещнаха днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от пресцентъра на ведомството.
   По време на разговора министър Лазаров обясни, че през 2023 г. Фонд „Социална закрила“ отпуска еднократна помощ до 2500 лв. на човек или семейството за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадало жилище при кризисна ситуация. Общият бюджет на ФСЗ за подпомагане при наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие е 860 000 лв. Дейностите за подкрепа на пострадалите хора ще се подпомагат от общинските администрации и Агенция за социално подпомагане (АСП).
   По данни на АСП 414 семейства са подкрепени с еднократна помощ от 375 лв. след наводнението през септември 2022 г. Изплатената сума е в размер на 155 250 лв. Допълнително по Програмата за храни и основно материално подпомагане в община Карлово топъл обяд получават 371 нуждаещи се.
   По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за развитие на 12-те социални услуги, които се намират в община Карлово.
  Емил Кабаиванов благодари за доброто сътрудничество с МТСП и съвместната работа с екипите от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта за оказаната подкрепа на хората от първия ден на природното бедствие.

Галерия